«Ήταν πολύ γοητευμένος από τον Πούτιν»: Τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ για τον Τραμπ

Η Μέρκελ αποκαλύπτει ότι είχε προειδοποιήσει και για τους κινδύνους ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα της γερμανίδας άλλοτε «Σιδηράς Κυρίας» της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν αποκαλυπτικές αναφορές για την προσωπικότητα του Ντόναλντ Τραμπ. Όπως επισημαίνει η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας ο Τραμπ

ήταν «γοητευμένος» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πιο αναλυτικά, στα απομνημονεύματά της με τίτλο «Freedom: Memoirs 1954-2021» που θα κυκλοφορήσουν στις 26 Νοεμβρίου σε περίπου 30 χώρες, η Μέρκελ περιγράφει -μεταξύ άλλων- την πρώτη συνάντησή της με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο του 2017, λίγο μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο.

«Μου έθεσε σειρά ερωτήσεων, κυρίως για την καταγωγή μου από την Ανατολική Γερμανία και για τις σχέσεις μου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που φαινόταν να τον εντυπωσιάζει», λέει η Άνγκελα Μέρκελ στα αποσπάσματα που δημοσίευσε η εφημερίδα Die Zeit.

«Ήταν προφανώς πολύ γοητευμένος από τον Ρώσο πρόεδρο», γράφει στο βιβλίο της και προσθέτει: «Στα χρόνια που ακολούθησαν, είχα την εντύπωση ότι πολιτικοί με αυταρχικά και δικτατορικά χαρακτηριστικά τον συνεπήραν».

«Ο Τραμπ δεν μου άφησε καλό προαίσθημα»

Στα απομνημονεύματά της, η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ηγήθηκε της Γερμανίας από το 2005 έως το 2021, μοιράζεται τις σκέψεις της για την πολιτική σταδιοδρομία της, ενώ αναφέρεται επίσης στις αρχές της και στο πώς έβλεπε τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στη διάρκεια της θητείας της. Επανέρχεται κυρίως στην πρώτη συνάντησή της με τον Τραμπ την άνοιξη του 2017 που δεν της άφησε «καλό προαίσθημα», εξομολογείται.

Πριν από την πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, αγνόησε το αίτημα των δημοσιογράφων και των φωτογράφων για μία ακόμη χειραψία, παρότι η καγκελάριος του είχε ψιθυρίσει προτείνοντας να επαναληφθεί αυτή η χειρονομία που είχε γίνει μπροστά στην είσοδο του Λευκού Οίκου.

Κατά τη συνάντησή τους, επανέλαβε τις «συνηθισμένες» επικρίσεις του κατά της Γερμανίας, την οποία κατηγορούσε ότι καταστράφηκε από την υποδοχή προσφύγων το 2015 και το 2016, ότι ήταν φειδωλή στις αμυντικές δαπάνες και ότι υιοθετούσε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Έβλεπε ιδίως την ισχυρή παρουσία γερμανικών αυτοκινήτων στη Νέα Υόρκη ως «αγκάθι στο πόδι».

Η Μέρκελ απάντησε στηριζόμενη στα γεγονότα, αλλά προσέκρουσε σε έναν αμερικανό πρόεδρο που αντιδρούσε «παρορμητικά», που δεν άκουγε τα επιχειρήματά της παρά μόνο για να «τα μετατρέψει σε νέες επικρίσεις».

«Μιλήσαμε σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Ο Τραμπ σε συναισθηματικό, εγώ σε ρεαλιστικό», έγραψε η Μέρκελ για τη συνάντηση. «Όταν έδινε προσοχή στα επιχειρήματά μου, αυτό γινόταν συνήθως μόνο για να κατασκευάσει νέες κατηγορίες μέσω αυτών». «Η επίλυση των προβλημάτων δεν φαινόταν να είναι ο αντικειμενικός του σκοπός», παρατηρεί.

Φεύγοντας από την Ουάσιγκτον, η καγκελάριος είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως η «συνεργασία για έναν διασυνδεδεμένο κόσμο δεν ήταν δυνατή με τον Τραμπ», πεπεισμένο πως η επιτυχία του εξαρτιόταν «από την αποτυχία των άλλων».

«Κρίνει τα πάντα από την οπτική γωνία του επιχειρηματία ακινήτων που ήταν πριν από την πολιτική», έγραψε για τον Τραμπ. «Κάθε ακίνητο μπορούσε να διατεθεί μόνο μία φορά. Αν δεν το έπαιρνε αυτός, το έπαιρνε κάποιος άλλος. Αυτός ήταν και ο τρόπος με τον οποίο έβλεπε τον κόσμο». «Γι’ αυτόν, όλες οι χώρες βρίσκονταν σε ανταγωνισμό μεταξύ τους, όπου η επιτυχία της μίας ήταν η αποτυχία της άλλης- δεν πίστευε ότι η ευημερία όλων θα μπορούσε να αυξηθεί μέσω της συνεργασίας».

