Επικίνδυνες ανατροπές για Ελλάδα και Ευρώπη από το «σοκ και δέος» του Τραμπ

Οι ανησυχίες της Αθήνας απέναντι στα σχέδια Τραμπ και ο διχασμός στην Ευρώπη.

Συναγερμός έχει σημάνει (και) στην Αθήνα για τα σχέδια του νέου Αμερικανού προέδρου Τραμπ, τα οποία κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τις προτεραιότητες που έχει θέσει η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για τις πιθανές συνέπειες της ...νέας τάξης πραγμάτων στη σχέση της με στρατηγικούς εταίρους.

Για παράδειγμα,

η επιλογή του Γάλλο προέδρου, και υποτίθεται σταθερού συμμάχου της Ελλάδας, να μην προσκληθεί ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην άτυπη σύνοδο που συγκάλεσε χθες στο Παρίσι είναι η δεύτερη «παραφωνία».

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι η Γαλλία προτίθεται να πωλήσει πυραύλους Meteor στην Τουρκία, από το ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ MBDA. Μία προοπτική, που χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί, είναι προφανές ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τη λεγόμενη εξισορρόπηση της διαφοράς που έχουν κάνει στο Αιγαίο τα ελληνικά Rafale. Την ίδια ώρα, είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι το στιλ διακυβέρνησης του Τραμπ και οι πολιτικές τις οποίες προωθεί, ταιριάζουν περισσότερο στην Τουρκία του Ερντογάν, παρά στην Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη.

Τι ανησυχεί την Αθήνα

Αυτή όμως, δεν είναι η μοναδική ανησυχία της Αθήνας, η οποία είχε πρωτοστατήσει στη στήριξη του Ουκρανού προέδρου, κονιορτοποιώντας μάλιστα τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρούσε η χώρα μας με τη Μόσχα. Και τώρα, βλέπει τον σχεδιασμό του Αμερικανού προέδρου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία με διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία χωρίς τη συμμετοχή της Ε.Ε.

Ο Κ. Μητσοτάκης όπως και οι υπόλοιποι κεντροδεξιοί ηγέτες της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν σήμερα το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να αποτιμήσουν όσα έγιναν στην άτυπη Σύνοδο που διοργάνωσε χθες στο Παρίσι ο Εμμ. Μακρόν. Οι κεντροδεξιοί ηγέτες, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έχουν διχαστεί σε σχέση με την πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου, ο οποίος διοργάνωσε σύνοδο με τη συμμετοχή ηγετών της απολύτου επιλογής του. Δηλαδή, οι αρχηγοί του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, η οποία συνεισέφερε τα μέγιστα σε στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Η Αθήνα επέλεξε να μη δημοσιοποιήσει σε αυτή τη φάση την ενόχλησή της για τη στάση του Μακρόν. Το υπαινίχθηκε προσεκτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, σημειώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, δεσμευτικές αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειες και τις πολιτικές της Ε.Ε. μπορεί να ληφθούν μόνο σε επίπεδο (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου». «Εδώ μιλάμε για μια άτυπη Σύνοδο και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον ρόλο της Ελλάδας» είπε ο κ. Μαρινάκης.

Έκτακτη διάσκεψη στο ΕΛΚ

Στη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη θέση του ότι στο νέο περιβάλλον που αναδύεται μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, η αμυντική αυτονομία της Ευρώπης, καθίσταται πιο απαραίτητη από ποτέ.

Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, σημειώνουν ότι η Αθήνα δεν απέστειλε έξτρα στρατιωτικό εξοπλισμό σε επίπεδα άλλων χωρών και δεν διακινδύνευσε την αμυντική επάρκεια της χώρας μας. Υπενθυμίζουν, δε, την κοινή του πρωτοβουλία του Κ. Μητσοτάκη με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, για την ανάπτυξη ενός θόλου για την ευρωπαϊκή αεράμυνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επικίνδυνες, Ελλάδα, Ευρώπη, Τραμπ,epikindynes, ellada, evropi, trab