Άρση μέτρων: Σε αχαρτογράφητα νερά η επόμενη ημέρα της καραντίνας – Ανησυχία στον πληθυσμό για την «έξοδο από το σπίτι»

Επιμένουν οι πληροφορίες για πιέσεις των τραπεζιτών για άμεση άρση των μέτρων και του lockdown. Οι επιστήμονες προβληματίζονται, ζητώντας «περισσότερο χρόνο». Μεγάλα ερωτηματικά για το άνοιγμα των σχολείων, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τον τουρισμό, αλλά και την κατάσταση σε πολλούς

χώρους εργασίας.

Σε αχαρτογράφητα νερά αναμένεται να κινηθεί η επόμενη ημέρα της καραντίνας και της άρσης των μέτρων, με την επιστροφή εντός μηνός στη σχετική ομαλότητα.

Τα ερωτηματικά και τις ανησυχίες που αντικειμενικά υπάρχουν για την επόμενη ημέρα, ενισχύουν οι πληροφορίες περί πιέσεων των τραπεζιτών και άλλων οικονομικών κύκλων στην κυβέρνηση για άμεσο τέλος του lockdown και η μεταφορά των πιέσεων αυτών στους επιστήμονες, οι οποίοι φέρονται να ζητούν περισσότερο χρόνο για πολλές από τις οριστικές τους αποφάσεις στα κρίσιμα κυρίως θέματα.

Η έλλειψη φαρμάκου –παρά την αισιοδοξία ότι είναι θέμα μηνών, ίσως και εβδομάδων- για την αντιμετώπιση του ιού, η παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου που δύσκολα θα υπάρχει εντός του έτους, η μη γνώση πολλών δεδομένων για τη συμπεριφορά του νέου ιού, είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους που αναγκάζουν επιστήμονες να ζητούν περισσότερο χρόνο, ώστε να έχουν στη διάθεσή τους ασφαλέστερα επιδημιολογικά δεδομένα. Επιπλέον τα μαζικά τεστ εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενο, παρά τις σοβαρές προσπάθειες που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές.

Η σταδιακή άρση των μέτρων και η συνεχής επανεξέτασή τους δεν διασκεδάζουν στο σύνολό τους τις ανησυχίες που εκφράζονται από σοβαρό μέρος της επιστημονικής κοινότητας, με κάποιους να κάνουν λόγο –καθ’ υπερβολή;- για μια έμμεση υιοθέτηση της θεωρίας της «ανοσίας της αγέλης», τώρα που το ΕΣΥ μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα σε τυχόν νέα κρούσματα. Κυβέρνηση και αρμόδια επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας, πάντως, κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο, το ΕΣΥ θα «επιβαρυνθεί» επιπλέον, σε σχέση με την περίοδο της καραντίνας, με την επαναφορά της τακτικής του λειτουργίας, όπως τα χειρουργεία, οι εξετάσεις πασχόντων όπως οι νεφροπαθείς κοκ.

Ήδη εκφράζονται σοβαρές διαφωνίες για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων, με τις απόψεις στην επιστημονική κοινότητα αυτή τη φορά να διίστανται, με αποτέλεσμα η όποια απόφαση ληφθεί να είναι κατά βάση πολιτική.

Σοβαρός προβληματισμός υπάρχει και για τις επιπτώσεις από τον τρόπο λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, τον τουρισμό, τις αερομεταφορές, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί σε χώρους εργασίας όπου δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διατάξεις- χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ίσως οι ιδιωτικές κλινικές, όπως στο Περιστέρι, που δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα, καθώς δεν υπήρχε κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές.

Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες, δηλαδή που εκφράζονται είναι μήπως τα κρούσματα που δεν υπήρξαν στο βαθμό που υπήρξαν σε άλλες χώρες (καμία σχέση), εμφανιστούν τώρα, με τη σταδιακή άρση της καραντίνας…

Keywords
Τυχαία Θέματα