Άντρος Κυπριανού στο iEidiseis: Μη λύση του Κυπριακού σημαίνει διχοτόμηση
Η κυβέρνηση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία προϋποθέσεων επανέναρξης του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.
«Με άλυτο το Κυπριακό πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο που διαθέτουμε στην ΑΟΖ μας», προειδοποιεί με συνέντευξή του στο iEidiseis.gr o Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ
Ο Άντρος Κυπριανού καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Επισημαίνει την αντίθεση του κόμματός του στην τουρκική πρόταση για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου πριν τη λύση του Κυπριακού, καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργεί ως αντικίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού.
«Η λύση δεν μπορεί παρά να προνοεί ότι η Τουρκία -τα στρατεύματα και οι εγγυήσεις της- θα φύγουν από το νησί μας και ελεύθεροι θα διαφεντεύουμε την πατρίδα μας. Δεν μπορεί να είναι άλλη από τη λύση, στη βάση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία κυριαρχία, ιθαγένεια, διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ενώ επιτίθεται με σφοδρότητα σε όσους προωθούν παρασκηνιακά ή όχι τη διχοτόμηση. «Η μη λύση δεν αποτελεί λύση ούτε επιλογή για την Κύπρο. Γιατί μη λύση του Κυπριακού σημαίνει διχοτόμηση, σημαίνει σύνορα με την Τουρκία μέσα στην ίδια μας την πατρίδα», επισημαίνει, αναφέροντας πως «η διχοτόμηση δεν μπορεί να θεωρηθεί στρατηγική. Μπορεί να θεωρηθεί μόνο εφιάλτης». «Η διχοτόμηση ήταν ο στόχος της τουρκικής εισβολής. Θέλουν δηλαδή σήμερα, σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά, να δικαιώσουν τον στόχο της Τουρκίας και όσων την βοήθησαν τότε να εισβάλει στην Κύπρο», τονίζει με νόημα.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΤΟ IEIDISEIS ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
-Η μη επίλυση του Κυπριακού και η διατήρηση του σημερινού στάτους μπορεί να αποτελεί στρατηγική για τη Λευκωσία;
«Σε καμία περίπτωση. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν όλοι είναι ότι η μη λύση δεν αποτελεί λύση ούτε επιλογή για την Κύπρο. Γιατί μη λύση του Κυπριακού σημαίνει διχοτόμηση, σημαίνει σύνορα με την Τουρκία μέσα στην ίδια μας την πατρίδα. Σημαίνει ότι θα συμβιώνουμε μέσα στην ίδια μας την πατρίδα με ένα μόρφωμα το οποίο θα εξοπλίζεται και θα εποικίζεται ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να αναζητήσει να επεκταθεί. Και ασφαλώς δεν θα επεκταθεί στη θάλασσα αλλά στις ελεύθερες περιοχές.
Η μη λύση δεν αποτελεί λύση ούτε επιλογή για την Κύπρο. Γιατί μη λύση του Κυπριακού σημαίνει διχοτόμηση, σημαίνει σύνορα με την Τουρκία μέσα στην ίδια μας την πατρίδα
Συνεπώς η διχοτόμηση δεν μπορεί να θεωρηθεί στρατηγική. Μπορεί να θεωρηθεί μόνο εφιάλτης. Η στρατηγική μας είναι και πρέπει να παραμείνει η μορφή λύσης που συμφωνήσαμε με τη διεθνή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επανενωμένο κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Μόνο έτσι θα εξουδετερωθεί ο κίνδυνος η Κύπρος να διχοτομηθεί και ο κυπριακός λαός να αφανιστεί».
Η διχοτόμηση δεν μπορεί να θεωρηθεί στρατηγική. Μπορεί να θεωρηθεί μόνο εφιάλτης
-Τι προοπτικές μπορεί, συνεπώς, να υπάρξουν; Ιδίως μετά τις εκλογές στο ψευδοκράτος;
«Εμείς ευχόμαστε η διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα να αναδείξει στην ηγεσία της δυνάμεις που να θέλουν τη λύση και να εργαστούν γι΄αυτή.
Ως ΑΚΕΛ καλέσαμε επανειλημμένα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα συνεχίσουμε να τον καλούμε να προετοιμάζει τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο, με στόχο τη λύση του Κυπριακού.
Την ίδια στιγμή χρειάζεται με τις δημόσιες του παρεμβάσεις να προετοιμάζει την ελληνοκυπριακή κοινότητα για την ανάγκη λύσης. Ανάλογη συμπεριφορά αναμένουμε και από τον τουρκοκύπριο ηγέτη.
Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι όσοι θέλουμε την ειρήνη σε αυτό τον τόπο ότι μόνο με συνομιλίες βασισμένες στο πλαίσιο λύσης θα καταφέρουμε να κλείσουμε την πόρτα στα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής».
-Τι προϋποθέσεις πρέπει να υπάρξουν από τη Λευκωσία για την επίλυση του προβλήματος;
«Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ήταν σαφής με τις αναφορές του στην Έκθεση μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά. Κάλεσε τους δύο ηγέτες να σκεφτούν καλά τι θέλουν, να διαμορφώσουν τη ρητορική τους έτσι που να καλλιεργούν στην κοινωνία τη βούληση για λύση και επανένωση και να επαναρχίσουν τις προσπάθειες τους στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.
Αυτό που προέχει είναι η επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση της Κοινής Διακήρυξης του 2014, των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μέχρι και το Κραν Μοντανά και του Πλαισίου Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου.
Ως ΑΚΕΛ επιμέναμε ότι το άτυπο έγγραφο για την εφαρμογή της συμφωνίας θάπρεπε να ήταν επίσης μέρος της βάσης διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζητά από τους δύο ηγέτες να τον πείσουν ότι αυτή τη φορά θα είναι έτοιμοι να πάρουν τη διαδικασία μέχρι τέλους.
Μπορεί πράγματι ενόψει των εκλογών στα κατεχόμενα να μην μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα προς την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά σύμφωνα με τις εκκλήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ που επαναλήφθηκαν πρόσφατα, ο χρόνος που μεσολαβεί δεν είναι για χάσιμο. Αυτό το διάστημα απαιτείται να αξιοποιηθεί για να προετοιμαστούν οι διαπραγματεύσεις και για να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα. Να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να παρουσιαστούν στους πολίτες τα πλεονεκτήματα της επανένωσης. Να αναλυθούν τα συμφωνηθέντα και οι πρόνοιες της επιδιωκόμενης λύσης. Αυτά έτσι κι αλλιώς έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό.
Στη δεδομένη φάση όμως είναι ακόμα πιο επιτακτικό προκειμένου να αναστρέψουμε το κλίμα και να πείσουμε για την αποφασιστικότητα της πλευράς μας να προχωρήσει προς τη λύση. Η λύση δεν μπορεί παρά να προνοεί ότι η Τουρκία -τα στρατεύματα και οι εγγυήσεις της- θα φύγουν από το νησί μας και ελεύθεροι θα διαφεντεύουμε την πατρίδα μας. Δεν μπορεί να είναι άλλη από τη λύση, στη βάση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία κυριαρχία, ιθαγένεια, διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η λύση είναι η μόνη οδός ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορούν να αισιοδοξούν για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους».
Η λύση δεν μπορεί παρά να προνοεί ότι η Τουρκία -τα στρατεύματα και οι εγγυήσεις της- θα φύγουν από το νησί μας και ελεύθεροι θα διαφεντεύουμε την πατρίδα μας
-Συνεπώς ο διάλογος μπορεί να ξεκινήσει από τα «κεκτημένα» του Κρας Μοντάνα;
«Αν θέλουμε να υπάρχει προοπτική ευόδωσης του, ναι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος επανέναρξης των συνομιλιών».
-Η θέση σας για τη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος;
«Θέση μας είναι ότι η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί και πρέπει να προχωρήσει πάνω σε συγκεκριμένες παραμέτρους: Όσον αφορά στην Κύπρο, να λειτουργεί ως κίνητρο και μοχλός για τη λύση του Κυπριακού. Ευρύτερα, να αξιοποιείται προς όφελος των λαών με σχεδιασμό που να προσεγγίζει το φυσικό πλούτο κάθε χώρας ως ιδιοκτησία του λαού της, και ειδικότερα την ενέργεια ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Να καθίσταται παράγοντας ειρήνης και περιφερειακής συνεργασίας, χωρίς αποκλεισμούς. Όχι να γίνεται παράγοντας έντασης και στρατιωτικοποίησης. Να βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των απαράγραπτων κυριαρχικών δικαιωμάτων που προκύπτουν για κάθε κράτος. Ενδεχομένως, αυτά να ακούγονται για κάποιους ως ρομαντική συνθηματολογία. Εντούτοις, ως ΑΚΕΛ πιστεύουμε ότι είναι απολύτως πραγματοποιήσιμα αν οι κυβερνήσεις της περιοχής συνειδητοποιήσουν και ευθυγραμμιστούν με το πραγματικό συμφέρον των λαών τους. Αυτό ακριβώς προτείνουμε –ένα ρεαλιστικό και αμοιβαία επωφελή δρόμο- για το μέλλον της πατρίδας μας, της Κύπρου.
