Χαλκιδική: Περίεργη διάρρηξη στην Πολεοδομία με τις μίζες

Νέα εξέλιξη στο σκάνδαλο με τους Πολεοδόμους της Χαλκιδικής.

Καταγγελία για διάρρηξη στην υπηρεσία δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής, στην περιοχή της Νικήτης, κατέθεσε το μεσημέρι της Πέμπτης (12/12) ο δήμαρχος Ιωάννης Μαλλίνης και ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πόρτα της υπηρεσίας βρέθηκε παραβιασμένη.

Στο σημείο μετέβησαν κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχουν αποκλείσει

τον χώρο.

Η υπόθεση ερευνάται από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Λουκέτο στην «αμαρτωλή» Πολεοδομία της Χαλκιδικής

Λίγο νωρίτερα, με απόφαση του δημάρχου Σιθωνίας, Ιωάννη Μαλλίνη, αναστάλθηκε η λειτουργία της Πολεοδομίας στον δήμο για περίπου έναν μήνα.

Σύμφωνα με την απόφαση, «η αναστολή λειτουργίας της υπηρεσίας δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Σιθωνίας ως προς την εξυπηρέτηση αιτημάτων των πολιτών ισχύει από 13/12/2024 ως 07/01/2025».

Για κύκλωμα διαφθοράς στις πολεοδομίες των δήμων Σιθωνίας και Προποντίδας έχουν ήδη συλληφθεί 21 άτομα, οι οποίοι και οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Πολυγύρου.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Ξενοφών Κίτσας άσκησε σε βάρος τους ποινικές διώξεις κατά περίπτωση για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, συμμορία, δωροληψία υπαλλήλων, άμεση συνεργεία σε αυτό και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Η δράση του πρώην δημάρχου με «αδυναμία» στα αυθαίρετα

Με λεπτομέρειες περιγράφουν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων τη δράση του πρώην δημάρχου, ο οποίος με την ιδιότητα του αρχιτέκτονα-πολιτικού μηχανικού συνελήφθη για εμπλοκή στο μεγάλο κύκλωμα των πολεοδόμων στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, ως επικεφαλής μεγάλου τεχνικού γραφείου φέρεται να αναλάμβανε περιπτώσεις στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι προέβαιναν είτε σε αυθαίρετη δόμηση, είτε σε καθεστώς τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών. Φέρεται να κατάφερνε ευνοϊκά αποτελέσματα για τους πελάτες του κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων.

Οι «δουλειές» του χωρίζονταν σε δύο σκέλη. Αυθαίρετες κατασκευές που είχαν ανεγερθεί μετά το 2011, τις οποίες αναλάμβανε να τις υπαγάγει ως υφιστάμενες πριν το 2011, δηλαδή τις ενέτασσε στις ευεργετικές διατάξεις νόμου που ψηφίστηκε το 2017 ούτως, ώστε οι πελάτες του να μην καταβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Σε κάποιες περιπτώσεις έκανε και τη σχετική νομιμοποίησή τους.

Το δεύτερο σκέλος της δράσης του, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., αφορούσε σε αυθαίρετες κατασκευές, τις οποίες οι πελάτες του σχεδίαζαν να ανεγείρουν κατά παράβαση των πολεοδομικών διατάξεων. Ο πρώην δήμαρχος προσέδιδε νομιμοφάνεια με την έκδοση διοικητικής πράξης, διαφορετικής από τις εργασίες που θα πραγματοποιούνταν. Έτσι απέφευγε τις αυστηρές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.

Για να τα καταφέρει, φέρεται να συνεργαζόταν με στέλεχος του Τμήματος Πολεοδομίας της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Σιθωνίας, ο οποίος του εξασφάλιζε ότι σε περίπτωση καταγγελίας θα φρόντιζε να καλύψει τη δράση του και παράλληλα του έδινε οδηγίες, ώστε οι αυθαίρετες εργασίες να έχουν νομιμοφάνεια.

Παράγοντες της Χαλκιδικής εξηγούν ότι η Σιθωνία είναι μία περιοχή που λόγω του ανάγλυφού της κινδυνεύει σε τεράστιο βαθμό από την αυθαίρετη δόμηση. Είτε για τις περιπτώσεις πυρκαγιών, είτε για τις περιπτώσεις πλημμυρών.

Κύκλωμα πολεοδόμων στη Χαλκιδική: Μέχρι 20.000 ευρώ για μια «διεκπεραίωση»

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, συνελήφθησαν 21 άτομα, μέλη τρεις εγκληματικών οργανώσεων. Διαπιστώθηκαν πάνω από 92 περιπτώσεις για τις οποίες ζητήθηκαν και λήφθηκαν αθέμιτα οικονομικά ωφελήματα, άνω των 213.100 ευρώ. Τονίζεται, πάντως, ότι εκτός από τους συλληφθέντες, υπάρχουν και 86 άτομα που είναι συγκατηγορούμενοί τους, ανάμεσά τους πολλοί πελάτες του κυκλώματος οι οποίοι συνειδητά επιχείρησαν να κάνουν παράνομες κατασκευές «λαδώνοντας» τους πολεοδόμους.

Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν ότι το κύκλωμα εκμεταλλεύτηκε τη ραγδαία αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, καθώς και το έντονο ενδιαφέρον ακόμη και από ξένους επενδυτές.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 1.000.000 ευρώ, κινητά τηλέφωνα και επαγγελματικές σφραγίδες ιδιωτών αρχιτεκτόνων, μηχανικών και τοπογράφων

Ειδικότερα, τα ηγετικά στελέχη της εν λόγω οργάνωσης ζητούσαν και λάμβαναν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα από τα υπόλοιπα μέλη της, προκειμένου να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες ή παραλείψεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, μέσω των μελών αυτών, εξανάγκαζαν ενδιαφερόμενους πολίτες να τους καταβάλλουν ποσά, υπό την απειλή της μη διεκπεραίωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών ή την επίκληση διαφόρων άλλων προφάσεων (ελλιπή δικαιολογητικά, μεγάλο φόρτο εργασίας κ.λπ.).

Μάλιστα, τα εν λόγω διευθύνοντα μέλη είχαν καταρτίσει και «τιμοκατάλογο» με τα χρηματικά ποσά που ζητούσαν, ανάλογα με το είδος της διοικητικής πράξης που αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν. Ενδεικτικά, τα αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα κυμαίνονταν, στην κατά προτεραιότητα διεκπεραίωση διοικητικών πράξεων, από 150 έως 1.000 ευρώ και στην έκδοση διοικητικών πράξεων με παράκαμψη ή κατά παράβαση της νόμιμης διαδικασίας, από 1.000 έως 20.000 ευρώ.

Μάλιστα, τα μέλη της οργάνωσης αυτής, επιδείκνυαν ιδιαίτερη προσοχή και λάμβαναν μέτρα προστασίας, αποκρύπτοντας επιμελώς τα αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα, τοποθετώντας αυτά σε φακέλους, ενώ κατά τις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη και συνθηματική φρασεολογία, όπως «σχέδια», «αυγά», «χήνες», «χαρτί» και «στρέμματα»για τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν και «δάχτυλα» για τον προσδιορισμό του ύψους του χρηματικού ποσού που λάμβαναν.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από δύο άτομα και συγκεκριμένα υπάλληλο Διεύθυνσης Δόμησης και ιδιώτη μηχανικό.

Ειδικότερα, ο υπάλληλος παρείχε τα απαραίτητα εχέγγυα ασφαλείας, ώστε ο μηχανικός - ιδιώτης να αναλαμβάνει περιπτώσεις όπου οι ενδιαφερόμενοι προέβαιναν, είτε σε αυθαίρετη δόμηση, είτε σε τακτοποίηση - υπαγωγή μιας αυθαίρετης κατασκευής, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων.

Η τρίτη οργάνωση αποτελούνταν από δύο μέλη Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Περιφερειακής Ενότητας σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, από το οποία το ένα και υπάλληλος Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, καθώς και ιδιώτη μηχανικό. Πιο αναλυτικά, οι υπάλληλοι- μέλη, μεταξύ άλλων, εξασφάλιζαν την έγκριση του αρμόδιου συμβουλίου για αρχιτεκτονικές μελέτες ενώ κατήρτιζαν και πλαστά πρακτικά του συμβουλίου και τα χρησιμοποιούσαν για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Παράλληλα, με τη συμμετοχή του τρίτου μέλους της οργάνωσης, αναλάμβαναν να συντάξουν οι ίδιοι τις αρχιτεκτονικές μελέτες που θα υποβάλλονταν προς εξέταση στο Συμβούλιο ή υποδείκνυαν τον τρόπο σύνταξης - έκδοσης αυτών, ώστε να επιτύχουν με βεβαιότητα την έγκρισή τους.

Σημειώνεται ότι στη δράση της τρίτης εγκληματικής οργάνωσης συμμετείχαν, κατά περίπτωση, τόσο ένα από τα ηγετικά στελέχη της πρώτης οργάνωσης όσο και ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Δόμησης της δεύτερης οργάνωσης, καταδεικνύοντας έτσι το κοινό πεδίο δράσης των τριών εγκληματικών οργανώσεων.

Συνολικά, από την μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι τα μέλη και των τριών εγκληματικών οργανώσεων εμπλέκονται σε τουλάχιστον 92 περιπτώσεις, για τις οποίες ζητήθηκαν και λήφθηκαν αθέμιτα οικονομικά ωφελήματα άνω των 213.100 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαλκιδική, Περίεργη, Πολεοδομία,chalkidiki, periergi, poleodomia