Χρήστος Τζόλης: Βάζει τη λέξη «χαρά» στο ρεπερτόριο της Εθνικής Ελλάδας - Τι τον συνδέει με τον Σωτήρη Νίνη

Ο 22χρονος ποδοσφαιριστής της Κλαμ Μπριζ αποτελεί κεφάλαιο για την Εθνική ΕλλάδαςΧρήστος Τζόλης ήταν πιθανότητα ο κορυφαίος παίκτης της Εθνικής Ελλάδας στο παιχνίδι με αντίπαλο την Ιρλανδία στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της League B του Nations League. Ο 22χρονος…

Η πορεία του Τζόλη στα γήπεδα

Ο Χρήστος Τζόλης

ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ακαδημία της ομάδας του χωριού του, τη Δόξα Πενταλόφου, όπου αγωνίστηκε από το 2006 έως και το 2010. Από εκεί τον «αλίευσε» το πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο του ΠΑΟΚ στις μικρές ηλικίες, για να τον εντάξει στο δικό του δυναμικό. Δεν ήταν και κάτι δύσκολο για τους ανθρώπους του «δικεφάλου του Βορρά», στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού ο μικρός ήταν... δίπλα τους.

Οι πρώτες του συμμετοχές με την πρώτη ομάδα δεν άργησαν να έρθουν. Στις 20 Ιουνίου 2020, μόλις στη δεύτερη εμφάνιση του με τους «μεγάλους» του ΠΑΟΚ, ο 18χρονος σημείωσε το γκολ της ισοφάρισης για τη νίκη της ομάδας του με 3-1 επί του ΟΦΗ. Ο Τζόλης έγινε ο νεότερος παίκτης που σημείωσε γκολ στη Super League κατά τη διάρκεια της σεζόν 2019-20.

Στις 25 Αυγούστου 2020, σημείωσε δύο τέρματα και έδωσε μία ασίστ στον Δημήτρη Πέλκα, στη νίκη με 3-1 εναντίον της Μπεσίκτας για τα προκριματικά του Champions League 2020-21. Στης 20 Ιανουαρίου 2021, κόντρα στην ΑΕΛ, πέτυχε το πρώτο του επαγγελματικό χατ- τρικ. Με τα ασπρόμαυρα κέρδισε εκείνη τη σεζόν και το Κύπελλο Ελλάδας.

Στις 12 Αυγούστου 2021, ο Τζόλης πήρε μεταγραφή στην Premier League για τη Νόριτς με πενταετές συμβόλαιο. Έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο για τα «καναρίνια» στις 24 Αυγούστου, καθώς σημείωσε δύο γκολ και έδωσε δύο ασίστ, για να βοηθήσει την ομάδα του να κερδίσει με 6-0 την Μπόρνμουθ. Η συνέχειά του δεν ήταν ανάλογη, αλλά το ταλέντο του δεν έπαψε να υφίσταται.

Στις 22 Ιουλίου 2022 εντάχθηκε στο δυναμικό της Τβέντε με μονοετή δανεισμό. Με την ολλανδική ομάδα τη σεζόν 2022-2023 είχε συνολικά 29 συμμετοχές και σκόραρε 4 γκολ. Ακολούθησε άλλος ένας δανεισμός, όχι πολύ μακριά από το Ένσεντε, στο Ντίσελντορφ.

Στις 6 Αυγούστου 2023 έγινε παίκτης της Φορτούνα, επίσης με μονοετή δανεισμό. Στην ομάδα μιας πόλης που είναι γεμάτη από Έλληνες, όχι απλώς πήρε χρόνο συμμετοχής, αλλά πραγματοποίησε μία εντυπωσιακή σεζόν. Σε συνολικά 37 αγώνες σκόραρε 24 γκολ. Με 22 τέρματα στη Β' κατηγορία της Γερμανίας σε 30 ματς, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της σεζόν στην 2. Bundesliga.

Στις 30 Μαΐου 2024, η Φορτούνα Ντίσελντορφ ενεργοποίησε την επιλογή αγοράς του παίκτη, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σχεδόν αμέσως, για την ακρίβεια τρεις ημέρες αργότερα, η γερμανική ομάδα τον πούλησε στη βελγική Κλαμπ Μπριζ, με της οποίας τη φανέλα έχει σημειώσει 3 γκολ σε 7 παιχνίδια.

{https://www.youtube.com/watch?v=PqB0ZqGp8YI}

Όσα τον συνδέουν με τον Σωτήρη Νίκη... και στην Εθνική

Ο Τζόλης κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδας για τους αγώνες με αντιπάλους Σλοβενία και Κόσοβο στις 3 και 6 Σεπτεμβρίου 2020, αντίστοιχα, χωρίς να αγωνιστεί. Στις 7 Οκτωβρίου 2020, έκανε το ντεμπούτο του στη φιλική ήττα με 2-1 εναντίον της Αυστρίας, μπαίνοντας ως αλλαγή στο 82ο λεπτό στη θέση του Δημήτρη Λημνιού.

Τη στιγμή του ντεμπούτου του έγινε ο έβδομος νεότερος παίκτης στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας. Στις 11 Νοεμβρίου 2020, σημείωσε το πρώτο του γκολ με τα γαλανόλευκα, στη νίκη με 2-1 εναντίον της Κύπρου και έγινε ο δεύτερος νεότερος σκόρερ της Εθνική Ελλάδας, πίσω από τον Σωτήρη Νίνη.

Ο ίδιος γεννήθηκε εντός της ελληνικών συνόρων, αλλά οι γονείς του είναι Βορειοηπειρώτες από την περιοχή της Δρόπολης, δηλαδή από τα ελληνικά μειονοτικά χωριά στην περιφέρεια του Αργυροκάστρου. Κοινώς, ο πρώτος και ο δεύτερος νεότερος σκόρερ της Εθνικής, είναι παιδιά από Έλληνες της Βορείου Ηπείρου (η καταγωγή του Νίνη είναι από τη Χειμάρρα).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρήστος Τζόλης, Βάζει, Εθνικής Ελλάδας -, Σωτήρη Νίνη,christos tzolis, vazei, ethnikis elladas -, sotiri nini