Φιάσκο για τον Γιουν Σουκ-γέολ: Αίρει τον στρατιωτικό νόμο αφού έγινε… της Κορέας

Όλο το παρασκήνιο με τα σκάνδαλα πριν από την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα. Οι πολίτες πανηγυρίζουν έξω από την Εθνοσυνέλευση.

Ήττα για τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ που θα άρει τον στρατιωτικό νόμο μετά την ψηφοφορία του κοινοβουλίου που τον μπλόκαρε.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ ο Γιουν Σουκ-γέολ

θα άρει το νόμο αφού πρώτα συγκαλέσει το υπουργικό του συμβούλιο σε συνεδρίαση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, λίγα λεπτά αφότου ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα άρει τον στρατιωτικό νόμο, ο κόσμος έξω από την Εθνοσυνέλευση πανηγύριζε.

Οι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας και επιχείρησαν να εμποδίσουν τους βουλευτές να μπουν στο κτίριο, αποχώρησαν λίγη ώρα αφού η Εθνοσυνέλευση, ομόφωνα, ψήφισε υπέρ της άρσης του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε ο πρόεδρος της χώρες.

Παρόντες ήταν 190 βουλευτές από τους συνολικά 300 και όλοι τους «τάχθηκαν υπέρ της πρότασης άρσης του στρατιωτικού νόμου, η οποία κατά συνέπεια εγκρίθηκε» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ.

Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε αμέσως ότι ο στρατός θα τηρήσει τον στρατιωτικό νόμο μέχρι να τον άρει ο πρόεδρος της χώρας.
Είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε ισχύ στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα από τη δεκαετία του 1980.

{https://x.com/Huberton/status/1863967325008834625}

«Αδιαφορώντας για τα μέσα επιβίωσης του λαού, το αντιπολιτευόμενο κόμμα παρέλυσε την κυβέρνηση (…) για να προστατεύσει τον ηγέτη του από δικαστικές διώξεις», ανέφερε στο διάγγελμά του ο Γιουν Σουκ-γέολ.
Στην ανακοίνωσή του, ο αρχηγός του στρατού Παρκ Αν-σου ανέφερε ότι απαγορεύονται στο εξής όλες οι πολιτικές δραστηριότητες και τα μέσα ενημέρωσης τίθενται υπό την εποπτεία της κυβέρνησης.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λι Τζάε-μιουνγκ, χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τον λαό να συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Εκατοντάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και διαδήλωσαν γύρω στη 1 το πρωί στη Σεούλ, φωνάζοντας το σύνθημα «Συλλάβετε τον Γιουν Σουκ Γέολ».

«Αρχικά νόμιζα ότι ήταν πλάκα, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος. Μετά, αποφάσισα να έρθω εδώ για να προστατεύσω τη δημοκρατία, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας», είπε ο Λι Τζιν-χούα, 48 ετών.
Το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Γιουν είχε εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό, για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που ελέγχουν το κοινοβούλιο, ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα έναν σημαντικά μειωμένο προϋπολογισμό. «Η Εθνοσυνέλευση έγινε καταφύγιο εγκληματιών, φωλιά νομοθετικής δικτατορίας που επιδιώκει να παραλύσει το διοικητικό και το δικαστικό σύστημα και να ανατρέψει τη φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη» ανέφερε ο Γιουν για να δικαιολογήσει την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Χαρακτήρισε μάλιστα την αντιπολίτευση «δυνάμεις εχθρικές προς το κράτος που σκοπεύουν να ανατρέψουν το καθεστώς».

«Θα αποκαταστήσω την ομαλότητα στη χώρα, απαλλάσσοντάς την από τις εχθρικές δυνάμεις το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο πρόεδρος, η δημοτικότητα του οποίου στις δημοσκοπήσεις είναι σε ελεύθερη πτώση.

{https://x.com/Osint613/status/1863966214386520481}

{https://x.com/Huberton/status/1863974468348936438}

Ποιος είναι ο Πρόεδρος της Ν. Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ -To σκάνδαλο με την τσάντα Dior

Ο Πρόεδρος της Ν. Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ, βρίσκεται στην εξουσία από το 2022, αφού κέρδισε οριακά τις εκλογές με μόλις 0,7%.

Επισημαίνεται ότι ο Γιουν Σουκ-γέολ ανήκει στο Κόμμα της Λαϊκής Εξουσίας και δυσκολεύεται να περάσει την ατζέντα του, καθώς το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Έτσι, εφόσον δεν μπορεί να περάσει τους δικούς του νόμους, έχει ασκήσει βέτο σε κάθε νομοσχέδιο που ήλπιζε να περάσει η αντιπολίτευση.

Η αντιπολίτευση ζητούσε την παραπομπή των μελών του υπουργικού συμβουλίου επειδή δεν ερεύνησαν την Πρώτη Κυρία της Ν. Κορέας, Κιμ Κέον-χι, η οποία έχει εμπλακεί σε διάφορες αντιπαραθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποτιθέμενης χειραγώγησης μετοχών και της υποτιθέμενης αποδοχής μιας πολυτελούς τσάντας Dior.

Ο Γιουν Σουκ-γέολ ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι η σύζυγός του θα έπρεπε να είχε συμπεριφερθεί καλύτερα.

Η κρίση είναι ευκαιρία, λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας, Lee Jae-Myung, δήλωσε νωρίτερα ότι «η κρίση είναι ευκαιρία» ενώ διαβεβαίωσε τον κόσμο ότι ο στρατιωτικός νόμος δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία της χώρας.

Ο νόμος που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Γιουν μπλοκαρίστηκε από το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας.

«Η κρίση είναι μια ευκαιρία», είπε.

«Αν και αυτή η χώρα συνεχίζει να οπισθοδρομεί, αυτή η παράνομη κήρυξη στρατιωτικού νόμου δεν θα την κάνει να πέσει σε χειρότερη κατάσταση, αλλά τώρα θα είναι μια αποφασιστική ευκαιρία να σπάσει ο φαύλος κύκλος και να επιστρέψει στην κανονική κοινωνία», δήλωσε.

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν σοβαρά» για τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSC) λέει ότι οι ΗΠΑ δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για το σχέδιο του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ να κηρύξει έκτακτο στρατιωτικό νόμο.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση [της Δημοκρατίας της Κορέας] και παρακολουθεί στενά την κατάσταση καθώς εργαζόμαστε για να μάθουμε περισσότερα», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση.

«Ανησυχούμε σοβαρά για τις εξελίξεις που βλέπουμε στο έδαφος στη [Δημοκρατία της Κορέας]».

Εν τω μεταξύ, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για την κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα