Χιλή: Αύξηση 50% στις συντάξεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Χιλή: Αύξηση 50% στις συντάξεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια κατευνασμού του κινήματος διαμαρτυρίας

Το κοινοβούλιο της Χιλής ενέκρινε χθες Τετάρτη νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει αύξηση έως και 50% της κατώτατης σύνταξης, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές που βρίσκονται στον δρόμο από τον Οκτώβριο.

Οι πιο χαμηλές συντάξεις των ατόμων που είναι άνω των 80 ετών θα φτάσουν τον Δεκέμβριο τα 207 δολάρια από τα 130 που είναι τώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της χιλιανής

Γερουσίας. Η αύξηση θα περιοριστεί στο 30% για τους συνταξιούχους ηλικίας 75 με 79 ετών και σε 25% για τους κάτω των 75 ετών. Η αύξηση θα ανέλθει στο 50% από την 1η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της Χιλής ελπίζει να απαντήσει σε ένα από τα βασικά αιτήματα του κινήματος διαμαρτυρίας, καθώς οι συντάξεις στη χώρα είναι πολύ μικρές και χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό, που φτάνει τα 400 δολάρια τον μήνα.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση 50% για τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς για τα άτομα άνω των 65 ετών και την παροχή βοηθήματος για την αγορά φαρμάκων.

Ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε την Τρίτη την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε 1,3 εκατομμύριο οικογένειες, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο συνολικής αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την επίλυση της κοινωνικής κρισης και την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Το κίνημα διαμαρτυρίας στη Χιλή ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου με διαδηλώσεις των φοιτητών κατά της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό. Έκτοτε έχει πάρει ευρείες διαστάσεις και έχει καταλήξει να είναι το πιο σοβαρό στη χώρα μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1990.

Οι Χιλιανοί διαμαρτύρονται για τις ανισότητες στη χώρα και την απουσία κρατικών δαπανών για την παιδεία, την υγεία και τις συντάξεις.

Σε 46 ημέρες συνολικά 23 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2.000 έχουν τραυματιστεί.

Χιλιάδες γυναίκες στη Χιλή διαδήλωσαν κατά των βιασμών, της βίας και της καταπίεσης

Στο κάλεσμα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ανταποκρίθηκαν χιλιάδες διαδηλώτριες, που εκτέλεσαν τη χορογραφία επανειλημμένα γύρω στις 19:30 (τοπική ώρα· 00:30 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας).

Ντυμένες στα μαύρα, με κορδέλες στα μάτια, με κόκκινα φουλάρια στους λαιμούς, κατήγγειλαν για ακόμα μια φορά το «καθεστώς καταπίεσης» και φώναξαν «το λάθος δεν ήταν δικό μου, δεν έφταιγε το πού ήμουν ούτε το πώς ήμουν ντυμένη... Οι βιαστές είσαστε εσείς!».

Τη χορογραφία δημιούργησε πριν από μερικές εβδομάδες η φεμινιστική συλλογικότητα LasTesis και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Βαλπαραΐσο.

Η Γιακελίν Σεντάρντ, οικονομολόγος, 66 ετών, έκανε λόγο για «μια όμορφη εμπειρία» που μοιράστηκε «με χιλιάδες γυναίκες, αρκετές μεγαλύτερες, κάποιες 90 ετών σε αναπηρικά αμαξίδια».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών ΜΜΕ, στη διαδήλωση πήραν μέρος 4.000 ως 6.000 άνθρωποι, που επανέλαβαν αυτή τη χορογραφία τέσσερις φορές πριν διαλυθούν χωρίς να υπάρξει κανένα σοβαρό επεισόδιο.

Το τραγούδι και η χορογραφία γεννήθηκαν έπειτα από μια έρευνα για βιασμό στη Χιλή και εγγράφονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου έργου με φεμινιστικό περιεχόμενο. Αλλά μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων εναντίον των κοινωνικών ανισοτήτων στη Χιλή και τις καταγγελίες για αστυνομική βία με θύματα γυναίκες, η οργάνωση LasTesis, για την οποία ελάχιστα είναι γνωστά, αποφάσισε να επισπεύσει την πρεμιέρα.

Η χορογραφία, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την 20ή Οκτωβρίου στη Βαλπαραΐσο, έχει μετατραπεί έκτοτε σε διεθνές φαινόμενο: έχει επαναληφθεί στο Παρίσι, στη Βαρκελόνη, στην Μπογοτά και στο Μεξικό.

Σύμφωνα με δεδομένα της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPALC) του ΟΗΕ, επεισόδια σεξιστικής βίας στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 3.529 γυναίκες σε 25 χώρες το 2018

Keywords
Τυχαία Θέματα