«Χτίζει» το «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» ο Τσίπρας - Πού στοχεύει

Χαρακτηριστικά στρατηγικής στόχευσης λαμβάνει πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ η μάχη για την ηγεμονία μετά τον κόσμο της εργασίας και στη λεγόμενη μεσαία τάξη, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής.

 

Μετά τις αλλεπάλληλες επαφές του με κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες έλαβαν χαρακτήρα καθημερινότητας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είναι

κοινή πεποίθηση στην Κουμουνδούρου πως η ΝΔ «προδίδει τη μεσαία τάξη για δεύτερη φορά», καθώς εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι (εστίαση, τουρισμός, ελεύθεροι επαγγελματίες) έχουν – κατά δήλωσή τους – αφεθεί στο έλεός τους, όπερ αποτελεί χρυσή ευκαιρία για να διευρύνει το κοινωνικό του πέλμα μέσα από αυτό που ο κ. Τσίπρας ονόμασε «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους.

Όπως όλα δείχνουν, αυτή η νέα στόχευση στα μεσαία στρώματα, σε συνδυασμό με την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, έχουν γίνει οι βασικοί πυλώνες του καινούργιου πλέγματος προτάσεων για την κρίση που συγκροτεί αυτές τις μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνεργασία με τομεάρχες για την επικαιροποίηση του προγράμματος Μένουμε Όρθιοι, το οποίο αναμένεται εκτός απροόπτου να παρουσιαστεί την Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση.

Οι βασικοί άξονες θα είναι αυτοί που ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε στη συνέντευξη του, κατηγορώντας με σφοδρότητα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αδράνεια σκοπιμότητας η οποία οδηγεί σε οικονομική «ανοσία της αγέλης» σε βάρος των πιο αδύναμων. «Θα κινείται πάνω-κάτω στους ίδιους άξονες της εμπροσθοβαρούς ενίσχυσης της εργασίας και των επιχειρήσεων, προκειμένου να αντέξουν στην κρίση, έστω και τώρα, παρά την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει την επιλογή της αδράνειας. Δεν λαμβάνει άμεσα μέτρα στήριξης που θα ανακόψουν τη μεγάλη βουτιά στο κενό. Αντίθετα, σφυρίζει αδιάφορα στα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων, κάποιες από τις οποίες αρνείται το οικονομικό επιτελείο ακόμα και να συναντήσει.

«Πρόκειται όμως για μια αδράνεια σκοπιμότητας. Που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και με κυνικό υπολογισμό στην καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε ένα καθεστώς φτηνής και ανασφάλιστης εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κόσμος της εργασίας και η χαμένη γενιά

«Βλέπουμε πως το lockdown υποχωρεί και αυτό που μένει ως νέα κανονικότητα είναι η εκ περιτροπής εργασία, οι μειώσεις μισθών, οι αθρόες απολύσεις και τα λουκέτα. Ενεργεί – ή μάλλον δεν ενεργεί – επενδύοντας σε ένα οικονομικό νεοφιλελεύθερο δόγμα ανοσίας της αγέλης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως «αντί για στήριξη της εργασίας, επιλέγει τη νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της αναστολής της».

Δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία η αναφορά του σε «χαμένη γενιά», καθώς κομβικό ρόλο στη στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει η νεολαία, με την οποία σήμερα θα συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας με νεολαίους από διάφορους επαγγελματικούς και κοινωνικούς τομείς.

«Είναι ορατός ο κίνδυνος που έχουμε μπροστά μας να χάσουμε σε πέντε μήνες όσα καταφέραμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Και αν λάβουμε υπόψη μας ότι η έκρηξη της ανεργίας ξεκίνησε στη χώρα μας από το 2010 και ότι, παρά τα δικά μας επιτεύγματα και τη μείωσή της κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, παραμένει εξαιρετικά υψηλή, τότε μάλλον δεν πρέπει να μιλάμε απλώς για μια χαμένη δεκαετία, αλλά για μια χαμένη γενιά»

«Δίχτυα» στους μικρομεσαίους

Μετά τις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις με φορείς μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις διά ζώσης συζητήσεις του με καταστηματάρχες και επιχειρηματίες της εστίασης την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εντείνει την κριτική του, εντάσσοντας τις ανησυχίες τους στο υπό επεξεργασία πρόγραμμα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για παταγώδη διάψευση των προσδοκιών αυτών των στρωμάτων που καλλιέργησε η ΝΔ, προβάλλοντας, όχι μόνο την εμπλοκή που υπήρξε στο πρόγραμμα της τηλεκατάρτισης, αλλά εν γένει την ελλειπή στήριξη τους στην περίοδο της καραντίνας και τώρα που αυτή αίρεται σταδιακά.

«Αντί για στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, επιλέγει τη στήριξη μόνο των μεγάλων και ισχυρών. Ίσως να νομίζει πως δεν θα το χρεωθεί όλο αυτό, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν φταίει αυτός αλλά ο κορωνοϊός. Ωστόσο πιστεύω ότι είναι μια πολύ κοντόφθαλμη προσέγγιση».

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα