Απολογία εφ' όλης της ύλης Μητσοτάκη: Για υποκλοπές, Τέμπη, νέα γενιά

Οι «σκιές» της κυβερνητικής θητείας καταδίωξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο debate.Σε θέση άμυνας βρέθηκε στο debate ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά το γεγονός πως όπως αναγνώρισαν δημοσιογράφοι και πολιτικοί αρχηγοί το πλαίσιο ήταν ασφυκτικό και δεν επέτρεπε πολλές ερωτήσεις σε πιο…

«Τα εξοπλιστικά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης»

«Η στήριξη των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης καθώς γνωρίζετε ότι μετά από μία δεκαετία μνημονιακής κρίσης υπήρχαν σημαντικότατες υστερήσεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της αεροπορίας, του ναυτικού, του πεζικού

μας.
Και αυτό ακριβώς κάναμε με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία ήταν καλά μελετημένα, ήταν αποτέλεσμα εισήγησης του ΓΕΕΘΑ και τα οποία δρομολογούμε χωρίς καμία απόκλιση από τους βασικούς δημοσιονομικούς κανόνες. Εξ ου και η χώρα κατάφερε να πετύχει το 2022 πρωτογενές πλεόνασμα και προφανώς θα πετύχει πλεόνασμα και το 2023. Όμως κ. Ζαχαρέα έπρεπε να διαχειριστώ μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Πιστεύω ότι καταφέραμε και κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή. Θωρακίσαμε τα σύνορά μας. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες. Με τις ΗΠΑ, με τη Γαλλία. Βλέπετε ότι η ισορροπία στο Κογκρέσο σαφώς έχει γύρει υπερ της Ελλάδας. Και ναι ενισχύσαμε και τις ένοπλες δυνάμεις μας με πολύ σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία πιστεύω και χαίρομαι γι’ αυτά που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προφανώς θα συνεχιστούν. (…) Είναι απολύτως σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτές είναι δεσμεύσεις που αφορούν όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και ότι τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα.

«Θα σεβαστούμε απόλυτα την κρίση του τουρκικού λαού και προφανώς εφόσον με επιλέξει ο ελληνικός λαός είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» ειδικά τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο dna όλων των τουρκικών κομμάτων. Προφανώς και θα τείνω χείρα φιλίας και προφανώς και είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία βασική διαφορά την οποία έχουμε με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όμως δεν έχω αυταπάτες. Γι’αυτό και επιμένω ότι η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών, μιας Ελλάδος με αυτοπεποίθηση πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση», συμπλήρωσε.

«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ μετά τις υποκλοπές»

«Όχι κ. Τζίμα δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου. Όταν πληροφορήθηκα την υπόθεση των υποκλοπών οι άμεσοι προϊστάμενοι όντως έφυγαν από τις θέσεις τους και ανέλαβα απέναντι στον ελληνικό λαό δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Η πρώτη είναι ότι πρέπει να υπάρξει άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής από τη Δικαιοσύνη. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι σημαντικό αυτό γιατί όντως πρέπει να μάθουμε αν όντως υπήρχαν ποινικές ευθύνες σε αυτή την υπόθεση. Και ανέλαβα επίσης να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα που επέτρεψαν στην ΕΥΠ να παρακολουθήσει ανθρώπους χωρίς τα αυξημένα φίλτρα που η ιδιότητά τους απαιτούσε. Συγκεκριμένα επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να μπορέσει να επιτραπεί οποιαδήποτε παρακολούθηση. Προσθέσαμε και άλλα φίλτρα. Βάλαμε και τον πρόεδρο της Βουλής ώστε να χρειάζεται και η δική του σύμφωνη γνώμη για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που από την πρώτη στιγμή είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει. Έχουμε εκσυγχρονήσει την ΕΥΠ σε πολλά διαφορετικά επίπεδα με ένα νόμο ο οποίος ψηφίστηκε και ο οποίος υλοποίησε τη δέσμευση ότι θέλουμε μία ΕΥΠ η οποία να λειτουργεί με τη διαφάνεια που ταιριάζει στις απαιτήσεις της», τόνισε σε ερώτημα της Ράνιας Τζίμα.

Συμπλήρωσε πως «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να τελεί υπό παρακολούθηση».

Παραδέχθηκε επίσης πως «σίγουρα αυτή είναι μία σκιά για την κυβέρνησή μας».

10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ σε βάθος τετραετίας

«Το νέο ΕΣΥ το οποίο οραματίζομαι, είναι μία από τις τρεις κεντρικές πολιτικές μου προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευτεί και πάλι ο ελληνικός λαός.

Και γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν το ΕΣΥ το οποίο έμεινε όρθιο τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας όμως δοκιμάστηκε, ανέδειξε και τα δυνατά του στοιχεία αλλά και τις μεγάλες του αδυναμίες. Γι' αυτό και έχουμε εκπονήσει ένα πρόγραμμα συνολικό το οποίο ξεκινάει προφανώς από την κατάσταση στα νοσοκομεία μας. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις. Νοσηλευτών πρωτίστως αλλά και γιατρών στην επόμενη 4ετία για να μπορέσουμε να κλείσουμε σημαντικά κενά.

Και κυρίως να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο το ακούω από παντού.Μεγάλες καθυστερήσεις για χειρουργεία, για ραντεβού για μία απλή εξέταση. Δεν είναι αποδεκτές αυτές. Όπως και τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά. Γι' αυτό και έχουμε δώσει πολύ συγκεκριμένους δεσμευτικούς στόχους για το πως ποιοτική υγεία μπορεί να παρέχεται εντός πιο σύντομου χρονικού διαστήματος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη.

«Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Περιβάλλον - Ενέργεια» και σε ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη για τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση και την πανδημία και την κριτική της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για τις παροχές που εξαγγέλλει ανέφερε: «Η χώρα είχε εξαιρέσεις από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες στην πανδημία. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοιμ πλέον. 'Αρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει σημασία. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στοιχίζουν κοντά 4 δις ετησίως, θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να πει που θα τα βρει γιατί οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν».

Σε επόμενη ερώτηση για το σιδηρόδρομο με αφορμή τα Τέμπη ανέφερε: «Έγιναν βήματα και στον τομέα αυτόν και προφανώς υπήρξαν και αστοχίες και καθυστερήσεις τις οποίες πληρώσαμε πολύ ακριβά. Τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι το πιο κοινωνικό και πιο φιλικό μέσο στο περιβάλλον. Κατασκευάζουμε την γραμμή 4 στο Μετρό, επεκτείνουμε τη γραμμή 2 και παραδίδουμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης μαζί με τα αρχαία, ένα έργο που θα αλλάξει εντελώς το μορφή της πόλης.».

Οι νέοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ενότητα για τη νέα γενιά σχολίασε: «Οι νέοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην εξουσία. Δεν είχα καμία δυσκολία να αναγνωρίσω τα λάθη μας και δημόσια να ζητήσω συγγνώμη όταν χρειάστηκε. Ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες πολίτες στις εκλογές».

«Να κάνω μία πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουμε τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο ή στην ΤτΕ και να αξιολογηθούν, δεν θα πάρει πάνω από 3 μέρες», συμπλήρωσε.

Κυβερνητικά στελέχη για debate

«Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής, ψύχραιμος, γνώστης. Απαντούσε επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση. Παραδέχθηκε προβλήματα, αναγνώρισε λάθη. Περιέγραψε, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, για το μέλλον και τι θέλει να κάνει. Μιλούσε στους πολίτες, παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τον Α. Τσίπρα, σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη μετά την αποψινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ.

Ο κ. Τσίπρας ξεκινούσε με επιθέσεις στον κ. Μητσοτάκη με τα γνωστά στερεότυπα, ότι υπηρετεί τα συμφέροντα κι ο ίδιος τον λαό. Απαντούσε γενικόλογα, στις ερωτήσεις για το που θα βρει τα χρήματα, μιλώντας για αισχροκέρδεια. Απάντησε με γενικολογίες για το ποια θα είναι η κυβέρνηση που λέει. Μίλησε για αύξηση φόρων.

Ο κ. Ανδρουλάκης χωρίς κάποια σαφή θέση για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα, αλλά με κάποιες γενικόλογες προτάσεις επίσης όχι κοστολογημένες. Μίλησε επίσης για φορολόγηση στις γονικές παροχές ρίχνοντας το όριο στο μισό. Οι υπόλοιποι προσπάθησαν να απευθυνθεί ο καθένας στο κοινό του».

Keywords
Τυχαία Θέματα