Όταν η Μέρκελ ρώτησε τον πάπα Φραγκίσκο για τον Τραμπ

Ξεχωρίζει επίσης η αναφορά της τέως καγκελαρίου στο γεγονός ότι εξαιτίας των «προκλήσεων» που αντιμετώπιζε στην επαφή της με τον Τραμπ, αναγκάστηκε να ζητήσει τη συμβουλή του πάπα Φραγκίσκου.

«Χωρίς να αναφέρω ονόματα, τον ρώτησα πώς εκείνος θα αντιμετώπιζε τις θεμελιωδώς διαφορετικές απόψεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο μιας ομάδας σημαντικών προσωπικοτήτων», έγραψε η Μέρκελ, αναφερόμενη στην εποχή που ο Τραμπ απειλούσε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. «Με κατάλαβε αμέσως και μου απάντησε ευθέως: “Λυγίστε, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν θα σπάσετε”». Η Μέρκελ, μάλιστα, αποκάλυψε ότι χρησιμοποίησε τη φράση αυτή και στον Τραμπ.

Τελικά, τον Ιούνιο του 2017, ο Τραμπ ανακοίνωσε στην Μέρκελ διά τηλεφώνου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονταν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. «Η απόφαση αυτή, που ερχόταν σε σύγκρουση με τις προσπάθειές μου να καταστήσω το κλίμα κεντρικό θέμα της G20, ήταν ένα σκληρό χτύπημα», παραδέχεται η Άνγκελα Μέρκελ.

Το «όχι» της Μέρκελ στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Στα αποσπάσματα που δημοσιεύονται, η Μέρκελ δικαιολογεί και την απόφασή της να αρνηθεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής του Συμμαχίας το 2008 στο Βουκουρέστι. Σύμφωνα με τους επικριτές της εάν τότε η Μέρκελ είχε κρατήσει διαφορετική στάση τότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είχε αποθαρρυνθεί και δεν θα είχε εισβάλλει στην Ουκρανία.

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτηρίζει «απατηλό» να πιστεύει κάποιος πως η χορήγηση καθεστώτος ένταξης στο ΝΑΤΟ σε Ουκρανία και Γερμανία θα μπορούσε να τις «προστατεύσει από την επιθετικότητα του Πούτιν» και ότι «αυτό το καθεστώς θα λειτουργούσε αποτρεπτικά ή ότι ο Πούτιν θα είχε δεχτεί μια τέτοια εξέλιξη με σταυρωμένα χέρια». «Η υπόθεση πως ο Πούτιν απλώς θα αποδεχόταν μια τέτοια εξέλιξη για την Ουκρανία και τη Γεωργία ήταν για μένα εξ αρχής ένας ευσεβής πόθος», προσθέτει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην τότε Σύνοδο Κορυφής είχε τονίσει στους νατοϊκούς συμμάχους το σχέδιο ένταξης, το αποκαλούμενο και «MAP» δεν ήταν παρά ένα «παιχνίδι με τη φωτιά». Τότε μάλιστα δεν είχε χρειαστεί να αναλύσει περαιτέρω την κατάσταση από την οπτική του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είχε ήδη ξεκαθαρίσει πως στόχος του ήταν να αποκαταστήσει τη Ρωσία ως μεγάλη δύναμη.

Με την παρέμβασή της, η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου ολόκληρώθηκε με έναν συμβιβασμό. Η Ουκρανία και η Γεωργία δεν έλαβαν το επιδιωκόμενο καθεστώς, αλλά η Συμμαχία - σε ρητορικό επίπεδο - συμφώνησε πως κάποια στιγμή «οι χώρες θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».

«Δεν υπήρχε άλλη επιλογή παρά ο συμβιβασμός, ακόμα κι αν αυτός, όπως και κάθε άλλος, είχε το τίμημά του», αναφέρει η Μέρκελ. Για τον Πούτιν ακόμα και η δήλωση που έγινε πως κάποια στιγμή οι δύο χώρες θα μπορούσαν να ενταχθούν τελικά στο ΝΑΤΟ ήταν μια «κραυγή μάχης». «Δεν θα είσαι καγκελάριος για πάντα. Και τότε θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Και θέλω να το αποτρέψω αυτό» φέρεται να της είχε πει ο Πούτιν, όπως αποκαλύπτει στα απομνημονεύματά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα