«Εμφύλιος» στους σεισμολόγους: Το «πρωτόγνωρο φαινόμενο», ο «αδιάβαστος» και η παραίτηση

Τα «καρφιά» μεταξύ σεισμολόγων και οι παραιτήσεις, την ώρα που οι Κυκλάδες βρίσκονται στον «χορό των Ρίχτερ».

Την ώρα που στις Κυκλάδες είναι σε εξέλιξη μια συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία, οι σεισμολόγοι έχουν ανοίξει «εμφύλιο» που μόνο βοήθεια δεν προσφέρει στον κόσμο που ζει με την αγωνία ενός μεγάλου σεισμού.

Ειδικότερα, αίσθηση έχει προκαλέσει η ανάρτηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου σχετικά με το σεισμικό φαινόμενο που καταγράφεται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Όλα τα τελευταία νέα
για τους σεισμούς στις Κυκλάδες στο live blog του iEidiseis

Μετά τις δηλώσεις των Θανάση Γκανά, Διευθυντή Ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών, και του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, πως βρισκόμαστε ενώπιον ενός πρωτοφανούς φαινομένου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ένας διαβασμένος σεισμολόγος θα έλεγε πως το φαινόμενο έχει επαναληφθεί στην Ελλάδα πολλές φορές».

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του αναφέρει: «Σεισμοί Σαντορίνης-Αμοργού. Πολλοί ρωτούν αν έχει επαναληφθεί στην Ελλάδα τέτοια ακολουθία. Ένας διαβασμένος σεισμολόγος θα σας έλεγε, "ναι πολλές φορές". Δύο παραδείγματα. (1) Φωκίδα. Από τις 2.1.1984 έγιναν 34 προσεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου του 3.5. Ο κύριος έγινε 11.2.1984, μέγεθος 5.5. (2) Λέσβος. Από τις 1.5.1984 έγιναν 44 προσεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου του 3.6. Ο κύριος έγινε 17.6.1984, μέγεθος 5.6.

Αν τότε υπήρχαν τα σημερινά σεισμογραφικά δίκτυα και λογισμικά θα είχαν καταγραφεί εκατοντάδες μικρότερων σεισμών, όπως τώρα. (Πηγή, Comninakis & Papazachos, 1989). Συνεπώς, τίποτε το πρωτοφανές».

{https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid022tHLsv2NUsSUv9Zs2ZCYMPUsnJWhaoZoVQjPRekPjPrJssiogyMpgBFTEmF89if5l&id=100014233710134}

Γκανάς: «Τίποτα φυσιολογικό σε αυτήν την σεισμική ακολουθία»

Ο Αθανάσιος Γκανάς μίλησε το πρωί της Τρίτης (11/2) στην ΕΡΤ σχετικά με τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα που εξακολουθεί να δοκιμάζει τους κατοίκους των Κυκλάδων.

«Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία. Μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ διότι δεν έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ένα δυναμικό φαινόμενο το οποίο θα έχει αυξομειώσεις. Δηλαδή μπορεί να υπάρξει μια μέρα που θα υπάρχει μια σχετική ηρεμία και μετά θα ακολουθήσει ένας ισχυρός σεισμός και έπειτα μετασεισμοί. Το φαινόμενο εξελίσσεται, είναι μια σειρά η οποία οφείλεται, κατά την άποψή μου, σε μια κίνηση ηφαιστειακών ρευστών στο μέσο φλοιό σε βάθος 10 με 12 χιλιομέτρων και αυτό θα πρέπει να εξελιχθεί και άλλο μέχρι να ηρεμήσει», σημείωσε ο κ. Γκανάς.

«Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Είναι ένα φαινόμενο δυναμικό. Βλέπουμε ότι το κέντρο της σεισμικής ενέργειας περιστρέφεται γύρω από την Άνυδρο. Είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα δονήσεις κοντά στην Άνυδρο, νότια, δυτικά και ανατολικά. Τώρα το τελευταίο διήμερο μεταφέρθηκε βόρεια της Ανύδρου. Είναι περίπου 8 με 10 χιλιόμετρα βόρεια προς την Αμοργό. Αυτό σημαίνει ότι μετατοπίστηκε βορειοανατολικά. Υπάρχει μια αστάθεια σε αυτή την ακολουθία, την οποία δεν την έχουμε ξαναδεί. Για αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί να πούμε πότε θα τελειώσει. Περιμένουμε τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες», πρόσθεσε.

Λέκκας: «Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο»

Στην ΕΡΤ μίλησε και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του έκανε λόγο για ένα «πρωτόγνωρο φαινόμενο» και πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να το κατανοήσουμε».

«Είναι μια κλασική σμηνοσειρά, η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Ένας τέτοιος σεισμός εκδηλώθηκε χθες στις 22:16. Ήταν 5,3 Ρίχτερ, οριακά μεγαλύτερος από τον προηγούμενο που εκδηλώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Αυτή η αύξηση των μεγεθών, που ουσιαστικά βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν είναι κάτι που δεν εντάσσεται μέσα σε αυτό που είχαμε πει την προηγούμενη φορά. Πολλοί σεισμοί, συχνοί σεισμοί με μεγέθη κυμαινόμενα. Έχουν εκδηλωθεί πάνω από 10.000 σεισμοί αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τι ακριβώς γίνεται. Όχι έχοντας άμεση παρατήρηση στο υπέδαφος, με όργανα τα οποία καταγράφουν έμμεσα δεδομένα και τα οποία καλούμαστε εμείς να αναλύσουμε και να πάμε σε συμπεράσματα έτσι ώστε να βοηθήσουμε και την πολιτεία” σημείωσε ο κ. Λέκκας.

«Τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι είμαστε στην εξέλιξη μιας σημαντικής σεισμικής ακολουθίας και θα είμαστε για το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο με ακραίο τα 5,9 έως 6,1 Ρίχτερ όπως συνάγεται έμμεσα αυτό το μέγεθος από τις παρατηρήσεις που κάνουμε και το οποίο βεβαίως έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει. Με βάση την όλη κατάσταση και με βάση το ακραίο σενάριο, διατάξαμε τις επιχειρησιακές δράσεις της Σαντορίνης κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε αν έχουμε, ω μη γένοιτο, το σενάριο το δυσμενές των περίπου 6 Ρίχτερ, να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα στοιχεία που έχουν για το ηφαίστειο του Κολούμπου και τους δύο νέους υποθαλάσσιους σεισμογράφους που τοποθετήθηκαν εκεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ απάντησε ότι δεν υπάρχουν νεότερα καθώς θα πρέπει να ανασυρθούν και να αντλήσουν οι επιστήμονες τα στοιχεία. Ωστόσο δεν παρέλειψε να πει κατηγορηματικά ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες και κυρίως δεν έχει να κάνει με κάποια δραστηριοποίηση του ηφαιστείου».

Η παραίτηση Τσελέντη με αιχμές για «παρεμβάσεις»

Νωρίτερα, την παραίτησή του από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου υπέβαλε ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, όπως γνωστοποίησε με μια αιχμηρή του ανάρτηση περί κυβερνητικών παρεμβάσεων στο έργο της επιτροπής.

«Αξιότιμοι κ Πρόεδρε και κ. Γενικέ, σας υποβάλω την παραίτηση μου από την ΕΘνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, δια τον λόγο ότι δεν μπορώ να δεχθώ να επιβάλλεται αυθαιρέτως από την πολιτική ηγεσία να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις της ΕΣΚ επιπλέον μέλη χωρίς να έχουν ΦΕΚ», σημειώνει ο κ. Τσελέντης.

Όπως εξηγεί, «ήμεθα μια εκλεγμένη με επιστημονικά κριτήρια επιτροπή που εκπροσωπεύουμε τους φορείς μας με ΦΕΚ. Τέτοιες πολιτικές παρεμβάσεις υποβαθμίζουν το ρόλο μας».

«Εύχομαι καλή συνέχεια στο τόσο σημαντικό έργο που τόσο επιτυχημένα επιτελεί στο πρόσφατο σεισμό η ΕΣΚ», καταλήγει ο Άκης Τσελέντης στην επιστολή της παραίτησής του, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποια είναι τα άτομα που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις χωρίς να είναι μέλη.

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του καθηγητή την Κυριακή (9/2), που είχε καταγγείλει τη συμμετοχή ατόμων στην επιτροπή από πλευράς κυβέρνησης.

Ο κ. Τσελέντης είχε χαρακτηρίσει την επιτροπή ως «μπασταρδεμένη» κάνοντας μάλιστα λόγο για «εμβόλιμα τοποθετημένα κυβερνητικά άτομα».

Σχολιάζοντας την παραίτηση του κ. Τσελέντη, πηγές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισήμαναν: «Η σύνθεση και η λειτουργία της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, όπως και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου είναι απολύτως νόμιμες και έχουν ως κυρίαρχα κριτήρια την επιστημονική και ενδελεχή εξέταση των φαινομένων και εν συνεχεία την πληρέστερη και ακριβέστερη ενημέρωση των πολιτών. Δεν πρόκειται να υπεισέλθουμε και να σχολιάσουμε τίποτα άλλο. Οι προσωπικές ατζέντες του καθενός, τέτοιες στιγμές, δεν πρέπει να αφορούν κανέναν».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσελέντης με νέα του ανάρτηση επανήλθε απαντώντας στις αιχμές που άφησαν εναντίον του πηγές του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, μετά την παραίτησή του από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Αναλυτικά η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:

«ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Αυτή είναι η απάντηση του Υπουργείου σχετικά με την σημερινή παραίτηση μου από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου

"Σχετικά με την παραίτηση του κ. Τσελέντη, πηγές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνουν: «Η σύνθεση και η λειτουργία της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, όπως και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου είναι απολύτως νόμιμες και έχουν ως κυρίαρχα κριτήρια την επιστημονική και ενδελεχή εξέταση των φαινομένων και εν συνεχεία την πληρέστερη και ακριβέστερη ενημέρωση των πολιτών."

Για την ταμπακιέρα και τα ΦΕΚ Τίποτα. Για το πώς επελέγησαν με άνωθεν εντολές συγκεκριμένα άτομα με συγγενική σχέση με την πολιτική ηγεσία από το σύνολο των πολύ πιο άξιων σχετικών με το αντικείμενο των σεισμών της χώρας επιστημόνων κουβέντα.

Κάτι από Τέμπη μου θυμίζω. Αφήνω αυτή την φαιδρή απάντηση στη κρίση σας,

Επειδή οι ώρες είναι κρίσιμες δεν θα ξανασχοληθώ με γελοία πολιτικά αφηγήματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εμφύλιος,emfylios