Έκτακτα μέτρα στη Σαντορίνη: Πάνω από 20 σεισμοί τα ξημερώματα - Τι ισχύει με το ηφαίστειο

Συνεχίζονται οι σεισμοί στη Σαντορίνη. Έκτακτα μέτρα μέχρι τη Δευτέρα.

«Μπαράζ» σεισμών στη Σαντορίνη τα ξημερώματα της Κυριακής 2/2, καθώς σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχουν σημειωθεί πάνω 20 δονήσεις, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 1,9 και 3,7 Ρίχτερ.

Οι σεισμοί σημειώνονται σε θαλάσσιο χώρο και

έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους των Κυκλάδων, καθώς έχουν καταγραφεί πάνω από 200 την τελευταία εβδομάδα.

Η Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου κλήθηκε σε συνεδρίαση το απόγευμα του Σαββάτου (1/2) και αποφάσισε προληπτικά μέτρα για τη Σαντορίνη με στόχο την προστασία των πολιτών.

Παρά την έντονη σεισμική δραστηριότητα οι ειδικοί τονίζουν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο.

Ο Δήμαρχος της Σαντορίνης, κ. Νίκος Ζώρζος μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Open τόνισε πως το φαινόμενο παρακολουθείται από τους σεισμολόγους, δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας και πως τα μέτρα ελήφθησαν προληπτικά.

Αναλυτικά τα μέτρα για τη Σαντορίνη

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.

2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.

Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

- Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.

- Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.

- Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.

Η εκτίμηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

«Είναι πράγματι πολλοί σεισμοί, κυρίως την τελευταία εβδομάδα, Από τις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά κυρίως την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 150 και 200 σεισμοί, λίγοι είναι πάνω στο νησί της Σαντορίνης. Οι περισσότεροι είναι σε απόσταση βορειοανατολικά, περίπου 10 έως 30 χιλιόμετρα μακριά», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Όμως το σημαντικό είναι ότι από την εξέταση που έχουμε κάνει δεν προκύπτει ότι είναι ηφαιστειακοί σεισμοί. Δεν είναι δηλαδή σεισμοί οι οποίοι έχουν σχέση με κάποιες ηφαιστειακές διαδικασίες στο υπέδαφος, κάτω από το ηφαίστειο ή γύρω από το ηφαίστειο. Είναι καθαρά τεκτονικοί σεισμοί, από αυτούς που θα μπορούσαν να γίνουν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα