Επέστρεψε ο Μπόρις Τζόνσον και προανήγγειλλε χαλάρωση του lockdown

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε τις πρώτες του δηλώσεις μετά την περιπέτειά του με τον κορονοϊό λέγοντας πώς ετοιμάζεται το σχέδιο για την άρση του lockdown

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει τα σχέδιά της για τη χαλάρωση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού τις επόμενες ημέρες, όμως προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις.

Στην πρώτη του εμφάνιση

αφού προσεβλήθη και ο ίδιος από την covid-19 εξαιτίας της οποίας χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ο Τζόνσον τόνισε: «Απλώς δεν μπορούμε να πούμε τώρα πόσο αργά ή γρήγορα ούτε καν πότε θα γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν και ξεκάθαρα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πολύ περισσότερα για το θέμα τις επόμενες ημέρες».

Μιλώντας έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ ο Τζόνσον πρόσθεσε: «Θέλω να σας ενημερώσεω από τώρα ότι οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν με τη μέγιστη διαφάνεια και θέλω να μοιραστώ όλες τις διεργασίες και τις σκέψεις μας, τις δικές μου σκέψεις, με εσάς, τον βρετανικό λαό. Φυσικά θα βασιστούμε περισσότερο από ποτέ στην επιστήμη για να μας ενημερώνει, όπως κάναμε εξ αρχής».

«Χαλιναγωγήστε την ανυπομονησία σας»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τους πολίτες ότι είναι ακόμη πολύ επικίνδυνο να χαλαρώσουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που πλήττουν την οικονομία καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα δεύτερο, θανατηφόρο κύμα της επιδημίας.

Μάλιστα ο Τζόνσον συνέκρινε την covid-19 με έναν εγκληματία στον δρόμο με τον οποίο δίνει μάχη ο βρετανικός λαός, ενώ ευχαρίστησε τους συμπατριώτες του για “την κοινή λογική” που επέδειξαν και το “αίσθημα κοινότητας”.

Υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μεγάλος, επεσήμανε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των επιχειρηματιών και ότι θα συνεργαστεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει άμεση άρση του lockdown.

«Γνωρίζω ότι κάθε ημέρα ο ιός προκαλεί νέα θλίψη και πένθος στα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα και είναι αλήθεια ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα αυτή μετά τον πόλεμο», τόνισε ο Τζόνσον.

«Αν επιδείξουμε το ίδιο αίσθημα ενότητας και αποφασιστικότητας που έχουμε δείξει τις τελευταίες έξι εβδομάδες, τότε δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

«Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τον κίνδυνο μιας δεύτερης κορύφωσης, τον κίνδυνο να χάσουμε τον έλεγχο αυτού του ιού και να επιτρέψουμε ο ρυθμός διάδοσής του να αυξηθεί και πάλι, κάτι που θα σημαίνει όχι μόνο ένα νέο κύμα θανάτων και ασθένειας, αλλά και οικονομική καταστροφή», επεσήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Σας ζητώ να χαλιναγωγήσετε την ανυπομονησία σας διότι πιστεύω ότι τώρα φτάνουμε στο τέλος της πρώτης φάσης αυτής της κρίσης και παρά όλα τα δεινά έχουμε σχεδόν πετύχει”, δήλωσε ο Τζόνσον, καθώς η καμπύλη μετάδοσης της επιδημίας έχει αρχίσει “να επιπεδοποιείται” στη Βρετανία.

«Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο και θέλω η οικονομία να επανεκκινήσει το συντομότερο δυνατό, όμως αρνούμαι να καταστρέψω τις προσπάθειες και τις θυσίες του βρετανικού λαού και να διακινδυνεύσω μια δεύτερη μεγάλη επιδημία».

Επικρίσεις

Με 20.732 θανάτους λόγω του κορονοϊού στα νοσοκομεία, η Βρετανία συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία.

Όμως το αυστηρότερο lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα εν καιρώ ειρήνης ενδέχεται να προκαλέσει η βαθύτερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει η οικονομία της Βρετανίας εδώ και τρεις αιώνες και τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην αρχή της επιδημίας ο Τζόνσον αντιστάθηκε στην επιβολή καθολικής καραντίνας στη χώρα, όμως άλλαξε στάση όταν προβλέψεις έδειξαν ότι 250.000 άνθρωποι ενδέχεται να πεθάνουν στη Βρετανία, αν δεν ληφθούν μέτρα.

Αφού επιβλήθηκε lockdown στις 23 Μαρτίου η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κάποιους γιατρούς για τις περιορισμένες ικανότητες της Βρετανίας να διεξάγει διαγνωστικά τεστ, αλλά και τις ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Ο νέος επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, ο Κιρ Στράμερ, κάλεσε τον Τζόνσον να καταρτίσει σχέδιο για το πώς και πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα του οικονομικού και κοινωνικού lockdown, ενώ το ίδιο έκαναν και κάποιοι δωρητές του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Στράμερ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι άργησε να επιβάλει καραντίνα, να επεκτείνει τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ και να προμηθευτεί προστατευτικό εξοπλισμό για το προσωπικό των νοσοκομείων και των κέντρων φροντίδας.

Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την covid-19 στα νοσοκομεία της Βρετανίας έφτασε τους 20.732, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 413 θανάτους σε 24 ώρες, τη μικρότερη ημερήσια αύξηση τον Απρίλιο. Συνολικά 29.058 διαγνωστικά τεστ είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα μέχρι χθες Κυριακή.

Βάσει αυτών των στατιστικών στοιχείων η Βρετανία είναι η πέμπτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως από τον κορονοϊό, μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Όμως ο συνολικός αριθμός των θανάτων λόγω της covid-19 ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος στη Βρετανία, καθώς οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός νοσοκομείων, για παράδειγμα σε οίκους ευγηρίας, δημοσιεύονται πιο αργά.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πότε τελειώνει το SMS στο 13033 για μετακινήσεις, οι κωδικοί σήμερα και η έξοδος

Κορονοϊός: Τα νέα συμπτώματα - Ποιοι και πότε μπορεί να μεταδώσουν τον ιό

Το νέο ωράριο των σούπερ μάρκετ

Keywords
Τυχαία Θέματα