Χαμηλά το Rt του κορονοϊού στην Ελλάδα - Πώς τα μέτρα περιόρισαν την πανδημία

Οι εκτιμήσεις για τον δείκτη Rt και την ανοσία του ελληνικού πληθυσμού απέναντι στον κορονοϊό. Σε τι βαθμό περιόρισαν την πανδημία τα περιοριστικά μέτρα. 

Σε αισιόδοξο τόνο κινήθηκαν οι δηλώσεις των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά χθες, Τρίτη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία του κορονοϊού από το Υπουργείο Υγείας. Ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε μάλιστα και στοιχεία από την τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας τα οποία δεν είχαν γίνει γνωστά το προηγούμενο διάστημα.

Ειδικότερα, κληθείς να

αναφερθεί στον δείκτη Rt αλλά και στο «ποσοστό πειθαρχίας» της χώρας ως προς τα περιοριστικά μέτρα ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για «καλή πορεία των δεικτών που παρακολουθούμε» γενικότερα, καθώς «δεν είναι μόνο ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής, αυτό το Rt, το effective R, όπως λέγεται στην επιστημονική γλώσσα».

Η εν λόγω επιδημιολογική παράμετρος, πάντως, «αυτή τη στιγμή είναι αρκετά κάτω από το 1 - είναι εκεί γύρω κοντά στο 0,4, 0,37. Με μαθηματική ακρίβεια 98% ότι είναι κάτω από το 1».

Άρα, «τα μαθηματικά μας πάνε καλά», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται πως ο συγκεκριμένος δείκτης εκφράζει τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα, παρουσία των παρεμβάσεων για τον περιορισμό της μετάδοσης, όπως για παράδειγμα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η τιμή του μπορεί να μεταβάλλεται διαχρονικά μιας και η σταδιακή εισαγωγή μέτρων και η αλλαγή συμπεριφοράς του πληθυσμού (π.χ. υγιεινή χεριών, περιορισμός επαφών) καθιστούν τη μετάδοση ολοένα και πιο δύσκολη, ενώ στόχος είναι να μειωθεί σε επίπεδο μικρότερο του 1 μιας και αυτό υποδηλώνει ότι επιτεύχθηκε έλεγχος της επιδημίας.

«Δεύτερον», συνέχισε ο λοιμωξιολόγος την απάντησή του, «θεωρώ ότι υπήρχε πολύ μεγάλη συμμόρφωση του κόσμου κατά την διάρκεια του απαγορευτικού».

Κατά συνέπεια, «δεν θεωρώ ότι αυξήθηκε η ανοσία ή αποκτήσαμε κάποια μορφή ανοσία της αγέλης, γιατί υπήρχε πάρα πολύ χαμηλή κυκλοφορία του ιού, όπως τεκμηριώνεται και με τα δεδομένα που έχουμε και αυτή την περίοδο και την προηγούμενη περίοδο, όπως τεκμηριώνεται με τα δεδομένα, τα σκληρά δεδομένα των θανάτων και των νοσηλειών, όπως πιστεύω θα τεκμηριωθεί και με τις μελέτες αντισωμάτων οι οποίες τρέχουν», σημείωσε.

Μιλώντας για τις μελέτες αντισωμάτων ο κ. Τσιόδρας είπε πως πιστεύει ότι θα έχουμε «γρήγορα αποτελέσματα» αλλά και ότι αυτά «θα τεκμηριώσουν αυτή την πολύ χαμηλή κυκλοφορία του ιού στην Πατρίδα μας».

Σε αυτό το σημείο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων παρενέβη, λέγοντας πως ο ελληνικός λαός αξιολόγησε θετικά τα μέτρα, όπως «φαίνεται στις δημοσκοπήσεις και στις μετρήσεις (...). Όταν το 90% των πολιτών θεωρούν ότι τα μέτρα είναι σημαντικά και πρέπει να τηρηθούν αναλόγως, βγαίνουν και οι αλγόριθμοι που αφορούν τα μέτρα πειθαρχίας».

«Θεωρώ, λοιπόν, ότι έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια και η τεράστια προσπάθεια αυτή φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι τυχαία. Οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον Έλληνα πολίτη. Στον Έλληνα πολίτη που με την οικογένεια του πειθάρχησε συντριπτικά», πρόσθσεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Η σχετικά αναφορά του αρμόδιου υφυπουργού αποτέλεσε αφορμή για να πάρει εκ νέου τον λόγο ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος εξήγησε πως «φαίνεται με τις μαθηματικές μας εκτιμήσεις και με την ανάλυση των δεδομένων της πανδημίας» στην Ελλάδα, ότι με «το που μπήκαν τα μέτρα και το απαγορευτικό, έπεσε κατά 80% περίπου η κυκλοφορία του ιού».

Αυτό «δείχνει όχι μόνο ότι ήταν αποτελεσματικά τα μέτρα αυτά καθ’ αυτά, αλλά ότι και τα τήρησε ο κόσμος», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό στη σχετική τοποθέτησή του την Τρίτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος, λίγο πριν, είχε ενημερώσει μόλις τέσσερα νέα κρούσματα και κανένα νέο θάνατο στο 24ωρο. 

Τέλος, γνωστοποιήθηκε πως την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, υπόθεση που εξακολουθεί να αποτελεί ένα «σύνθετο δίλημμα», όπως παραδέχθηκε και ο κ. Τσιόδρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα