Ευρωσυμβιβασμός: Το 2% του ΑΕΠ των κρατών-μελών και «ελαφρά» μνημόνια δεν αποτελούν απάντηση στην κρίση

Ανεπαρκή κρίνονται και τα ποσά που προτείνονται ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Τρίτη, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται εντατικά στο παρασκήνιο. «Ελαφρά αιρεσιμότητα» ο νέος όρος που καθιερώνεται, αντί των μνημονίων.

Οι χώρες του νότου, κάτω από την κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίας και των δορυφόρων της, εγκαταλείπουν οριστικά πλέον στην παρούσα τουλάχιστον φάση την ιδέα του ευρωομόλογου, ο ευρωσυμβιβασμός, ωστόσο, που προωθείται στο παρασκήνιο ενόψει της συνεδρίασης του Εurogroup της Τρίτης, θεωρείται -και είναι- ανεπαρκής.

Συγκεκριμένα,

η επιμονή, κυρίως του Βερολίνου, για το ποσό που θα διατίθεται στα κράτη-μέλη να ανέρχεται στο 2% του ύψους του ΑΕΠ τους, σε καμία περίπτωση δεν τους λώνει το πρόβλημα που δημιουργείται από την κρίση του κορονοϊού. Για να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών, αν σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα δικαιούται να λάβει λίγο πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό δηλαδή που είναι ίσως και «σταγόνα στον ωκεανό» για την αντιμετώπιση των αναγκών της κρίσης του κορονοϊού!

Παράλληλα, η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης συνεπάγεται την προληπτική πιστωτική γραμμή, δηλαδή ένα «μίνι μνημόνιο» για τις χώρες που θα ζητήσουν χρήματα. Στις συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο, υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως η προσφυγή στον ΕSM θα προϋποθέτει δεν θα περιλαμβάνει «όρους μνημονιακού τύπου», αλλά μια «ελαφρά αιρεσιμότητα»! Έως τώρα, ωστόσο, κανένας δεν εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει «ελαφρά διαθεσιμότητα», γεγονός που υποψιάζει πολλούς ότι πρόκειται απλώς για επαναφορά πιο λάιτ μνημονίων από την πίσω πόρτα!

Το σχέδιο του ευρωσυμβιβασμού που διέρρευσε, πάντως, προβλέπει πως πέραν των 100-200 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, θα διατεθούν και εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 50-200 δισ. ευρώ, καθώς και ένα ποσό 100 δισ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απασχόληση.

Ήδη, πάντως, πολλά κράτη-μέλη θεωρούν ανεπαρκές το πακέτο που συζητείται, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται εντατικά στο παρασκήνιο, ενώ τα μέτρα εκτιμάται πως δεν θα ενθουσιάσουν και τις αγορές!

Keywords
Τυχαία Θέματα