Δώρο Πάσχα: Οι πρώτες καταγγελίες για την πληρωμή

Το Δώρο Πάσχα πρέπει να πληρωθεί μέχρι 30 Ιουνίου και χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν, καθώς δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που δηλώνουν ότι αδυνατούν να το καταβάλουν λόγω της κρίσης του κορονοιού, με τις καταγγελίες -που φθάνουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις για εργοδότες που αρνούνται να πληρώσουν δώρο και τρέχοντα μισθό μαζί- να πληθαίνουν.

«Δίνουν υποτίθεται το δώρο Πάσχα,

ενώ δεν καταβάλλουν τον μισθό ή μέρος του μισθού που βρίσκεται στο επίπεδο του δώρου Πάσχα, επικαλούμενοι οικονομική στενότητα»,ανέφερε στο δελτίο του OPEN TV ο Πάνος Πραβητιάνος, μέλος διοίκησης Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Παράλληλα, ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, υπεύθυνος Τύπου ΓΣΕΕ, σημειώνει: «Πληθώρα καταγγελιών έρχονται στη ΓΣΕΕ, για εργοδότες που έχουν ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι θα πρέπει να επιστρέψουν το δώρο Πάσχα στο μαύρο ταμείο της επιχείρησης, αφού πρώτα αυτό καταβληθεί στο τραπεζικό λογαριασμό».

Ό,τι είναι να γίνει με το Δώρο Πάσχα θα τελειώνει στις 30 Ιουνίου για τους εργαζόμενους και εντός Ιουλίου για τους εργοδότες. Πάντως, μεγάλη μερίδα εργαζομένων ανησυχεί, καθώς αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας. Το φετινό δώρο Πάσχα, αναμένεται να πληρωθεί με κρατική επιδότηση για όσους βρίσκονταν σε αναστολή σύμβασης. Ενδεικτικά, εργαζόμενος με μισθό 1.200 ευρώ δικαιούται Δώρο Πάσχα 625 ευρώ. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να πληρωθεί από την επιχείρηση όλο το Δώρο και στη συνέχεια ο εργοδότης θα λάβει την επιδότηση των 104 ευρώ για το τμήμα του Δώρου που καλύπτει το κράτος.

Για την πληρωμή προς τους εργοδότες του επιδόματος εορτών Πάσχα για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, οι εργοδότες υποβάλλουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από 1-7-2020 έως 10-7-2020 το έντυπο Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων - Εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Στο έντυπο δηλώνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τα στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΓΒΑΝ), τα στοιχεία των εργαζομένων τους, καθώς και το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 (μικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εκάστου μισθωτού και το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που έχουν ενεργό κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020 σύμφωνα με τους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών ή εκείνες των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20/03/2020 κωδικού δευτερεύουσας δραστηριότητας, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020, του ιδίου πίνακα, δύνανται να καταβάλουν στους εργαζομένους τους το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποβάλλουν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) του επιδόματος εορτών Πάσχα και τυχόν συμπληρωματικών Α.Π.Δ του ίδιου σκοπού, έως την 10 Ιουλίου 2020, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα στους δικαιούχους.

Για την πληρωμή προς τους εργοδότες του επιδόματος εορτών Πάσχα που βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, οι εργοδότες δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία σε ειδικό προς τούτο Έντυπο υπεύθυνης δήλωσης στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ήτοι τα στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN), τα στοιχεία των εργαζομένων τους καθώς και το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 (μικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εκάστου μισθωτού και το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι εργοδότες φέρουν την ευθύνη για την ορθή συμπλήρωση έγκυρου και ενεργού αριθμού λογαριασμού IBAN καθώς και των λοιπών στοιχείων που αναφέρονται στο ειδικό Έντυπο, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Η υποβολή του ειδικού Εντύπου για το επίδομα εορτών Πάσχα, ορίζεται από την 1η έως την 10η Ιουλίου 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα