Διφθερίτιδα: Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν και οι ενήλικες

Διφθερίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού - Ποια εμβόλια πρέπει να επαναλάβουν οι ενήλικες

Η διφθερίτιδα είναι οξεία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας.

Πρόκειται για σοβαρή ασθένεια που μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Ειδικότερα, μεταδίδεται με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων.

Η

νόσος έχει χρόνο επώασης 2-6 ημέρες και προσβάλλει συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους. Τα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών προστατεύονται από τα μητρικά αντισώματα.

Πώς εκδηλώνεται

Η νόσος αρχίζει με μέτριο πυρετό και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό. Στο φάρυγγα (διφθεριτική φαρυγγίτιδα) οι αμυγδαλές καλύπτονται από ρυπαρό (βρόμικο) και δύσοσμο επίχρισμα το οποίο σχηματίζει τις διφθέρες ή ψευδομεμβράνες που αποκολλώνται δύσκολα και αιμορραγούν. Υπάρχει τοπικός πόνος, δυσκαταποσία (δυσκολία στην κατάποση) και διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων. Εάν υπάρξει επέκταση και στον λάρυγγα (διφθεριτική λαρυγγίτιδα) τότε θα παρουσιασθεί και βράγχος φωνής (βραχνάδα) μέχρι και αφωνία, βήχας και δύσπνοια.

Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παράλυση σε διάφορα όργανα του σώματος.

Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται μετά από περίπου 3 εβδομάδες, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα.

Εμβόλιο

Η διφθερίτιδα έχει αποτελέσει αιτία πολλών θανάτων κατά το παρελθόν. Σήμερα τα κρούσματα της νόσου σπανίζουν, καθώς πρακτικά έχει εξαλειφθεί από τον ανεπτυγμένο κόσμο λόγω των τακτικών εμβολιασμών, οι οποίοι συνεχίζονται μέχρι την οριστική της εξάλειψη.

Η πρόληψη της νόσου γίνεται μέσω των συνδυασμένων εμβολίων DTaP τα οποία προστατεύουν από τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τον κοκκύτη και χορηγούνται ενδομυϊκά. Απαραίτητο είναι να μην παραμελούνται οι επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου.

«Ορισμένα εμβόλια πρέπει να τα επανλαμβάνουμε»

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως ανέφερε στο Open TV ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, «τα εμβόλια που είχαμε κάνει ως παιδιά, τουλάχιστον ορισμένα, πρέπει να τα επαναλαμβάνουμε ώστε να αποκτήσουμε ανοσία.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια με την ιλαρά, που κάποιοι είχαν κάνει μία δόση του εμβολίου, οπότε έπρεπε να εμβολιαστούν ξανά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κρίνεται απαραίτητο να εμβολιαστούμε κατά την ενήλικη ζωή μας ξανά για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη, πόσω μάλλον που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υπάρξει μια καινούργια επιδημία κοκκύτη. Σε ό,τι αφορά τον τέτανο, οπωσδήποτε πρέπει να επαναλαμβάνεται ο εμβολιασμός ανά δεκαετία.

Επανάληψης χρήζουν και τα εμβόλια της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς, καθώς και της ανεμευλογίας, ενώ στη λίστα συγκαταλέγονται επίσης: τα εμβόλια του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), του πνευμονιόκοκκου ειδικά για τους άνω των 65 ετών, της ηπατίτιδας Β, του μηνιγγιτιδόκοκκου και του αιμόφιλου της ινφλουέντζας.

Δείτε το σχετικό βίντεο από το Open:

{https://youtu.be/CWMhGzRjmIY}

Με πληροφορίες από onmed.gr και Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα