Γαλλία: Οι Σοσιαλιστές έτοιμοι να διαπραγματευθούν με τους Μακρονιστές για σχηματισμό κυβέρνησης - «Αλλά με αριστερό πρωθυπουργό»

Ο Ολιβιέ Φορ δήλωσε πως θα μπορούσε να συζήτησει «αμοιβαίες παραχωρήσεις» - Αντιδράσεις από Λαϊκό Μέτωπο αλλά και τη Δεξιά.

Μετά την πτώση της μειοψηφικής κυβέρνησης Μπαρνιέ, ο Εμανουέλ Μακρόν ψάχνει τον επόμενο πρωθυπουργό που θα μπορούσε να έχει υποστήριξη από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου της Γαλλίας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εμφανίζεται διατεθειμένο να προσφέρει στήριγμα στον Γάλλο Πρόεδρο για να αρθεί το αδιέξοδο, θέτοντας ωστόσο ως όρο τον διορισμό ενός αριστερού

πρωθυπουργού και ζητώντας «αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Ο Ολιβιέ Φορ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος που συμμετείχε στον συνασπισμό του Λαϊκού Μετώπου με την Αριστερά του Μελανσόν, τους Οικολόγους και τους Κομμουνιστές, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Εμανουέλ Μακρόν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων για να συζητήσουν έναν πιθανό συμβιβασμό.

Κυβέρνηση «ορισμένου χρόνου»... και όχι «Μακρονισμού»

Όπως δήλωσε ο Ολιβιέ Φορ, το κόμμα του είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με τους Μακρονιστές και τους Ρεπουμπλικάνους στη βάση «αμοιβαίων παραχωρήσεων» για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης «περιορισμένου χρόνου».

Ο Φορ ζητά από τον Εμανουέλ Μακρόν να ορίσει έναν εκπρόσωπο που θα αναλάβει αυτή τη διαπραγμάτευση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. «Μπορούμε να συζητήσουμε όλα τα θέματα, να γίνουν συμβιβασμοί και να δούμε τι είναι δυνατό να γίνει για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα», είπε. «Πρέπει να βρούμε μια λύση γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε τη χώρα σε αδιέξοδο για μήνες», είπε.

Ο Φορ παραδέχτηκε ότι αυτή η διαπραγμάτευση δεν αφορά όλες τις δυνάμεις του Λαϊκού Μετώπου, εννοώντας την Αριστερά που έχει ζητήσει την άμεση παραίτηση του Μακρόν.

Κατά την άφιξή του στα Ηλύσια, ο Ολιβιέ Φορ, απαντώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι ο διορισμός ενός «αριστερού πρωθυπουργού». Προφανώς δεν αποποιούμαστε την πολιτική μας ταυτότητα», τόνισε και πρόσθεσε: «Προφανώς με ανησυχεί ότι δεν έχει καλέσει τους επικεφαλής των υπόλοιπων κομμάτων, δηλαδή των Πρασίνων και των Κομμουνιστών».

Σχετικά με το ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, την οποία το Λαϊκό Μέτωπο την έχει καταγγείλει ζητώντας την απόσυρσή της, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος είπε ότι «έχει επίγνωση ότι θα πρέπει να βρεθούν χρήματα ώστε να συμβεί αυτό». «Δεν πρόκειται να μπω σε μια συζήτηση για να διασφαλίσω τη συνέχεια του Μακρονισμού», τόνισε.

Οργισμένα μηνύματα από το Λαϊκό Μέτωπο

Η στάση του Φορ, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του συνασπισμού του Λαϊκού Μετώπου. Τα μηνύματα που έρχονται από την Αριστερά καλούν την ηγεσία των Σοσιαλιστών «να σοβαρευτούν, να ξυπνήσουν και να σεβαστούν την ιστορία τους, αλλά και τους ψηφοφόρους τους».

Όπως επισημαίνεται η υποστήριξη του Μακρόν ισοδυναμεί με «προδοσία του Λαϊκού Μετώπου και των ψηφοφόρων του» που του έδωσαν τη νίκη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές για να ανακοπεί η πορεία της Λεπέν προς την εξουσία, αλλά και για να ανατραπεί η οικονομική πολιτική του Μακρόν. Μια συμφωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο, έστω και με συγκεκριμένο χρονικό όριο, θα απομονώσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και θα συμβάλλει στο σχέδιο του Μακρόν που επιδιώκει τη διάλυση του Λαϊκού Μετώπου, τονίζουν.

Η Μαρίν Τοντελιέ, επικεφαλής των Πρασίνων, κάλεσε τον Φορ «να μην πέσει στην παγίδα του Μακρόν». «Λέω στον Ολιβιέ Φορ: Προσοχή! Του λέω: Επαγρύπνηση», τόνισε, σημειώνοντας πως ο Γάλλος Πρόεδρος επιχειρεί να βάλει το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε έναν κύκλο διαπραγματεύσεων, αποκλείοντας όλα τα άλλα κόμματα για να διασπάσει το Λαϊκό Μέτωπο και να προωθήσει τη δική του ατζέντα.

Ο ηγέτης της Αριστεράς (Ανυπότακτη Γαλλία – LFI) Ζαν Λυκ Μελανσόν αντέδρασε επίσης, τονίζοντας πως τα όσα λέει ο Ολιβιέ Φορ σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το Λαϊκό Μέτωπο. «Το LFI δεν έχει δώσει καμία εξουσιοδότηση στον Φορ», επισήμανε και πρόσθεσε: «Ούτε για να πάει μόνος του σε συνάντηση με τον Μακρόν και προφανώς ούτε για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με αμοιβαίες παραχωρήσεις. Τίποτα από αυτά που λέει ή κάνει δεν είναι στο όνομα μας, δεν είναι στο όνομα του Λαϊκού Μετώπου».

Κερδίζει Σοσιαλιστές, χάνει τους Ρεπουμπλικάνους;

Αντιδράσεις ωστόσο υπάρχουν και από την πλευρά της Δεξιάς. Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Μπρούνο Ρετάιγ, που προέρχεται από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων το οποίο συνεργάστηκε με τον Μακρόν για την κυβέρνηση Μπαρνιέ, διεμήνυσε πως «η Δεξιά δεν θα πρέπει να κάνει κανένα συμβιβασμό με τις δυνάμεις που συμπορεύτηκαν με τον Μελανσόν, υιοθέτησαν τις θέσεις του και ψήφισαν υπέρ μιας ανεύθυνης πρότασης μομφής».

Η Δεξιά φαίνεται να αντιτίθεται πάνω από όλα στο αίτημα για διορισμό ενός αριστερού πρωθυπουργού. «Υπό την προϋπόθεση πως θα διοριστεί ένας Δεξιός πρωθυπουργός, προφανώς το LR θα μπορούσε να συνεργαστεί με κάποιους βουλευτές από την αριστερά», είπε η γερουσιαστής Ανιές Εβρέ. «Εάν είναι ο Φρανσουά Μπαϊρού που θα διοριστεί πρωθυπουργός προφανώς δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αντίδραση από την πλευρά μας για την κυβέρνησή του», υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα