Φουλ επίθεση στο νομοσχέδιο για τις πορείες: Γράφουν Ξενογιαννακοπούλου, Καραθανασόπουλος και Κριθαρίδης

Σφοδρή κριτική και σύνδεσή του με νομοθετήματα της δικτατορίας.

Σφοδρή επίθεση εξαπολύουν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις δημόσιες συναθροίσεις, με άρθρα τους στο iEidiseis, κορυφαία στελέχη τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης: Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου:
Αναβιώνουν βασικές διατάξεις της δικτατορίας

Κλείνει ένας χρόνος διακυβέρνησης της ΝΔ που τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι ο νεοφιλελευθερισμός στην οικονομία, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, ο κομματικός έλεγχος του κράτους, οι πελατειακές σχέσεις και οι αδιαφανείς διαδικασίες απευθείας αναθέσεων εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και ο αυταρχισμός και οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ την επομένη των εκλογών ήταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η καταπάτηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Το δόγμα «νόμος και τάξη» ενεργοποιείται κάθε φορά που η κυβέρνηση έρχεται σε δύσκολη θέση επειδή αντιμετωπίζει κριτική και κοινωνική αμφισβήτηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα, σε μια χρονική στιγμή που είναι πλέον ορατές οι δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των επιλογών της, η κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο νόμου που θέτει σε αμφισβήτηση το δημοκρατικό και αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών να συγκεντρώνονται ελεύθερα, να διεκδικούν τη βελτίωση της ζωής και της εργασίας τους και να παλεύουν για τα δικαιώματα και τα πιστεύω τους. Με το σχέδιο νόμου αναβιώνουν βασικές διατάξεις της δικτατορίας, του χουντικού ΝΔ 794 του 1971 «Περί Δημοσίων Συναθροίσεων». Προβλέπεται εξατομίκευση της ευθύνης και αναγορεύεται η συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση σε ιδιώνυμο αδίκημα. Απαγορεύονται ουσιαστικά οι αυθόρμητες κινητοποιήσεις και τίθενται σε ομηρεία οι οργανωμένες με τρόπο που αμφισβητείται το άρθρο 11 του Συντάγματος για την ελευθερία του συνέρχεσθαι. Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται ως προαπαιτούμενη η αστυνομική άδεια για κάθε συγκέντρωση και η «θεσμοθέτηση» ενός «οργανωτή» της συγκέντρωσης και ενός «διαμεσολαβητή», προερχόμενου από την αστυνομία ή το Λιμενικό. Η θεσμοθέτηση του «οργανωτή» συνοδεύεται από την πρόβλεψη ότι αυτός είναι προσωπικά υπεύθυνος για τις ζημιές, τις παραβάσεις ή τις βίαιες ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια μιας κινητοποίησης.

Τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας μιας ρύθμισης που θεωρεί a priori υπεύθυνο κάποιον που δεν έχει φυσική συμμετοχή σε κάποια παράβαση, ενώ οι κινητοποιήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις πραγματοποιούνται από περισσότερους φορείς και κοινωνικές ομάδες χωρίς ενιαία στάση και συμπεριφορά. Αποτελεί ρύθμιση εκφοβισμού και περιορισμού άσκησης του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης και της διαμαρτυρίας ενώ, ταυτόχρονα, διαμορφώνει συνθήκες εκδήλωσης προβοκατορικών ενεργειών εις βάρος διαδηλώσεων, για τις οποίες στη συνέχεια να κατηγορούνται οι «οργανωτές».

Ιδιαίτερα η προκαταβολική απαγόρευση και καταστολή των αυθόρμητων συγκεντρώσεων και των κινημάτων που εκδηλώνονται στη βάση της κοινωνίας είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική και αποτελεί κατάφορη περιστολή της συνταγματικής ελευθερίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους θα δώσουμε τη μάχη ενάντια σε ένα σχέδιο νόμου που πλήττει το δικαίωμα στη συνάθροιση και ταυτόχρονα καλλιεργεί την αντιδημοκρατική άποψη ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία συνδέεται με την παραβατικότητα.

Νίκος Καραθανασόπουλος: Το μαζικό κίνημα μπορεί να ακυρώσει στην πράξη τέτοια τερατουργήματα

Αν πιστέψει κανείς τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για να προχωρήσει στην ψήφιση νομοσχεδίου που έρχεται να βάλει στον γύψο το δικαίωμα στις διαδηλώσεις θα οδηγηθεί σε συμπεράσματα Φρανκεσταϊν:

- Για την ταλαιπωρία όσων κινούνται στο κέντρο φταίνε οι ... διαδηλώσεις,,αλλά όχι ο “Μεγάλος Περίπατος”.

- Τα προβλήματα δεν τα δημιουργεί η έλλειψη επαρκών συγκοινωνιών, αλλά ... οι διαδηλώσεις.

- Για τους μειωμένους τζίρους στα μικρά εμπορικά μαγαζιά του κέντρου δεν φταίει ότι “δεν περισσεύει μία” για αγορές, αλλά ... οι διαδηλώσεις.

Η περίοδος που έρχεται για ψήφιση είναι ενδεικτική των προθέσεων. Είμαστε μέσα σε μία νέα κρίση και σε νέα επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Είμαστε μέσα σε μία δίνη επικίνδυνων εξελίξεων στην περιοχή, με την εμπλοκή της Ελλάδας – με ευθύνη των κυβερνήσεών της – να ανεβαίνει πίστα μέρα με την μέρα στα επικίνδυνα σχέδια των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ. Τα ζόρια είναι μπροστά και είναι σίγουρο ότι θα φέρουν αντιστάσεις και διαμαρτυρίες.

Το - χουντικής έμπνευσης - τερατούργημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση αποτελεί κρίκο για την προσαρμογή του κράτους στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις του κεφαλαίου, αφού θα προβλέπει:

• Την απαγόρευση και τον περιορισμό γενικά των συγκεντρώσεων.

• Την εισαγωγή προκλητικών αντιδραστικών περιορισμών, όπως η συνεκτίμηση για την απαγόρευση ή μη της διαδήλωσης γενικά του αριθμού των συμμετεχόντων, επιβεβαιώνοντας ότι στο στόχαστρο βρίσκεται κάθε αγωνιστική κινητοποίηση/διαδήλωση!

• Την εισαγωγή νέων προϋποθέσεων για τη δυνατότητα διάλυσης μια διαδήλωσης, ξεπερνώντας ακόμα και τους περιορισμούς που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα!

• Την συγκέντρωση υπερεξουσιών από την αστυνομία, ενώ η συμμετοχή σε μια συγκέντρωση - διαδήλωση μπορεί να θεωρείται ιδιώνυμο αδίκημα!

Αυτή η κίνηση της κυβέρνησης δείχνει και τον αυταρχισμό αλλά και τον φόβο της απέναντι στους λαϊκούς αγώνες. Το οργανωμένο εργατικό κίνημα που παλεύει για τα σύγχρονα δικαιώματα του λαού και των παιδιών του μπορεί να ακυρώσει στην πράξη τέτοια τερατουργήματα. Το έχει ξανακάνει.

Μιχάλης Κριθαρίδης: Θυμίζει σε πάρα πολλές πτυχές του χουντικές διατάξεις

Διαβάζουμε ότι η Κυβέρνηση σκέφτεται να καταθέσει το προσεχές διάστημα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον περιορισμό των συναθροίσεων. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται πως θα γίνει εν μέσω θέρους ώστε να πιαστεί η το κίνημα "στον ύπνο" και να περάσει αυτό το αντιδημοκρατικό έκτρωμα χωρίς πολλές αντιδράσεις. Η ΝΔ άλλωστε μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες πρακτικές -θυμόμαστε όλοι την περυσινή κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που πέρασε μες το καλοκαίρι για να αιφνιδιαστεί το φοιτητικό κίνημα-.

Το πιο επικίνδυνο όμως και πιο αποκρουστικό από όλα στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πως το εν λόγω νομοθέτημα της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη θυμίζει σε πάρα πολλές πτυχές του χουντικές διατάξεις για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων (συγκεκριμένα το Νομοθετικό Διάταγμα 794/1971). Συγκεκριμένες μάλιστα διατάξεις του φαίνεται πως απλώς έχουν μεταφραστεί από την καθαρεύουσα στην δημοτική γλώσσα, ενώ υπάρχει και μεγάλη συνάφεια όσον αφορά τη δομή και το πνεύμα των αντίστοιχων προβλέψεων. Χαρακτηριστικές είναι οι διατάξεις για την απαγόρευση της δημόσιας συνάθροισης, την διάλυση της και την συνεργασία των διοργανωτών της με τις αρχές.

Πρόκειται σαφώς για μια καθόλα αντισυνταγματική προσπάθεια περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις των λεγόμενων "εκσυγχρονιστών" συνταγματολόγων, των ανθρώπων δηλαδή που θεωρούσαν και τα μνημόνια συνταγματικά. Ελπίζουμε η Κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να κάνει πίσω, αλλιώς θα μας βρει με κάθε τρόπο μπροστά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα