Φόρουμ Δελφών: Προτεραιότητα η διαχείριση των ογκολογικών ασθενών

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας ανέλυσε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στο Φόρουμ των Δελφών.

Έμφαση στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα των ογκολογικών ασθενών, δίνει το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ευρώπη. Αναγνωρίζει τις αυξανόμενες προκλήσεις και στοχεύει στην εξάλειψη των ανισοτήτων στη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και μέσα στα ίδιες τις χώρες.

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου, παρουσίασε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

η Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου, ενώ ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στην προσαρμογή του στα ελληνικά δεδομένα και ανέλυσε το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο. Αναφέρθηκε στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου πενταετούς προγράμματος που έχει να κάνει με την προστασία της δημόσιας υγείας και με δράσεις πρόληψης, έγκαιρης πρόγνωσης και αντιμετώπισης παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται τόσο με τον καρκίνο όσο και με άλλες νόσους. Υπενθύμισε την εφαρμογή του νόμου για απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Είπε επίσης ότι έχει σχεδιαστεί και θα ξεκινήσει το κομμάτι του προσυμπτωματικού ελέγχου για τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, προϋπολογισμού 124 εκατ. ευρώ, υπάρχουν δράσεις που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο του πνεύμονα, του τραχήλου της μήτρας, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου. Όπως είπε, αυτοί είναι 4 τύποι καρκίνου που αν έγκαιρα ανιχνευτούν, αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Επιπλέον υπάρχουν δράσεις για την παρηγορητική φροντίδα και την θεραπευτική αγωγή. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία και όπως είπε, πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και της ποιότητας αυτών των υπηρεσιών.

Προτεραιότητα αποτελεί για την κυβέρνηση η διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα μητρώα ασθενών με νεοπλασίες, καθώς και το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Μία μεγάλη παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί είναι το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού διαχείρισης του καρκίνου. Η καινοτομία του προγράμματος αυτού αφορά στη δημιουργία των κατάλληλων ψηφιακών υποδομών σε περιβάλλον νοσοκομείου που θα υποστηρίζει τη διατομεακή λήψη αποφάσεων (multi disciplibary decision support teams), την υποστήριξη του σχεδιασμού της αγωγής και θεραπείας του ασθενή, τη χορήγηση τη θεραπείας και θα περιλαμβάνει επίσης εργαλεία αυτοαξιολόγησης της κατάστασης υγείας, την παροχή φροντίδας κατ’ οίκον και παροχής ανακουφιστικής φροντίδας. Επίσης, όπως είπε, ο σχεδιασμός της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των νοσοκομειακών μονάδων αναμένεται να οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας και της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μεταξύ των άλλων, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, ολοκληρώνουμε την πρότασή μας για τη δημιουργία ενός νέου ογκολογικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη το οποίο θα εξυπηρετήσει όλη τη βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο καλύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών, και ειδικότερα για αυτούς που διαβιούν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, νησιά, ορεινές και δύσβατες περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσκολία προσέγγισης σε μεγάλες νοσοκομειακές δομές, υπό προϋποθέσεις και σε πιστοποιημένα Κέντρα Υγείας που θα πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλούς χορήγησης φαρμάκων, θα είναι δυνατόν να χορηγηθεί αντινεοπλασματική αγωγή.

(Πηγή ΑΠΕ)

Φόρουμ των ΔελφώνΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣΚΑΡΚΙΝΟΣΟΓΚΟΛΟΓΙΑΑΣΘΕΝΕΙΕΣΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα