ΕΕ: Άκυρη η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Παραδοχή από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρη

Ως «άκυρη» χαρακτηρίζουν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα η Τουρκία με τη Λιβύη.

Όπως τόνιζαν αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές στο γερμανικό πρακτορείο DPA, η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να έχει καμία νομική ισχύ

κάτι που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή και η Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Δευτέρα, στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας τόνισε για πολλοστή φορά τη θέση αυτή.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φορ ντε Λάινεν από τη δική της πλευρά είχε εκφράσει τη Δευτέρα τη στήριξή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Την ίδια στιγμή, ο Alpha μετέδωσε επίσης πως στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, θα συμπεριλαμβάνεται ειδική αναφορά στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και θα τονίζεται πως αυτή δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα. Την εν λόγω πληροφορία επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δήλωσή του, από τις Βρυξέλλες: «Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συζητήσαμε το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διενεργηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο σχέδιο αυτό συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Παρουσιάσαμε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά - όλους τους τελευταίους μήνες- που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση, ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα».

Εθνική σύμπνοια και ομόνοια

Στο μεταξύ, εθνική σύμπνοια και ομόνοια διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας δίνοντας το στίγμα της συνεδρίασης. Αυτό είναι το δυνατότερο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας μας, υπογράμμισε περαιτέρω ο υπουργός Εξωτερικών.

 Απευθυνόμενος στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».  Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος που εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: «Ήρθαμε στο ΕΣΕΠ ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Ζητούμε από την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα της δικής μας εξωτερικής πολιτικής. Να επεκταθούν οι κυρώσεις προς την Τουρκία σε περίπτωση εφαρμογής της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας. Άμεσα να υλοποιηθούν ΜΟΕ, να συγκληθεί η διάσκεψη των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, και όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες

Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής, όπως σημείωσε μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ο βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος, που έκανε λόγο για όξυνση και κατάσταση εκτός των συνηθισμένων.

«Η κατάσταση είναι πέρα από τα συνήθη, η όξυνση είναι συγκεκριμένη και οι δυσκολίες πολλές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και συμπλήρωσε: «Προσπαθεί η χώρα μας να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει».

«Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ακούσαμε τον υπουργό, ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα από την οπτική που βλέπει τα πράγματα. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας, το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές» τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Επισήμανε ότι «οι προϋποθέσεις σ’ αυτή τη συγκυρία του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων είναι καλός όρος για την αντιμετώπιση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής». «Διχοτομήσεις εξωτερικές του παρελθόντος στο πολιτικό μας σύστημα, δεν εκδηλώθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, ούτε και στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, και αυτό και πάλι είναι καλό».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι με τη συνεδρίαση αυτού του οργάνου προετοιμάζεται, έτσι όπως πιστεύουμε εμείς και καταθέτουμε και την πρόταση αυτή ακόμη μια φορά, η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, και σε ό,τι μας αφορά ως πολιτικό κόμμα συνδυάσαμε τη δική μας τοποθέτηση με μεγάλα θέματα της ελληνικής διπλωματίας, με τα θέματα που αφορούν την Άμυνα της πατρίδας», σημείωσε και κατέληξε: «Δηλαδή οι προτάσεις και οι σκέψεις μας αποτελούν συνδυασμό μιας διπλωματικής πολιτικής και μιας πολιτικής άμυνας»..

Κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος: «Δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ό,τι σημαίνει αυτό το πράγμα».

Ο Μακάριος Λαζαριδης (ΝΔ) επισήμανε ότι «αυτό το οποίο απαιτούν οι πολίτες είναι ότι σε τέτοια κρίσιμα θέματα χρειάζεται εθνικη ομοψυχία και ψύχραιμη στάση», ενώ αντίστοιχα, ο κ.Κώστας Γκιουλέκας (ΝΔ, προεδρος επιτροπής εξωτερικών και άμυνας) επισήμανε ότι στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ «εκφράστηκε η αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα θα υπερασπίσει τις θέσεις της. Εκφράστηκε η αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Από την πλευρά της η Σοφία Σακοράφα που εκπροσώπησε στη συνεδρίαση το ΜεΡΑ 25, δήλωσε: «Η ενημέρωση- συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στους ευρωπαίους. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ».

Επιστολές της Αθήνας στον ΟΗΕ

Σημειώνεται ότι σήμερα, η Αθήνα έστειλε στον ΟΗΕ δύο επιστολές: Πρόκειται για μία επιστολή στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπου και η Τουρκία καταθέτει τους χάρτες, και μία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, το μόνο όργανο των Ηνωμένων Εθνών με εκτελεστικές αρμοδιότητες εκτός της ίδιας της Γενικής Συνέλευσης.

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στις δύο επιστολές αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα την ειρήνη στην περιοχή».

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας «η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε - για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» - δύο επιστολές, η μια προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ» και πρόσθεσε:

«Στην πρώτη επιστολή, επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.

Επιπρόσθετα, η Συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η Συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή».

«Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή», υπογράμμισε ακόμα και συμπλήρωσε:

«Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Antonio Guterres, τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μην δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Επισημαίνεται επίσης, στον Γενικό Γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την Πρόεδρο του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

  

 

Keywords
λιβυη, εν λόγω, dpa, ισχύ, αθηνα, φορ, ελλαδα, κυπρος, alpha, βρυξέλλες, μνημονιο, οφείλω, συριζα, λοβερδος, σημαίνει, εθνικη, οηε, υφαλοκρηπίδα, αοζ, βουλη, ζητείται, τίθενται, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , γκιουλεκας, καθαρα δευτερα, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, κοινωνια, dpa, κομματα, αποτελεσματα, τι σημαινει, ζητείται, το θεμα, εθνικη, ηνωμενα εθνη, θεμα, νησια, οηε, πλαισιο, χαρτες, alpha, αλληλεγγυη, αμυνα, αυτοπεποιθηση, βρυξέλλες, γεγονος, δευτερα, δυναμη, δηλωση, δικη, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ενημερωση, εν λόγω, ζωνες, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λογο, μηνες, μιλτιαδης, νημα, νομικη, ομονοια, ορος, οφείλω, πεμπτη, προβληματα, συγκεκριμενα, συζητηση, σκεψεις, στιγμα, σχεδιο, τίθενται, τμημα, τουρκια, ισχύ, φορ, φορα, χαρα, ψυχραιμια, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, ελληνικα, εθνικο, χωρα, κωστας, μια φορα, πηγες, σημαίνει, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα