Φρίκη από τον σεισμό στην Τουρκία: 35.418 νεκροί, 105.000 τραυματίες και 215.000 κατεστραμμένα σπίτια

Συγκλονίζουν τα νεότερα στοιχεία από την Τουρκία την ώρα που μετά από 208 ώρες μετά τον σεισμό διασώθηκαν και άλλοι άνθρωποι. Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής στην Τουρκία μετά το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Ειδικότερα, 35.418 νεκροί και 105.000 τραυματίες είναι ο έως τώρα τραγικός απολογισμός…

208 ώρες μετά το σεισμό διασώθηκαν άνθρωποι από τα χαλάσματα

Ένας 65χρονος Σύρος και ένα ανήλικο κορίτσι διασώθηκαν την Τρίτη από τα ερείπια κτιρίου

που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, 208 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε την περιοχή.
Η διάσωση αναπτέρωσε τις ελπίδες των σωστικών συνεργείων που δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζήσαντα μέλη της οικογένειας από τα ερείπια του συγκεκριμένου σπιτιού.
Μέχρι στιγμής, την Τρίτη, εννέα άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα χαλάσματα, οκτώ ημέρες μετά τον φονικό σεισμό.

Σεισμοί - «ατομικές βόμβες», λέει ο Ερντογάν

Οι σεισμοί της περασμένης εβδομάδας, οι χειρότεροι στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, ήταν «ισχυροί σαν ατομικές βόμβες», δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε ότι περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τις πληγείσες περιοχές. Πρόσθεσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια στη νότια Τουρκία είναι πλέον μη κατοικήσιμα και υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε χώρα θα αντιμετώπιζε τα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε και εμείς σε μια τέτοια καταστροφή».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να ανασυρθεί και ο τελευταίος εγκλωβισμένος στα χαλάσματα, σημειώνοντας ότι το έργο των σωστικών συνεργείων στις περιοχές αυτές βελτιώνεται μέρα με την ημέρα.

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι τα γκρεμισμένα κτίρια υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται οι αυστηροί κανονισμοί δόμησης.

Πόλεις - φαντάσματα

Σε ένα νοσοκομείο στην Αντιόχεια της Τουρκίας, ο γιατρός Yilmaz Aydin δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι πλέον «θαύμα να βρεθεί ένας ασθενής ζωντανός» και ότι όσοι διασώθηκαν θα είναι «σε πιο κρίσιμη κατάσταση». Η πλειονότητα θα χρειαστεί θεραπεία «για τη διάσωση της ζωής τους».

Σε ολόκληρες περιοχές της νότιας Τουρκίας, ολόκληρες πόλεις έχουν μετατραπεί σε πόλεις-φαντάσματα αφού οι περισσότεροι κάτοικοί τους έφυγαν.

Στην Αντιόχεια, ολόκληροι δρόμοι με αρχαία πέτρινα σπίτια και ιστορικά τζαμιά, εκκλησίες και μια συναγωγή έχουν μετατραπεί σε σωρούς από ερείπια και οι λίγοι ντόπιοι που βρίσκονται ακόμη στην πόλη δήλωσαν ότι έμειναν μόνο για να προστατεύσουν ό,τι απέμεινε από τα σπίτια τους από τις λεηλασίες.

Γάτες και περιστέρια περιφέρονταν ανάμεσα στα ερείπια αναζητώντας τροφή και στρατιώτες με αυτόματα όπλα περιπολούσαν στους άδειους δρόμους.

«Αποφασίσαμε να μην εγκαταλείψουμε την πόλη καθώς πρέπει να την προστατεύσουμε. Αν φύγουμε, κάποιος άλλος θα έρθει», δήλωσε ο Özgen Cemil Kürü, φυλάσσοντας την είσοδο της πολυκατοικίας του, που σχεδόν αποκλείστηκε από ένα σωρό πέτρες από ένα κοντινό κτίριο.

Πρόσθεσε: «Θα το επιδιορθώσουμε αυτό. Ο λαός μας είναι δυνατός, θα το ξεπεράσουμε. Πιστεύω ότι οι πληγές μας θα επουλωθούν».

Ο τελικός αριθμός των νεκρών θα είναι συγκλονιστικός

«Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες είναι εκτεθειμένες στα στοιχεία της φύσης όταν οι θερμοκρασίες είναι τσουχτερές, ενώ το χιόνι και η παγωμένη βροχή είναι συνηθισμένες», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών θα είναι «συγκλονιστικός».

Μια αυτοκινητοπομπή βοήθειας του ΟΗΕ με 11 φορτηγά πέρασε στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες βορειοδυτική Συρία από την Τουρκία μέσω ενός νεοανοιγμένου περάσματος, του Bab al-Salameh, την Τρίτη, και έφτασε η πρώτη αντιπροσωπεία του ΟΗΕ που επισκέφθηκε την εμπόλεμη περιοχή μετά τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας, ανέφερε το AFP.

Στόχος της ομάδας ήταν να αξιολογήσει τις ανθρωπιστικές και επισιτιστικές ανάγκες σε μια περιοχή όπου το 90% του πληθυσμού -περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι- εξαρτιόταν από τη βοήθεια ακόμη και πριν από την καταστροφή. Ένα σαουδαραβικό αεροπλάνο που μεταφέρει βοήθεια προσγειώθηκε στο Χαλέπι, ενώ άλλα δύο αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ακτιβιστές και ομάδες αρωγής στην ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση βορειοδυτική Συρία, ωστόσο, κατήγγειλαν την αργή ανταπόκριση του ΟΗΕ στον σεισμό στις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές, αντιπαραβάλλοντάς την με τα φορτία αεροπλάνων βοήθειας που παραδόθηκαν στα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση αεροδρόμια.

153.506 πολυκατοικίες και ακίνητα πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα

Ύστερα από μελέτη για την εκτίμησης των ζημιών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε περιοχές όπως οι Kayseri, Niğde και Kilis, εντοπίστηκε ότι 153.506 κτίρια, πολυκατοικίες και διάφορα άλλα ακίνητα, πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα, σύμφωνα με την τουρκική Haber.

Είναι γεγονός πως πληθώρα κτιρίων κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι» μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία.

Εκτός από τη δύναμη του σεισμού, ωστόσο, έχει γίνει γνωστό πως η κακή εφαρμογή των κανονισμών για την οικοδόμηση των κτιρίων ευθύνεται για τεράστιο ποσοστό της τραγωδίας στη γειτονική χώρα.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρήθηκε ένα σκηνικό ακραίας κατασκευαστικής ευνοιοκρατίας με την υπογραφή του Ερντογάν: «Η τουρκική κυβέρνηση έχει μοιράσει κατασκευαστικές αμνηστίες», δηλαδή νομικές εξαιρέσεις μέσω καταβολής τελών, για κατασκευές που υλοποιούνται χωρίς τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ασφαλείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Το συγκλονιστικό είναι ότι έως και 75.000 κτίρια σε όλη την πληγείσα ζώνη στη νότια Τουρκία έχουν λάβει μία τέτοια εξαίρεση από τον κανόνα, σύμφωνα με την Πελίν Πινάρ Γκιρίτογλου, επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Επιμελητηρίου Πολεοδόμων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος γεωλόγος Τσελάλ Σενγκόρ δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι «η κατάχρηση τέτοιων κατασκευαστικών αμνηστιών σε μια χώρα γεμάτη από ρήγματα ισοδυναμεί με έγκλημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα