ΕΚΤ: Μειώνει τα επιτόκια και χορηγεί νέα δάνεια

Η ΕΚΤ έλαβε μια σειρά από νέα μέτρα, προκειμένου να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού.

Η ΕΚΤ για να μπορέσει να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά από καινούργια μέτρα.

Έτσι, για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης, αποφάσισε τη μείωση του επιτοκίου για μακροπρόθεσμα

δάνεια (TLRTIII). Μάλιστα, θα τα χορηγεί στις τράπεζες για 12 μήνες από τον Ιούνιο του 2020 και ταυτόχρονα αποφάσισε για τη χορήγηση νέων δανείων (PELTRO).

«Το διοικητικό συμβούλιο είναι απολύτως έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγορών ομολόγων για την πανδημία (PEPP) και να προσαρμόσει τη σύνθεση του, στην έκταση και τον χρόνο που θα χρειαστεί», ανέφερε η ΕΚΤ, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια.

Επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 15:30 ώρα Ελλάδος η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Δεν θα αγοράζονται κρατικά ομόλογα απευθείας

H απευθείας αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ομολόγων που έχουν εκδώσει κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νομική υποχρέωσή τους να ασκούν υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε απαντητική επιστολή της σε ευρωβουλευτή.

Η δήλωση αυτή υποδηλώνει ότι, σε αντίθεση με κάποιες άλλες κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει ομόλογα απευθείας από εθνικές ή τοπικές κυβερνήσεις, αγοράζοντάς αυτά μόνο στη δευτερογενή αγορά, παρά το ότι θα διαθέσει 1,1 τρισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό φέτος.

«Οι Συνθήκες θεωρείται ότι εννοούν πως η αγορά κρατικού χρέους από την πρωτογενή αγορά, δηλαδή η άμεση χρηματοδότηση των κυβερνήσεων, θα υπονόμευε τη δυνατότητα του στόχου της ενθάρρυνσης μίας τέτοιας πειθαρχημένης δημοσιονομικής πολιτικής», ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ σε επιστολή της.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα