Αεροπλάνα: «Όχι» στις κενές θέσεις μεταξύ των επιβατών

Ερωτήματα για την τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα αεροπλάνα. Τι αναφέρουν από την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) τάχθηκε σήμερα κατά της λύσης του να μένουν κενές οι μεσαίες θέσεις στα αεροπλάνα, την ώρα που εντείνεται η συζήτηση για το πώς θα μπορούν να εκτελούνται πτήσεις τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω του κορονοϊού.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Μπράιαν Πιρς, επικεφαλής οικονομολόγος στην IATA,

δήλωσε ότι οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες δεν θα ήταν σε θέση να έχουν κέρδη πέρυσι εάν είχε αφαιρεθεί το ένα τρίτο των θέσεων στους πιο δημοφιλείς τύπους αεροσκαφών.

Τον Απρίλιο, πάντως, ο γενικός διευθυντής της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ δήλωσε ότι το να παραμείνει κενή η μεσαία θέση είναι μια από τις πιθανές προϋποθέσεις για την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών, που βρίσκονται υπό συζήτηση με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Βασικές οδηγίες της IATA για τους επιβάτες

Στον ιστότοπο της IATA η βασική οδηγία προς το επιβατικό κοινό αναφέρει πως «ενώ ο κίνδυνος μόλυνσης σε αεροσκάφος είναι συνήθως χαμηλότερος από ότι σε ένα εμπορικό κέντρο ή στο περιβάλλον ενός γραφείου, υπάρχουν απλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο ασθένειας εάν ταξιδεύετε».

Αυτά περιλαμβάνουν «την υγιεινή των χεριών - πλένοντας τα τακτικά με σαπούνι ή απολυμαντικό με βάση το αλκοόλ - και το να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, ειδικά τα μάτια, τη μύτη και το στόμα».

Εξάλλου, «αν και δεν πρέπει να ταξιδεύετε όταν είστε άρρωστος, εάν εμφανίσετε συμπτώματα που υποδηλώνουν αναπνευστική νόσο κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα ταξίδι, ζητήστε ιατρική βοήθεια και μοιραστείτε το ταξιδιωτικό ιστορικό σας με τον γιατρό σας».

Τέλος, η Ένωση επισημαίνει ότι «οι περισσότερες κυβερνήσεις παρέχουν σαφείς οδηγίες», ενώ παραπέμπει και σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ.

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

Αξίζει να σημειωθεί πως στην τελευταία ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ επισημαίνονται τα εξής:

Α. Αν ταξιδεύετε συνιστάται :

Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Β. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας συνιστάται :

Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Επισημαίνεται δε πως «μετά την επιστροφή από οποιοδήποτε προορισμό όλοι οι ταξιδιώτες τίθενται σε υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες», ενώ συνιστάται «σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (1135, 210-5212054) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης».

Διαβάστε ακόμη:

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά

Keywords
Τυχαία Θέματα