«Μπόνους» στους χαμηλοσυνταξιούχους 1 στα 20 ευρώ του υπερπλεονάσματος

Η κυβέρνηση με ένα εφάπαξ επίδομα της τάξης των 150 ευρώ ενόψει Χριστουγέννων ξεμπερδεύει με το ΕΚΑΣ για τους άλλους 11 μήνες.

ΕΚΑΣ, αλλά μια ένα μήνα σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση ενόψει Χριστουγέννων, αντί για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου μηνιαίου εισοδήματος που θα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτωχοποίησης των συνταξιούχων. Από τα 2,2 δισ. ευρώ του υπερπλεονάσματος φέτος αναμένεται να διαθέσει έως 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δώσει σε περίπου 700.000 δικαιούχους περί τα 150 ευρώ κατά μέσο όρο στον καθένα.

Η εν

λόγω… υπέρβαση θα είναι on/off (μια και έξω) και θα επιβαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό ο οποίος αναμένεται, όταν ολοκληρωθεί ταμειακά στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025, να καταγράψει πλεόνασμα 6,5 δισ. ευρώ αντί για 4,3 δισ. ευρώ που προβλεπόταν. Έτσι, θα προσεγγίσει το 3,1% του ΑΕΠ από δέσμευση για πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ φέτος.

Τα εν λόγω υπερέσοδα προήλθαν, κυρίως, από την κατανάλωση και την ακρίβεια (είσπραξη ΦΠΑ από πώληση ακριβότερων αγαθών και προϊόντων άρα αναλογικά υψηλότερα έσοδα) και από τη μη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμάκων (καταβολή μεγαλυτέρων φόρων λόγω ονομαστικών αναπροσαρμογών σε μισθούς και συντάξεις).

Έτσι, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την τελευταία ευκαιρία για μια υπέρβαση της τάξης μόλις του… 5% έναντι των υπερεσόδων (100 εκατ. ευρώ για υπερέσοδα 2,2 δισ. ευρώ), προκειμένου να βελτιώσει την καταρρέουσα δημοσκοπική της εικόνα, άρα η κυβέρνηση θα επιστρέψει 1 στα 20 ευρώ που εισέπραξε παραπάνω μέσα στο χρόνο λόγω ακρίβειας, μελώνοντας το πραγματικό/διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Και αυτό καθώς, από το 2025, οι δαπάνες, έναντι του 2024, θα πρέπει να έχουν οροφή το +3,7% (αποτυπώνεται ήδη στον – υπό συζήτηση στη Βουλή – προϋπολογισμό του νέου έτους) και κάτω του 3,5% το 2026 (εν σχέσει πάντα με το 2025). Με τελικό στόχο την ετήσια μεταβολή/αύξηση των δαπανών μόλις κατά 3% μακροπρόθεσμα.

Να σημειωθεί ότι, τη διετία 2016-2018, καταργήθηκε το ΕΚΑΣ με το οποίο ενισχυόταν, με βάση εισοδηματικά/περιουσιακά κριτήρια, οι συνταξιούχοι ώστε να ξεφύγουν από τον κίνδυνο φτώχειας. Έκτοτε, δεν υπάρχει εισοδηματικό κατώφλι για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορούν να πέσουν και κάτω των 400 ευρώ τον μήνα, όριο το οποίο δεν τηρείται για όσους έχουν καταβάλει εισφορές (ασφαλισμένοι) έναντι των… ανασφάλιστων, οι οποίοι λαμβάνουν 400 ευρώ σύνταξη ανασφάλιστου ηλικιωμένου στην ηλικία των 67 ετών (με εισοδηματικά κριτήρια).

Έκτοτε, γι' αυτή την κατηγορία δεν προβλεπόταν ούτε η δωρεάν προμήθεια των φαρμάκων και όταν η διάταξη για μηδενική συμμετοχή των φτωχών συνταξιούχων επεκτάθηκε, έμειναν εκτός ρύθμισης οι νέοι (μετά το 2018) συνταξιούχοι (που δεν διασφαλίζουν ούτε 500 ευρώ σύνταξη). Καθώς, επίσης, και οι συνταξιούχοι αγρότες (πρώην ΟΓΑ) οι οποίοι, στην συντριπτική τους πλειονότητα, λαμβάνουν κάτω από 450 ευρώ τον μήνα και ουδέποτε ελάμβαναν ΕΚΑΣ…

Τέλος, η κυβέρνηση με ένα εφάπαξ επίδομα της τάξης των 150 ευρώ ενόψει Χριστουγέννων ξεμπερδεύει με το Επίδομα Αλληλέγγυος (ΕΚΑΣ) για τους άλλους 11 μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπόνους,bonous