Όπως έχουμε δηλώσει με κάθε τρόπο και σε κάθε βήμα, οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας. Υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την περιοχή. Θεωρούμε ακόμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η πρόταση από τουρκικής πλευράς για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού. Κάτι τέτοιο θα λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη λύση του προβλήματος. Ούτε η πρόσφατη πρόταση της Τουρκίας για μορατόριουμ γεωτρήσεων μέχρι τη λύση του Κυπριακού μπορεί να γίνει αποδεκτή. Όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να εξισωθεί η νόμιμη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων με τις παράνομες γεωτρήσεις. Αλλά και γιατί, αν η Τουρκία ήταν ειλικρινής θα είχε σταματήσει τις δικές της γεωτρήσεις όλο τον τελευταίο χρόνο κατά τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διενεργούσε τις όποιες γεωτρήσεις.
Η πρόταση από τουρκικής πλευράς για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού. Κάτι τέτοιο θα λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη λύση του προβλήματος
Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ συνειδητά επιλέγει να λέει ότι υπάρχει και ένας άλλος δρόμος. Ο δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελείς λύσεις βασισμένες σε αρχές. Ο δρόμος της ειρήνης και της συνεργασίας, που εγγυάται τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Ο δρόμος που μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και τη συνεργασία σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτός ο δρόμος έχει -κατά την άποψη μας- ένα μεγάλο και κρίσιμο σταθμό: τη λύση του Κυπριακού. Δίχως να θέλουμε να κινδυνολογούμε επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι με άλυτο το Κυπριακό πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο που διαθέτουμε στην ΑΟΖ μας».
Με άλυτο το Κυπριακό πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο που διαθέτουμε στην ΑΟΖ μας
-Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Τουρκίας ποια πρέπει να είναι; Είναι μια λύση οι κυρώσεις:
«Για ποιες κυρώσεις μιλούμε; Περάσαμε ένα μεγάλο διάστημα που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ιδιαίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών σήκωναν τον πήχη των προσδοκιών στα ύψη. Για κυρώσεις, διπλωματικά μέτρα που θα πονούσαν την Τουρκία, διατλαντική παρέμβαση που θα έστελνε ισχυρή παρέμβαση στην Τουρκία κλπ. Ελάχιστα μέχρι τίποτε έγιναν τελικά.
Εννοείται ότι είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία για έμπρακτη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και παρανομίες και να περάσει από τα λόγια στις πράξεις.
Η τουρκική προκλητικότητα και η εν γένει τουρκική συμπεριφορά υπογραμμίζει την ανάγκη για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα αφαιρέσει από την Τουρκία τα όποια προσχήματα για να κλιμακώνει την επιθετικότητα της ενάντια στην Κύπρο και για να αρνείται τον διάλογο για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η κυβέρνηση επιβάλλεται με συνέπεια και συνέχεια να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία προϋποθέσεων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Αυτή είναι η αποτελεσματικότερη οδός για να αντιμετωπιστούν η τουρκική προκλητικότητα και οι κίνδυνοι που αυτή προκαλεί».
-Η διχοτόμηση μπορεί, έστω και παρασκηνιακά, να βρίσκεται στο μυαλό πολιτικών προσώπων της Λευκωσίας;
«Το πιθανότερο είναι ότι αυτό συμβαίνει με όσους προτείνουν λύσεις άλλες εκτός από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν εκεί. Προσφέρουν την χειρότερη υπηρεσία στον τόπο, όχι μόνο πολιτικά πρόσωπα αλλά και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες, αρθρογράφοι κλπ, όσοι υποβάλλουν ότι πρέπει να διεκδικήσουμε λύση ενιαίου κράτους ή ότι είναι καλύτερα να μείνει η κατάσταση ως έχει. Αυτό θα μας οδηγήσει στη διχοτόμηση και γνωρίζουν καλά ότι η διχότομηση ήταν ο στόχος της τουρκικής εισβολής. Θέλουν δηλαδή σήμερα, σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά, να δικαιώσουν τον στόχο της Τουρκίας και όσων την βοήθησαν τότε να εισβάλει στην Κύπρο».
-Τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό, στον ένα χρόνο της θητείας της, πώς την κρίνετε;
«Με δεδομένο ότι αυτόν τον ένα χρόνο δεν υπήρξαν συνομιλίες δεν μπορούμε να συζητήσουμε για συγκεκριμένα δείγματα γραφής. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω δύο φορές τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τις δύο εντόπισα την προθυμία του για συνεργασία και διάλογο, που είναι και δική μας, αλλά και την επιμονή στη σωστή θέση ότι τις αποφάσεις θα τις λάβει ο κυπριακός λαός».
-«»
-«»
-«»
-«»
-«»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λάρισα: Συναγερμός για 9χρονο που παρασύρθηκε με το θαλάσσιο στρώμα του
- Καταρρέει η δημοτικότητα της Σακελλαροπούλου
- Mirror: Καταστροφικά τα προβλήματα υγείας του Μίκαελ Σουμάχερ
- Αναδουλειές για τον Πάνο Καμμένο…
- Τάσος Κάκος: «Ντρέπομαι που ήμουν διαιτητής μ' αυτά που είδα σήμερα»
- «Καμπανάκι» επιστημόνων σε ΠΟΥ: Ο κοροναϊός μεταδίδεται αερογενώς
- Υγειονομική βόμβα που έσκασε στη Σερβία - Έκρυβε τους αληθινούς αριθμούς η κυβέρνηση;
- Παναθηναϊκός: «Πόση ντροπή ακόμα;»
- Έλενα Ακρίτα: Σαν σήμερα πριν πέντε χρόνια πήραμε τα εξήντα ένα κόμμα τρία μας
- Νίκος Κοκλώνης: «Βρέθηκα ταπί. Δεν είχα ούτε ένα ευρώ στην τσέπη για να πάρω το λεωφορείο»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEidiseis
- Κρήτη: Ναυαγοσώστης έσωσε 10χρονο κοριτσάκι που παρασύρθηκε
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-0
- Πανσέληνος Ιουλίου: Φαντασμαγορικό το θέαμα του Κόκκινου Ελαφιού
- Άντρος Κυπριανού στο iEidiseis: Μη λύση του Κυπριακού σημαίνει διχοτόμηση
- Ιερώνυμος: Οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί
- Λαμία: Τροχαίο με δύο 16χρονους - Σοβαρά τραυματισμένος ο ένας
- Τελευταία Νέα iEidiseis
- Άντρος Κυπριανού στο iEidiseis: Μη λύση του Κυπριακού σημαίνει διχοτόμηση
- Κρήτη: Ναυαγοσώστης έσωσε 10χρονο κοριτσάκι που παρασύρθηκε
- Λαμία: Τροχαίο με δύο 16χρονους - Σοβαρά τραυματισμένος ο ένας
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-0
- Ιερώνυμος: Οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί
- Πανσέληνος Ιουλίου: Φαντασμαγορικό το θέαμα του Κόκκινου Ελαφιού
- Λιβύη: Ο Χάφταρ καταγγέλλει επιθέσεις από «άγνωστα αεροσκάφη»
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-0 στο ημίχρονο
- Τζόκερ Κλήρωση 5/7/2020: Τζακ Ποτ - Οι τυχεροί αριθμοί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η πανδημία συνεχίζει να χτυπά τις ΗΠΑ: Σχεδόν 40.000 νέα κρούσματα και 234 θάνατοι σε 24 ώρες
- Κλείνει από σήμερα και για τρεις ημέρες η Ε.Ο. Αθηνών- Θεσσαλονίκης στην Πιερία
- Νίκος Μουτσινάς: "Eίχα υποστεί bullying"
- Φωτιά στον Άγιο Στέφανο Αττικής
- Καιρός: Πού αναμένονται σήμερα βροχές -Συνεχίζεται η ζέστη
- ΗΠΑ: Αλλη μία τραγωδία από πυροβολισμούς- Νεκρό 6χρονο αγοράκι στο Σαν Φρανσίσκο
- Απίστευτες εικόνες συνωστισμού παρουσία βουλευτών σε γλέντι στην Αλίαρτο
- Κατάσχεσαν 13 τόνους περούκες από μαλλιά κρατουμένων στην Κίνα
- Καιρός: Ζημιές και πλημμύρες άφησε πίσω της η κακοκαιρία - Πού θα κτυπήσει τις επόμενες ώρες
- Ναυάγιο Σάμινα: Ρυπαίνει την Πάρο με πίσσα και μαζούτ 20 χρόνια μετά - Δείτε βίντεο