Φόβοι για αναζωπυρώσεις μετά το νέο μέτωπο στον Βαρνάβα - Τι εξετάζουν για την έναρξη της φωτιάς

Πραγματογνώμονες καλούνται να ρίξουν φως στα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά στον Βαρνάβα.Συνεχίζονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τα αίτια της μεγάλης φωτιάς που έπληξε τα βορειοανατολικά προάστια της Αττικής τις προηγούμενες ημέρες. Την ίδια ώρα, μάλιστα, μια νέα εστία ξέσπασε στις…

Κλιμάκια του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιούν αυτοψίες και καταγράφουν ζημιές σε δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Αττική,

ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Η Πυροσβεστική συνεχίζει τις ανακρίσεις και την έρευνα, προκειμένου να καταρτίσει το πόρισμά της για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ένα από τα σενάρια που εξετάστηκαν -βάσει και μαρτυριών κατοίκων-, ήταν το ενδεχόμενο η φωτιά να ξέσπασε από κολώνα ηλεκτροδότησης και από πυρακτωμένα μεταλλικά στοιχεία που έπεσαν σε ξερόχορτα.

Ωστόσο, με βάση το γεωγραφικό στίγμα που έδωσε το ΕΣΚΕΔΙΚ και όπως επιβεβαιώνουν στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι κολώνες του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας που «ενοχοποιούνται» από μαρτυρίες κατοίκων, φαίνεται να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 160 μέτρων από το επιβεβαιωμένο στίγμα. Γεγονός που σημαίνει ότι το σημείο έναρξης της φωτιάς δεν μπορεί να έχει προκύψει από την κολώνα.

Δήμαρχος Πεντέλης: «Πάνω από 40 σπίτια τα οποία έχουν κάνει αίτηση για έλεγχο»

Η δήμαρχος Πεντέλης ξέσπασε σε δηλώσεις που έκανε για τον τρόπο που εξαπλώθηκε στην περιοχή της η φωτιά στην Αττική, τονίζοντας ότι την πρόλαβαν σε πρώτη φάση, αλλά αναζωπυρώθηκε λόγω έλλειψης αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», η Νατάσα Κοσμοπούλου τόνισε πως «όταν έπιασε το βουνό δεξιά του Στρατιωτικού νοσοκομείου 414, ήρθαν τα Έρικσον και την έσβησαν. Και ήρθαν και χωματουργοί της περιοχής και άνοιξαν κατευθείαν αντιπυρική ζώνη. Δυστυχώς, όμως, ξανά-αναζωπυρώνεται πάνω από τη σπηλιά του Νταβέλη».

«Εκεί, λοιπόν, δεν φτάνει αυτοκίνητο, δεν μπορούμε να σβήσουμε. Εκεί καθυστέρησαν τραγικά να στείλουν τα εναέρια. Όταν η φωτιά κατέβηκε και έφτασε στην Περικλέους, η μισή έφυγε για τη Νέα Πεντέλη και μέσω του δάσους έφτασε στη Σουβαλιώτου, στην Πεντέλη. Τότε πλέον η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Έπρεπε, λοιπόν, να έρθουν νωρίτερα τα εναέρια μέσα», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Έπειτα, πρόσθεσε ότι «το μήνυμα που πρέπει να φύγει προς το αρμόδιο υπουργείο, είναι ότι θα πρέπει να έχει αεροπλάνα και ελικόπτερα. Οι φωτιές στα βουνά δεν σβήνουν διαφορετικά».

Μεταξύ άλλων η κ. Κοσμοπούλου αναφέρθηκε στις ζημιές που προκλήθηκαν στην Πεντέλη από τη φωτιά, αναφέροντας ότι «η πυρκαγιά έπληξε σοβαρά τόσο τη Δημοτική Ενότητα Πεντέλης, όσο και τη Δημοτική Ενότητα Νέας Πεντέλης. Υπάρχουν καμένα σπίτια. Και αυτήν τη στιγμή, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχουμε πάνω από 40 σπίτια τα οποία έχουν κάνει αίτηση για έλεγχο. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι έχουμε κάποια σπίτια ολοσχερώς καμένα, αλλά ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τα 3 μέχρι σήμερα και είμαστε σε αναμονή να τελειώσουμε, ώστε να μπορούμε και εμείς να δίνουμε στοιχεία με βεβαιότητα».

Τα σενάρια που εξετάζονται για την πρόκληση της φωτιάς

Όπως έγραψε νωρίτερα το iEidiseis.gr, τρεις ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες διορίστηκαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, για τη διερεύνηση της αιτίας που προκάλεσε τη φωτιά στον Βαρνάβα.

Τα στελέχη της ΔΑΕΕ ενήργησαν γρήγορα και κατάσχεσαν τα εξαρτήματα και τα καλώδια για να εξεταστούν από τους ανεξάρτητους πραγματογνώμονες, ενώ για ένα βράδυ η συγκεκριμένη κολώνα ήταν υπό επιτήρηση από άντρες με πολιτικά. Ο κ. Ελευθεριάνος διόρισε τρεις πραγματογνώμονες με ειδικές γνώσεις (ηλεκτρολόγοι-μηχανικοί), οι οποίοι θα συντάξουν πορίσματα που θα δείξουν εάν η φωτιά προκλήθηκε ή όχι από βραχυκύκλωμα.

Λόγω της σημαντικότητας της υπόθεσης κρίθηκε ότι πρέπει να αποφανθούν πολλοί ειδικοί, προκειμένου το αποτέλεσμα της έρευνας να μη μπορεί να αμφισβητηθεί. Το ieidiseis επικοινώνησε με πηγή από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής με γνώση των ερευνών για τα αίτια της φωτιάς. Σε ερώτηση για την εξέλιξη της έρευνας απάντησε:

«Το αποτέλεσμα της έρευνας θα είναι ένας συνδυασμός πορισμάτων από πραγματογνώμονες και καταθέσεων. Ακόμα κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί για τα αίτια της πυρκαγιάς γιατί είναι νωρίς. Εξετάζεται μία συγκεκριμένη κολώνα ηλεκτροδότησης για το σενάριο του βραχυκυκλώματος. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχουν πορίσματα, συνεπώς δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τα αίτια της φωτιάς, ούτε να αποκλείσουμε τα άλλα σενάρια. Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται».

Για την εκδοχή που αναφέρει ότι στον Βαρνάβα υπήρξαν δύο εστίες φωτιάς και όχι μία (συνεπώς μπορεί να πρόκειται για εμπρησμό), η ίδια πηγή απαντά:

«Δεν επιβεβαιώνεται ότι υπήρχαν δύο εστίες στον Βαρνάβα. Η έρευνα όμως είναι σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής εμείς ξέρουμε για μία εστία. Πρόκειται για το σημείο στο οποίο έγινε και η πρώτη ρίψη νερού από αέρος. Δεν αποκλείεται λόγω των κηλιδώσεων να δόθηκε η εντύπωση ότι υπήρχε και άλλη εστία».

Όσον αφορά στη λήψη καταθέσεων από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), με μεγάλη προσοχή εξετάζεται η μαρτυρία του κατοίκου της περιοχής, που μίλησε χθες στο iΕidiseis.gr. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας έχει δώσει δύο καταθέσεις. Την πρώτη την έδωσε από την πρώτη στιγμή και τη δεύτερη όταν κατάλαβε, σύμφωνα με τον ίδιο, τι είχε συμβεί, ισχυριζόμενος ότι έγινε βραχυκύκλωμα στην κολώνα ηλεκτροδότησης που βρίσκεται στη γωνία του σπιτιού του.

Υπενθυμίζεται πως από τη μεριά του, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο που κατέγραψαν τα drone, όταν ξεκίνησε η εστία φωτιάς στον Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής 11 Αυγούστου.

{https://x.com/Vkikilias/status/1823328467150139793}

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φόβοι, Βαρνάβα -,fovoi, varnava -