Διευκρινίσεις για τα κλιματιστικά και τον κορονοϊό

Οι συστάσεις των ψυκτικών για τη χρήση των κλιματιστικών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η συντήρηση και ο καθαρισμός των κλιματιστικών είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μην αναπτυχθούν μικσρόβια που μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία.

Αυτό τονίζει η Ομοσπονδία Ψυκτικών Ελλάδος (ΟΨΕ) απαντώντας στο αν σχετίζεται η χρήση τους με τη διασπορά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Αν και τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν μειωθεί σημαντικά, πολλές είναι οι απορίες σχετικά με τη χρήση κλιματιστικών και εστιάζουν

στο κατά πόσο μπορεί να ευθύνονται για τη διασπορά του ιού που προκαλεί την Covid-19 ή άλλα παθογόνα, προστίθεται στο ρεπορτάζ.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΨΕ, μιλώντας στον σταθμό για τα οικιακού τύπου κλιματιστικά σημείωσε δε πως «δεν φέρνουν φρέσκο αέρα από έξω. Ανακυκλώνουν τον υπάρχοντα αέρα. Γι'αυτό υπάρχει η οδηγία να υπάρχει ένα παράθυρο ανοιχτό, για να υπάρχει καθαρός αέρας στον χώρο».

Ακόμη, οι τεχνικοί συμβουλεύουν να γίνεται τακτικά ο καθαρισμός των φίλτρων τους, ενώ συστήνουν σθγκεκριμένη λειτουργία των μονάδων air condition.

Αναλυτικότερα, σε ενημερωτικό σημείωμα της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος επισημαίνονται τα εξής:

Συνιστάται η χρήση φυσικού αερισμού που συνεισφέρει στην αύξηση των εναλλαγών του αέρα και την προσαγωγή καθαρού αέρα στο χώρο.Συντήρηση και καθαρισμός των μηχανημάτων κλιματισμού σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή περιλαμβανομένου του χημικού καθαρισμού των εσωτερικών μονάδων από αδειούχους και πιστοποιημένους τεχνικούς.Διατήρηση και σταθερός έλεγχος της θερμοκρασίας και της υγρασίας εντός των βέλτιστων ορίων μεταξύ 24°C και 30°C και σχετικής υγρασίας μεταξύ 40% και 70%. (Σε υγρά κλίματα πιο κοντά στους 24°C και σε ξηρά κλίματα κοντά στους ή στους 30° C).

Όλες οι οδηγίες της Ομοσπονδίας εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα