Εκτός των ευρωπαϊκών κυρώσεων το ρωσικό LNG - Έμμεση απάντηση στο τελεσίγραφο Τραμπ

Τι προβλέπει το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με τη συμπλήρωση τριών χρόνων πολέμου στην Ουκρανία. 

Η ΕΕ, με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τον έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενέκρινε τη Δευτέρα (24/02) το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σημειώνεται πως στις κυρώσεις δεν περιλαμβάνεται η πλήρης απαγόρευση του ρωσικού υγροποιημένου αερίου (LNG) γεγονός που εκλαμβάνεται και ως μια έμμεση απάντηση και στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ζητήσει από την ΕΕ - εν είδει τελεσιγράφου - την αγορά περισσότερου αμερικανικού LNG

απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με δασμούς.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη θέση της Ουκρανίας»

«Οι υπουργοί Εξωτερικών μόλις ενέκριναν το 16ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας. «Οι κυρώσουν χτυπούν τα πάντα, από τον σκιώδη στόλο μέχρι χειριστήρια από κονσόλες παιχνιδιών που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των drones», ανέφερε και πρόσθεσε: «Τώρα έχουμε τις πιο εκτεταμένες κυρώσεις που έγιναν ποτέ, αποδυναμώνοντας την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας», πρόσθεσε.

«Εδώ και τρία χρόνια, η Ρωσία βομβαρδίζει ανηλεώς την Ουκρανία, προσπαθώντας να κλέψει γη που δεν της ανήκει», τονίζει με δήλωσή της η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας. Σημειώνει παράλληλα ότι αυτός ο νέος γύρος κυρώσεων δεν στοχεύει μόνο τον ρωσικό σκιώδη στόλο, αλλά και αυτούς που υποστηρίζουν τη λειτουργία μη ασφαλών πετρελαιοφόρων, ελεγκτών βιντεοπαιχνιδιών που χρησιμοποιούνται για να πιλοτάρουν drones, τράπεζες που χρησιμοποιούνται για να παρακάμπτουν τις κυρώσεις της ΕΕ, καθώς και τη ρωσική προπαγάνδα.

Η Κ. Κάλας, προσθέτει επίσης ότι «με τις συνομιλίες σε εξέλιξη για τον τερματισμό της επιθετικότητας της Ρωσίας, πρέπει να βάλουμε την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση».

«Η Ρωσία και ο λαός της πληρώνουν ένα τίμημα για τις ενέργειες του ηγέτη τους», έγραψαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη κοινή δήλωσή τους για τις κυρώσεις. «Σε ένα δύσκολο διεθνές και γεωπολιτικό περιβάλλον, τονίζουμε τη σημασία της διατήρησης της διατλαντικής και παγκόσμιας αλληλεγγύης με την Ουκρανία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πώς απαντά το Κρεμλίνο στο νέο πακέτο κυρώσεων

«Η Ρωσία δεν βλέπει κοινό έδαφος για την ανανέωση του διαλόγου με την Ευρώπη προς ώρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, λίγο μετά την ανακοίνωση του 16ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας. Η εν λόγω κίνηση της Ευρώπης αντιτίθεται στην προσπάθεια της Ρωσίας και των ΗΠΑ για επίτευξης ειρήνης στην Ουκρανία, προσθέτει το Κρεμλίνο.

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο κυρώσεων

Το νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα κατά του λεγόμενου «σκιώδη στόλου» της Ρωσίας, προσθέτοντας 74 επιπλέον πλοία στον κατάλογο των πλοίων που υπόκεινται σε απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνι και απαγόρευση παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με τις θαλάσσιες μεταφορές και ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των πλοίων με κυρώσεις σε 153.

Αυτό το μέτρο στοχεύει δεξαμενόπλοια εκτός ΕΕ που αποτελούν μέρος του σκιώδους στόλου του Πούτιν που παρακάμπτουν τον μηχανισμό ανώτατης τιμής πετρελαίου, υποστηρίζουν τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας ή πλοία που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού για τη Ρωσία ή κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών.

Επιπλέον, στον κατάλογο με τις κυρώσεις κατά φυσικών ή νομικών προσώπων, προστίθενται 48 άτομα και 35 οντότητες υπεύθυνες για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Επίσης, για πρώτη φορά, η ΕΕ επιβάλλει απαγόρευση συναλλαγών σε πιστωτικά ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εγκατεστημένα εκτός Ρωσίας που χρησιμοποιούν το «Σύστημα Μεταφοράς Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων» (SPFS) της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Το SPFS είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία χρηματοοικονομικών μηνυμάτων που αναπτύχθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για να εξουδετερώσει την επίδραση των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, επεκτείνεται η απαγόρευση παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών χρηματοοικονομικών μηνυμάτων σε 13 περιφερειακές τράπεζες που θεωρούνται σημαντικές για τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά και τραπεζικά συστήματα.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, το Συμβούλιο της ΕΕ πρόσθεσε 53 νέες οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Θα υπόκεινται σε αυστηρότερους περιορισμούς εξαγωγών όσον αφορά αγαθά και τεχνολογίες διπλής χρήσης, καθώς και αγαθά και τεχνολογία που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας.

Το ένα τρίτο αυτών των οντοτήτων είναι Ρωσικές ενώ οι άλλες βρίσκονται σε τρίτες χώρες (Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Καζακστάν, Σιγκαπούρη, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ουζμπεκιστάν) και έχουν εμπλακεί στην παράκαμψη των εμπορικών περιορισμών ή έχουν εμπλακεί στην προμήθεια ευαίσθητων αντικειμένων που απαιτούνται, για παράδειγμα, για UAV και πυραύλους που χρησιμοποιούνται για ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η σημερινή απόφαση επεκτείνει τη λίστα των υπό περιορισμό αντικειμένων που συμβάλλουν στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας, προσθέτοντας στοιχεία για την ανάπτυξη και παραγωγή στρατιωτικών συστημάτων της Ρωσίας, όπως: χημικές πρόδρομες ουσίες «Chloropicrin» και άλλες, λογισμικό που σχετίζεται με μηχανές αριθμητικού ελέγχου υπολογιστών (CNC) και μηχανές χρωμίου.

Επίσης, η ΕΕ εισήγαγε περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών που συμβάλλουν στην ενίσχυση των ρωσικών βιομηχανικών δυνατοτήτων (χημικά, ορισμένα πλαστικά και καουτσούκ) και στη διαμετακόμισή τους μέσω της Ρωσίας, καθώς και περαιτέρω περιορισμούς στις εισαγωγές πρωτογενούς αλουμινίου, που αποφέρει σημαντικά έσοδα για τη Ρωσία.

Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να αναστείλει τις άδειες μετάδοσης της ΕΕ σε οκτώ ρωσικά μέσα ενημέρωσης υπό τον μόνιμο έλεγχο της ρωσικής ηγεσίας και να τους απαγορεύσει να μεταδίδουν το περιεχόμενό τους. Αυτά τα ρωσικά ΜΜΕ είναι τα εξής: EADaily / Eurasia Daily, Fondsk, Lenta, NewsFront, RuBaltic, SouthFront, Strategic Culture Foundation και Krasnaya Zvezda / Tvzvezda. «Αυτά τα μέσα ενημέρωσης υπήρξαν ουσιαστικά και καθοριστικά για την προώθηση και την υποστήριξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και για την αποσταθεροποίηση των γειτονικών της χωρών και της ΕΕ και των κρατών μελών της», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα