Επέκταση των κυρώσεων σε Τουρκία ζητά ο Τσίπρας στο PES - Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Αποφασισμένος να μην αφήσει παλινωδίες στα εθνικά θέματα να μείνουν εκτός κάδρου εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, με το επιτελείο του να εκφράζει ανοιχτά πλέον τον προβληματισμό του για έλλειψη στρατηγικής αλλά και συντονισμού στα ελληνοτουρκικά σε μία κρίσιμη καμπή στις σχέσεις των δύο χωρών. 

Αν και από το στρατόπεδο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν πως τα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να αποτελούν πεδίο εσωτερικής διαμάχης, ωστόσο τονίζουν πως αυτό δε σημαίνει

πως δεν πρέπει να επισημαίνονται τα κακώς κείμενα και αβελτηρίες, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης σε μείζονα ζητήματα, όπως π.χ. το θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την πρωτοφανή ασυνεννοησία της περασμένης εβδομάδας.

Την ίδια ώρα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με προσωπικές του παρεμβάσεις επιδιώκει να εντείνει τις πιέσεις τόσο προς τη διεθνή κοινότητα, όσο και προς το εσωτερικό, για επιμονή στην πολυεπίπεδη και ενεργητική εξωτερική πολιτική που παρήγαγε θετικά αποτελέσματα κατά τη διακυβέρνησή του στην γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.

Στην προσπάθεια αυτή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη θα επιχειρήσει να εκμετάλλευθεί στο έπακρο τη νέα πρόσκληση στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών αν και όχι πρωθυπουργός πλέον, επιβεβαιώνοντας το σημαντικό ρόλο ως «βασικός παίχτης» στην ευρωπαϊκή σκακιέρα προσέγγισης Αριστεράς – Σοσιαλιστών και Πρασίνων.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ζητήσει όχι μόνο την εφαρμογή των κυρώσεων που κέρδισε ο ίδιος μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου για τις παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την επέκτασή τους σε νομικά και φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται με τυχόν ενέργειες που θα τελεστούν στη βάση της παράνομης και ανυπόστατης συμφωνίας Τουρκίας Λιβύης.

Με τον τρόπο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να εντείνει τις πιέσεις προς τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ, ενώ παράλληλα και προς την πλευρά της κυβέρνησης που αποφεύγει εδώ και πέντε μήνες να ανοίξει το ζήτημα των κυρώσεων, υιοθετώντας όπως καταλογίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ μία «στρατηγική κατευνασμού» προσδοκώντας οφέλη στη μείωση των προσφυγικών ροών.

Χαρακτηριστικό της «ανησυχίας» της Κουμουνδούρου, είναι ότι σήμερα επανέρχεται απευθύνοντας τρία ερωτήματα προς την κυβέρνηση αναφορικά με τους χειρισμούς που λαμβάνουν χώρα στις καταιγιστικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και διερωτάται έαν «μπορεί, λοιπόν, κάποιος από την κυβέρνηση να μπει στον κόπο ενημερώσει με υπευθυνότητα τον ελληνικό λαό για τα εξής κρίσιμα ζητήματα»;

1. Χθες ο ΥΠΑΜ υπογράμμισε ότι «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ΜΟΕ όταν υπάρχουν εμπρηστικές δηλώσεις» την ίδια μέρα που ο ΥΠ.ΕΞ. ανακοίνωσε πως κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν «συμφωνήθηκε η συνέχεια των συζητήσεων για ΜΟΕ».

Δυστυχώς, λοιπόν, η έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας  στο ζήτημα του διάλογου ΜΟΕ με την Τουρκία συνεχίζεται. Μπορεί κάποιος να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ποιά είναι εν τέλει η θέση της χώρας μας;

2. Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται η 5η συνάντηση, της Διαδικασίας του Βερολίνου για το Λιβυκό που άρχισε τον Σεπτέμβριο και στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία, η Ε.Ε., ο Αραβικός Σύνδεσμος, ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες. Μπορεί κάποιος να ενημερώσει τον ελληνικό λαό γιατί η Ελλάδα δεν είναι παρούσα και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να συμμετάσχει;

3. Τέλος, στο θέμα των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας. Μπορεί κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, αν ο ΥΠΕΞ που συμμετέχει σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ζητήσει την άμεση  εφαρμογή καρώσεων κατά πρόσωπων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και την θέσπιση αντιστοίχων κυρώσεων για ενέργειες στο κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ που περιλαμβάνεται στην παράνομη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης;

Με 9 προτάσεις Κατρούγκαλος – Καλπαδάκης στο ΕΣΕΠ

Την ίδια ώρα, με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις προσέρχονται στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος και Βαγγέλης Καλπαδάκης, όπου θα έχουν σχετική ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

- Να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

- Να εργαστεί ώστε στη βάση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018, να επεκταθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και κατά προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

- Να ζητήσει την άμεση σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου για τη στήριξη της Ελλάδας και Κύπρου.

- Να εξαντλήσει τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ για πιο δυναμική στάση απέναντι στην Τουρκία, ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τις συνομιλίες για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

- Να εξαντλήσει τις πιέσεις στην Ιταλία για σαφή στάση απέναντι στις παράνομες ενέργειες της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, ενόψει μάλιστα και της ανανέωσης της ευρωπαϊκής επιχείρησης Sophia τον Μάρτιο.

- Να ενισχύσει τις επαφές με όλες τις πλευρές στη Λιβύη και να εντείνει τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε.

-Να απαιτήσει να βρίσκεται στις διευρυμένες συνομιλίες για το Λιβυκό σε συνέχεια και της συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Παλέρμο το Νοέμβριο του 2018.

-Να συνεχίσει το διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας τα απαράδεκτα λάθη. Η απόφαση για αναστολή των συνομιλιών που διατυπώνει εδώ και μήνες ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είναι λανθασμένη, διότι αυτός ο δίαυλος πρέπει να είναι σταθερά ενεργός, τουλάχιστον για να αποφευχθούν παρανοήσεις και ατυχήματα.

-Να στηρίξει ενεργά τη διατήρηση της όποιας δυναμικής δημιουργήθηκε μετά την τριμερή στο Βερολίνο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα