Εκλογές στη Γαλλία: Σε ποσοστά - ρεκόρ η αποχή - Θα φτάσει στο 54%

Απόλυτος νικητής του δεύτερου γύρου, όπως και στον πρώτο, των γαλλικών βουλευτικών εκλογών αναμένεται να είναι η αποχή. Στο 38,11% η συμμετοχή μέχρι τις 17:00 το απόγευμα ώρα Γαλλίας.   Το 38,11 %των Γάλλων είχε ψηφίσει ως τις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το αντίστοιχο του…

...και τα σενάρια συνεργασίας

Το μείζον ερώτημα που ευλόγως πλανάται στη Γαλλία λίγες ώρες πριν τις κάλπες είναι βέβαια το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που η προσκείμενη στον κ. Μακρόν παράταξη έλθει πρώτη σε ψήφους χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση.

Αν της λείπουν λίγες έδρες, θα μπορούσε ενδεχομένως να τις εξασφαλίσει πείθοντας κάποιους από τους όχι πολυάριθμους βουλευτές που θα εκλεγούν σήμερα ως ανεξάρτητοι.

Αν όμως της λείπουν πολλές έδρες τότε θα πρέπει να τείνει χείρα συνεργασίας προς τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι στον πρώτο γύρο έλαβαν το 11,29% και σήμερα το βράδυ εκτιμάται πως θα έχουν από 50 ως 60 βουλευτές.

Το τι και πώς θα απαντήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι προς το παρόν σαφές, ενώ περίπτωση συνεργασίας με το κόμμα του κ. Μελανσόν ή της κυρίας Λεπέν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Το γεγονός βέβαια ότι στην παράταξη του κ. Μελανσόν κάθε πολιτική συνιστώσα θα έχει χωριστή κοινοβουλευτική ομάδα δίνει τροφή σε υποθέσεις, που προς το παρόν είναι οπωσδήποτε πρόωρες.

Μπορεί επίσης η παράταξη του κ. Μακρόν να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς να έχει πλειοψηφία, αναζητώντας συνεργασίες κατά περίπτωση. Κάτι που για πολλούς αναλυτές ενδέχεται να κάνει τη Γαλλία «ακυβέρνητη χώρα» σε μια χρονική περίοδο που κάθε άλλο παρά αυτό χρειάζεται.

Στο μεταξύ χθες ψήφισαν οι Γάλλοι που ζουν εκτός Γαλλίας. Επεισοδιακή φαίνεται να ήταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, η προεκλογική εκστρατεία για την εκλογή του βουλευτή της ενιαίας εκλογικής περιφέρειας Ισραήλ-Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας.

Η υποψήφια με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί πως υπήρξαν απειλές, εναντίον της ίδιας και της οικογένειάς της από τον έτερο υποψήφιο, ο οποίος πρόσκειται στην παραδοσιακή γαλλική δεξιά, είχε την υποστήριξη πολλών ραβίνων και θεωρείται φίλος του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στο Ισραήλ ζει το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων αυτής της εκλογικής περιφέρειας.

Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν την παράταξη του Γάλλου προέδρου να τείνει προς την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών — χωρίς όμως αυτή να φαίνεται εξασφαλισμένη.

Η έρευνα Ifop - Fiducial για το LCI που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 15 Ιουνίου, δείχνουν μια μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων παρατάξεων, με τη συμμαχία της Αριστεράς του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβάνει 33% των ψήφων και τη παράταξη του Εμμανουέλ Μακρόν 34% των ψήφων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Elabe την Πέμπτη για το BFMTV και την «l'Express», το 44% των ερωτηθέντων δεν κάνει καμία πρόβλεψη για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, το 34% αναμένει νίκη του Μακρόν και το 22% του αριστερού Nupes. Αυτή η έρευνα προβλέπει ποσοστό συμμετοχής μεταξύ 44 και 47%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos-Sopra Steria για το Radio France και τη France Télévisions που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή ο συνδυασμός που υποστηρίζεται από τον Μακρόν θα κερδίσει μεταξύ 265 και 305 έδρες.

Ο συνδυασμός Nupes μεταξύ 140 έως 180 έδρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα