Διάσκεψη Βερολίνου: ΣΥΡΙΖΑ κατά Δένδια για τις «ευφάνταστες δικαιολογίες»

Με καυστικό τρόπο σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την απουσία της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Για «ευφάνταστες δικαιολογίες» που χρησιμοποίησε σήμερα ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια του πρώτου «να εξηγήσει την απουσία της Ελλάδας

από τη Διαδικασία του Βερολίνου».

Όπως σημειώνει το Γραφείο Τύπου του κόμματος οι δικαιολογίες αυτές «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αναδεικνύουν την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τα λάθη και την αδράνειά της».

«Η ενεργητική εξωτερική πολιτική που άσκησε η Ελλάδα τα περασμένα χρόνια», συνεχίζει η ανακοίνωση, «την κατέστησαν πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και οδήγησαν στην συμμετοχή της σε σειρά πρωτοβουλιών, όπως η Διάσκεψη του Παλέρμο,
που ο κ. Δένδιας ξεχνάει».

Επιπλέον, ο κ. Δένδιας «ξεχνάει, ότι η Διαδικασία του Βερολίνου δεν άρχισε το 2015 αλλά τον Ιούλιο του 2019 με επίσημη πρόταση του ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Ghassan Salame, για την ειρήνη στη Λιβύη, μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων τον Απρίλιο 2019. Και ουδεμία σχέση έχει με άλλες Διασκέψεις» σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Διάσκεψη του Βερολίνου του 2015 αποτέλεσε διακριτή διαδικασία που ολοκλήρωσε τους στόχους της με τη συμφωνία ειρήνης του Skhirat το Δεκέμβριο 2015. Επιμένει ο κ. Δένδιας τέλος να υποκρύπτει, ότι 5 χώρες που δεν συμμετείχαν το 2015, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Αλγερίας και του Κονγκό, θα συμμετάσχουν την Κυριακή, σε αντίθεση με την Ελλάδα που θα είναι απούσα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Δένδιας:: Όταν η παρούσα κυβέρνηση ξεκίνησε την προσπάθεια συμμετοχής, ήταν αργά

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ξανά τη δυσαρέσκειά του για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη σύνοδο τονίζοντας πως η Αθήνα περιμένει από το Βερολίνο να αποτελέσει θεματοφύλακα της θέσης της Ευρώπης, η οποία έγινε σαφής στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο και αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σαράτζ και της Άγκυρας.

«Η ίδια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, προβλέπει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των δύο μνημονίων. 'Αρα, κάθε χώρα της ΕΕ, όχι μόνο η Ελλάδα, έχει την αυτονόητη υποχρέωση να υποστηρίξει την κοινή θέση, τη θέση που όλοι μαζί πήραμε ομοφώνως στο Συμβούλιο. 'Αρα δε θέλω να δω τα πράγματα υπό μορφή αρνησικυρίας, τα βλέπω ως προσπάθεια της κοινής ευρωπαϊκής μας θέσης. Βεβαίως, αν αυτή δεν γίνει σεβαστή, τότε κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει υποχρέωση να υπερασπίσει αυτή τη θέση. Και η Ελλάδα, τοποθετήθηκε επ’ αυτού ξεκάθαρα χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπερασπίσει την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση», ανέφερε ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων.

Εξάλλου, το βράδυ της Παρασκευής ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε λανθασμένη τη σχετική απόφαση της γερμανικής πλευράς, μιλώντας στην ΕΡΤ και σημείωσε με έμφαση ότι οι εργασίες για τη διεξαγωγή της διάσκεψης έχουν ξεκινήσει πέντε χρόνια πριν.

«Η Ελλάδα είχε κάνει την επιλογή τότε ότι δεν επιθυμεί να μετέχει σε πρωτοβουλίες που οργανώνουν άλλοι, επιθυμούσε κατά την άποψη της τότε κυβέρνησης, να δημιουργεί δικές της πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα δεν είχε συμμετάσχει επίσης και στις πρωτοβουλίες για τη Συρία. Όταν η παρούσα κυβέρνηση ξεκίνησε την προσπάθεια συμμετοχής, ήταν αργά. Κατά την άποψή μου λάθος, αλλά η γερμανική πλευρά δεν δέχτηκε την καθυστερημένη συμμετοχή μας παρά τις προσπάθειες που έγιναν και από εμένα και από τον Πρωθυπουργό και συνολικά νομίζω από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο, όταν καταλάβαμε τι σημαίνει η μη συμμετοχή μας στα τεκταινόμενα στη Λιβύη».

Πρόσθεσε δε πως «η παρούσα κυβέρνηση το κατάλαβε καθαρά. Προσπάθησε από τον Ιούλιο να πετύχει τη συμμετοχή της. Νομίζω ότι η Γερμανία έκανε λάθος. Δεν μας δέχτηκε, αλλά αυτό είναι μια συζήτηση την οποία θα την κάνουμε μετά το Βερολίνο».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα