Ελπίδα και απόγνωση μετά τη συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς: «Δεν ξέρουμε ποιοι όμηροι είναι νεκροί»

Ώρες μετά την ανακοίνωση, η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας γνωστοποίησε τον θάνατο ακόμη 20 ανθρώπων σε ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Προετοιμασίες στο Ισραήλ για την υποδοχή των ομήρων.

Χθες, Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, η ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προκάλεσε συγκρατημένη ανακούφιση, αλλά και έντονες αντιδράσεις τόσο σε Ισραηλινούς όσο και σε Παλαιστινίους.

Η συμφωνία, αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων

που μεσολάβησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ, περιλαμβάνει την απελευθέρωση δεκάδων Ισραηλινών ομήρων και φυλακισμένων Παλαιστίνιων, την αποχώρηση ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και την ανοικοδόμησή της.

Πώς θα απελευθερωθούν οι όμηροι

Η πρώτη φάση της συμφωνίας προβλέπει την απελευθέρωση 33 ομήρων, ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι και τραυματίες.

Οι πρώτοι όμηροι αναμένεται να επιστρέψουν την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, την ημέρα που ξεκινά η εκεχειρία, ενώ η διαδικασία θα διαρκέσει έξι εβδομάδες. Ωστόσο, η ταυτότητα και η κατάσταση των ομήρων παραμένουν αβέβαιες.

«Είναι ένας εφιάλτης» δηλώνει η Ορνίτ Μπαράκ, μητέρα ενός εκ των ομήρων, εκφράζοντας τον φόβο της για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, με μηχανισμούς επιτήρησης που θα συντονίζονται από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη δεύτερη φάση προβλέπεται η πλήρης απελευθέρωση των ομήρων και η αποχώρηση όλων των ισραηλινών στρατευμάτων, ενώ στην τρίτη φάση θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Γάζας.

«Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή 19η Ιανουαρίου (...) Η πρώτη φάση θα διαρκέσει 42 ημέρες και θα συμπεριλάβει την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων προς ανατολική κατεύθυνση, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Οι δυνάμεις αυτές θα λάβουν θέσεις κατά μήκος των συνόρων της Γάζας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι από τη Ντόχα.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα αφήσει ελεύθερους «εκατοντάδες» παλαιστίνιους φυλακισμένους.

Η αντίδραση των εμπλεκομένων

Η συμφωνία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Από τη μια πλευρά, Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, τη χαρακτηρίζουν «σωστή επιλογή». «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηθική υποχρέωση από την επιστροφή των παιδιών μας» δήλωσε. Από την άλλη, η συμφωνία επικρίθηκε έντονα από ακροδεξιούς πολιτικούς, όπως ο Υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, που τη θεωρούν «επικίνδυνη» για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Παράλληλα, οικογένειες ομήρων ανησυχούν για την τύχη των δικών τους. «Δεν ξέρουμε αν οι αγαπημένοι μας είναι ζωντανοί ή νεκροί», αναφέρει στο Reuters ο Γιόσι Σνάιντερ, ξάδελφος της Σίρι Μπίμπας, η οποία αιχμαλωτίστηκε με την οικογένειά της τον Οκτώβριο του 2023.

Ο αντίκτυπος στη Γάζα

Η Γάζα, όπου οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, προσπαθεί να ανακάμψει. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, υπογραμμίζει ότι η πρώτη φάση της συμφωνίας θα σηματοδοτήσει «πλήρη κατάπαυση του πυρός». Ωστόσο, η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζεται, με περισσότερους από 46.000 νεκρούς και 2 εκατομμύρια ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Παλαιστίνιοι, όπως η Ράντα Σάμι, βλέπουν στη συμφωνία μια ακτίνα ελπίδας. «Χάσαμε πολλούς, χάσαμε τα πάντα, αλλά ίσως αυτός ο εφιάλτης να φτάνει στο τέλος του,» δήλωσε.

Ωστόσο, παραμένουν ανησυχίες για το αν η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως.

Ώρες μετά την ανακοίνωση, η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας γνωστοποίησε τον θάνατο ακόμη 20 ανθρώπων σε ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, καθώς η κατάπαυση του πυρός αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή.

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρία αεροπορικά πλήγματα στην πόλη της Γάζας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος του οργανισμού αυτού, αρμόδιου για τις επιχειρήσεις διάσωσης. Άλλοι δύο σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πρόσθεσε.

Προετοιμασίες για την επιχείρηση «Φτερά Ελευθερίας»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει προετοιμασίες για την υποδοχή ομήρων.

Διευκρίνισε μέσω X ότι η επιχείρηση προετοιμασίας βαφτίστηκε «Φτερά ελευθερίας».

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ συναντήθηκε με την πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), τη Μιριάνα Σπόλιαριτς, ώστε να γίνουν διευθετήσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Την πρώτη μέρα της εκεχειρίας αναμένεται να απελευθερωθούν τρεις γυναίκες όμηροι.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελπίδα, Ισραήλ - Χαμάς, Δεν,elpida, israil - chamas, den