Άνυδρος: Το νησί στο «μάτι» του Εγκέλαδου - Σε ποιον ανήκει

Το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων είναι στην Άνυδρο. Πού βρίσκεται στον χάρτη και σε ποιον ανήκει. 

«Η σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο», δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι θετική, καθώς μειώνει τον κίνδυνο για τσουνάμι και κατολισθήσεις.

Η Άνυδρος, στον χάρτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που καταγράφονται οι

σεισμοί, έχει κυριολεκτικά «χαθεί».

Βρίσκεται ανάμεσα στην Αμοργό, τη Σαντορίνη, την Ίο, την Ανάφη.

Η νησίδα Άνυδρος ή Αμοργοπούλα είναι μικρή ακατοίκητη νησίδα των νοτιοανατολικών Κυκλάδων. Βρίσκεται στο κέντρο περίπου του θαλάσσιου χώρου που περικλύεται από τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργός, Ίος, Ανάφη και Αστυπάλαια. Απέχει 10 ναυτικά μίλια από την Αμοργό και περίπου 15 από τη Σαντορίνη.

Διοικητικά, ανήκει στη Τοπική Κοινότητα Αρκεσίνης του δήμου Αμοργού ενώ πριν το 2011 ανήκε στο τοπικό διαμέρισμα Θήρας του Δήμου Θήρας. Η Αμοργοπούλα είναι ιδιόκτητο νησί από το 1860. Η έκτασή της είναι περίπου 1200 στρέμματα.

Λέγεται ότι η Αμοργοπούλα έχει ιδιοκτήτη και δεν είναι άλλος από τον επιχειρηματία Αντώνη Βεκρή, ιδιοκτήτη του περίφημου «Αμόργιον», που μετέτρεψε τη συνταγή του ρακόμελου σε εμφιαλωμένο ποτό.

Τον Φεβρουάριο του 2025 εγκαταστάθηκε στην Άνυδρο σεισμογράφος που είναι συνδεδεμένος με ελληνικό σεισμολογικό ινστιτούτο.

Το νησί είναι απομονωμένο και έχει χαρακτηριστεί βιότοπος CORINE. Στο νησί απαντώνται φυτά ενδημικά των Κυκλάδων, όπως τα Allium luteolum, Fibigia lunarioides, Origanum calcaratum, Pimpinella pretenderis και Trigonella rechingeri και δύο σπάνια είδη ερπετών, το Cyrtodactylus kotschyi solerii x saronicus και το σιλιβούτι της Αμοργού (Podarcis erhardii amorgensis).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άνυδρος, Εγκέλαδου -,anydros, egkeladou -