ΕΛΑΣ: Απάτη με e-mail στους πολίτες

Η ΕΛΑΣ προειδοποιεί για e-mail που στέλνεται στους πολίτες και είναι απάτη.

Η ΕΛΑΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για e-mail που είναι απάτη και στέλνεται στους πολίτες. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω e-mail, την οποία ακολουθεί ένα συνημμένο μήνυμα. Επιπλέον, αναφέρεται στο ψευδεπίγραφο μήνυμα, πως οι πολίτες πρέπει να εμφανιστούν ενώπιον της ΕΛ.ΑΣ για

έρευνα και τους καλεί να ανοίξουν το συνημμένο αρχείο.

Η αστυνομία εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους απευθύνει έκκληση να μην ανοίγουν το συνημμένο και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα.

Σημειώνεται, ότι έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα διενεργείται ήδη από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ανακοινώνεται ότι το παρακάτω κείμενο - μήνυμα, που αναπαράγεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και διακινείται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες.

Παρακαλούνται οι πολίτες «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα.

Έρευνα για το θέμα διενεργείται ήδη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος».

Απάτες με αφορμή τον κορονοϊό

Ευκαιρίες για απάτες και παράνομες ενέργειες, με σκοπό το κέρδος, εκμεταλλεύονται επιτήδειοι που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο την εποχή του κορονοϊού. Προσφορές για είδη πρώτης ανάγκης, όπως μάσκες και αντισηπτικά, σε αυτή την ευαίσθητη εποχή, που φαντάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές, συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς από αγνώστους που παραφράζουν τα ονόματα επίσημων φορέων αλλά και «ψάρεμα» κωδικών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι μερικές από τις περιπτώσεις εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Ακόμη και οι γνωστές τηλεφωνικές απάτες με το σενάριο κάποιου συγγενή που προκάλεσε τροχαίο και χρειάζεται χρήματα για τη συγκάλυψή του έχουν προσαρμοστεί σε δεδομένα κορονοϊού. Έτσι, οι ίδιοι άνθρωποι καλούν πλέον στο τηλέφωνο ηλικιωμένους ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αναφέρουν ότι συγγενικό τους πρόσωπο αρρώστησε από το ιό και απαιτούνται χρήματα για την περίθαλψή του.

«Ήδη, από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19, η Interpol και η Europol διαχειρίστηκαν 30 περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης, ενώ "κλείδωσαν" 18 τραπεζικούς λογαριασμούς και "πάγωσαν" συναλλαγές ύψους 730.000 δολαρίων», επισημαίνει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα