Μπάιντεν VS Τραμπ: «Πόλεμος» για τα εύσημα της εκεχειρίας στη Γάζα

Ο τσακωμός Μπάιντεν και Τραμπ για το ρόλο τους και η σκληρή αλήθεια για τον απερχόμενο Πρόεδρο.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τζο Μπάιντεν για την επίτευξη της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε, αποχωρώντας από το πόντιουμ, εάν τα «εύσημα» θα πρέπει να τα πάρει ο ίδιος ή ο Ντόναλντ Τραμπ. «Είναι κάποιο αστείο αυτό;», απάντησε χαμογελώντας

και αποχώρησε. Το «αστείο» είναι πως η απάντηση δεν είναι και τόσο... εύκολη.

Πρώτον, η αλήθεια είναι πως ακόμη υπογραφές δεν έχουν πέσει, καθώς το Ισραήλ ανέβαλε προσώρας την έγκριση της συμφωνίας. Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς για προσπάθεια αλλαγών στη συμφωνία την τελευταία στιγμή, ωστόσο στην πραγματικότητα το σημαντικότερο πρόβλημα του πρωθυπουργού του Ισραήλ φαίνεται να βρίσκεται στο εσωτερικό και συγκεκριμένα στους ακροδεξιούς συμμάχους του, οι οποίοι χαρακτηρίζουν «κακό» το σχέδιο εκεχειρίας και απειλούν με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικότερα)

Πέρα όμως από αυτό, είναι γεγονός πως από την έναρξη της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023, ποτέ ξανά οι δύο πλευρές δεν έχουν φτάσει τόσο κοντά σε μια συμφωνία. Αυτή η επιτυχία συμπίπτει με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, έρχεται λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία του και μετά την επίσκεψη στο Ισραήλ του Στιβ Γουίτκοφ, του απεσταλμένου του για τη Μέση Ανατολή. Όμως - αναμφίβολα - μια συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ δεν κλείνει μέσα σε μερικές ημέρες. Χρειάζεται προεργασία, η οποία προφανώς έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα.

Από την άλλη ο Τζο Μπάιντεν σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να περιορίσει τον Νετανιάχου. Η σχέση τους δεν ήταν η καλύτερη, αλλά ο Μπάιντεν διατήρησε ακλόνητη την υποστήριξή του στο Ισραήλ, επιτρέποντάς του τελικά να δρα ανεξέλεγκτα. Παρότι δημόσια υποστήριζε πως δεν συμφωνεί με τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του και παρασκηνιακά εμφανιζόταν να μιλάει με υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τον Νετανιάζου, τελικά συνέχιζε να προμηθεύει το Ισραήλ με όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. (Διαβάστε επίσης: Πώς η «καταστροφική πολιτική» του Τζο Μπάιντεν ενθάρρυνε τους πολέμους του Ισραήλ).

Η νίκη έχει πολλούς πατέρες

Ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου, που παρεμπίπτοντος μπέρδεψε και πάλι τη Χαμάς με τη Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός «αναπτύχθηκε και τέθηκε υπό διαπραγμάτευση» από την ομάδα του, παρότι, όπως επισήμανε «θα εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό από την επερχόμενη κυβέρνηση».

Καθώς επαινούσε τους διπλωμάτες του, δήλωσε για τη μη αναγνώριση της προσφοράς της κυβέρνησής του: «Η Βίβλος λέει μακάριοι οι ειρηνοποιοί. Και πολλοί ειρηνοποιοί βοήθησαν να γίνει αυτή η συμφωνία».

View this post on Instagram

A post shared by The Guardian US (@guardian_us)

Αυτό όμως που δεν εξήγησε ο Τζο Μπάιντεν είναι ο λόγος που το σχέδιο το οποίο ανέπτυξε και πρότεινε το επιτελείο του τον Μάιο, όπως ο ίδιος τόνισε, έγινε τελικά αποδεκτό λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Πάνω σε αυτό πάτησε και ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για να υποστηρίξει πως η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας είναι επί της ουσίας δικό του έργο. «Αυτή η επική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα μπορούσε να είχε συμβεί μόνο ως αποτέλεσμα της ιστορικής μας νίκης τον Νοέμβριο», έγραψε στο δικό του δίκτυο Truth Social και προσθέτοντας:

«Αυτή σηματοδότησε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η κυβέρνησή μου θα επιζητούσε την ειρήνη και θα διαπραγματευόταν συμφωνίες για να εξασφαλίσει την ασφάλεια όλων των Αμερικανών και των Συμμάχων μας».

Υψηλόβαθμός αξιωματούχος της απερχόμενης κυβέρνησης ανέφερε - υπό τον όρο της ανωνυμίας - πως οι ομάδες Τραμπ και Μπάιντεν συνεργάστηκαν «απίθανα» το τελευταίο διάστημα ώστε να εξασφαλίσουν αυτήν την περίπλοκη κατάπαυση του πυρός.

Μάλιστα άλλος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters, επαίνεσε τον Γουίτκοφ για τη «αξιοσημείωτη» βοήθεια που προσέφερε ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία, συνεργαζόμενος με τον απεσταλμένο του Μπάιντεν, Μπρετ ΜακΓκουρκ, ο οποίος βρίσκεται στη Ντόχα από τις 5 Ιανουαρίου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ υποστήριξε από την πλευρά της, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν ήθελε να εμπλακεί η ομάδα Τραμπ επειδή αυτός θα είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή της συμφωνίας της κατάπαυσης του πυρός.

Συνάντηση Γουίτκοφ – Νετανιάχου: «Πέτυχε σε μια ημέρα, όσα δεν κατάφερε ο Μπάιντεν όλο το χρόνο»

Ο Στιβ Γουίτκοφ, παρότι δεν έχει ακόμη επίσημα κάποιο αξίωμα, συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ οι συνομιλίες ήταν τεταμένες. Βάσει των ρεπορτάζ, ο Γουίτκοφ «άσκησε μεγάλη πίεση» στον Νετανιάχου για να αποδεχτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για την απελευθέρωση των ομήρων με βασικές παραχωρήσεις προς τη Χαμάς.

«Νομίζω ότι ήταν αρκετά αποτελεσματικός», σχολίασε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η Times of Israel, επικαλούμενη δικές της πηγές, το έθεσε λιγότερο «ευγενικά» για το στρατόπεδο Μπάιντεν: «Άραβες αξιωματούχοι (σ.σ. Κατάρ και Αίγυπτος έχουν ρόλο μεσολαβητη) ανέφεραν πως ο απεσταλμένος του Τραμπ επηρέασε τον Νετανιάχου περισσότερο σε μια συνάντηση από ό,τι ο ίδιος ο Μπάιντεν όλο το χρόνο μέχρι σήμερα».

Στις δημόσιες δηλώσεις του για τη συμφωνία, ο Νετανιάχου φάνηκε να σνομπάρει τον Μπάιντεν. Έκανε αναφορά πρώτα στον Ντόναλντ Τραμπ για να τον ευχαριστήσει «για τη βοήθειά του στην προώθηση της απελευθέρωσης των ομήρων και τη βοήθεια στο Ισραήλ να βάλει τέλος στα δεινά των δεκάδων ομήρων και των οικογενειών τους».

Ακολούθως αφού επισήμανε τα σχέδιά του να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Τραμπ ώστε να συζητήσουν την κατάσταση σχετικά με τη Γάζα, πρόσθεσε και μια σύντομη αναφορά σχετικά με τον Μπάιντεν: «Τον ευχαρίστησε επίσης για τη βοήθειά του στην προώθηση για τη συμφωνία».

Η σκληρή αλήθεια για τον Μπάιντεν

Ο Ματ Ντους, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στο Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής, σημείωσε στον Guardian πως όλα αυτά γύρω από τις «πιέσεις» και τις «τεταμένες συνομιλίες» Γουίτκοφ και Νετανιάχου ενδεχομένως να έχουν κάποια στοιχεία «θεάτρου» για να «καλύψουν» πολιτικά τον Νετανιάχου στο εσωτερικό του Ισραήλ.

«Νομίζω όμως ότι το γεγονός είναι πως ο Νετανιάχου περίμενε να έρθει ο Τραμπ στην εξουσία. Ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως θέλει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και λειτουργεί με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από τον Μπάιντεν», τόνισε και εξήγησε: «Ο Μπάιντεν έκανε πάντα σαφές πως ό,τι και να κάνει ο Νετανιάχου, θα συνεχίσει να έχει άνευ όρων, αμείωτη αμερικανική υποστήριξη. Ο Νετανιάχου δεν μπορεί να είναι σίγουρος για αυτό με τον Τραμπ».

«Κανείς δεν πρόκειται να πιστέψει ότι ο Μπάιντεν ήταν αυτός που οδήγησε στην κατάπαυση του πυρός. Κανείς», είπε ο Ντους. «Συνέχισε να παρέχει στον Νετανιάχου πολιτική κάλυψη, ακόμη και όταν ο Νετανιάχου υπονόμευε επανειλημμένα την πιθανότητα εκεχειρίας», είπε.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Μπάιντεν βρέθηκε στο στόχαστρο από όλες τις πολιτικές πτέρυγες για τους χειρισμούς του στη Μέση Ανατολή και κυρίως από Δημοκρατικούς που ζητούσαν τον τερματισμό της σφαγής στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλοί δε υποστηρίζουν πως η καθολική υποστήριξή του στο Ισραήλ κόστισε και στις εκλογές του Νοεμβρίου στην Κάμαλα Χάρις.

Αξιωματούχος του Πενταγώνου ανέφερε χαρακτηριστικά στον Guardian ότι η κατάπαυση του πυρός «καθοδηγείται από την ομάδα του Τραμπ… και ο Μπάιντεν, ο Μπλίνκεν και ολόκληρη η κυβέρνηση εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στην ιστορία απλώς ως παράγοντες». Κοινή εκτίμηση αξιωματούχων και αναλυτών είναι πως η συμφωνία για εκεχειρία - εάν τελικά εφαρμοστεί - ήρθε πολύ αργά και προφανώς δεν μπορεί να «λάμψει» ως κληρονομιά του Μπάιντεν στην εξωτερική πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπάιντεν VS Τραμπ, Πόλεμος, Γάζα,bainten VS trab, polemos, gaza