Γιάφκα στο Παγκράτι: Την Τρίτη η απολογία του φιλόλογου «φάντασμα» - Οι 3 κατηγορίες

Έλαβε προθεσμία ο «αόρατος» 49χρονος που νοίκιασε την αποθήκη με τα όπλα στο Παγκράτι.

Το κατώφλι των δικαστηρίων πέρασε το πρωί της Παρασκευής (22/11) ο 49χρονος φιλόλογος που συνελήφθη για την υπόθεση της γιάφκας στο Παγκράτι, αντιμετωπίζοντας δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και μία πλημμεληματικού βαθμού.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος, που φαίνεται να ήταν αυτός που νοίκιασε -με άλλα στοιχεία- αποθήκη στο Παγκράτι όπου βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά,

συνελήφθη μετά από ένταλμα για τις κατηγορίες της:

Παράνομης κατοχής χειροβομβίδων, όπλων κλπ με σκοπό τη διάθεση για διάπραξη κακουργήματος Κατοχής εκρηκτικών υλών από τις οποίες μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και της Παράνομης οπλοκατοχής

Ο κατηγορούμενος έλαβε προθεσμία και θα απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

«Φάντασμα» για 16 χρόνια ο φιλόλογος - Πώς τον βρήκε η ΕΛ.ΑΣ

Μπροστά σε μία έκπληξη βρέθηκαν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής μετά την ταυτοποίηση του ενοικιαστή της γιάφκας του Παγκρατίου.

Και αυτό διότι ο μισθωτής δεν ήταν κάποιος γνώριμος στις Αρχές για τρομοκρατία ή κάποια ποινική υπόθεση αλλά ένας 49χρονος φιλόλογος από τον Βύρωνα, ο οποίος είχε συστηθεί ως καθηγητής φροντιστηρίου που επιθυμεί να νοικιάσει την αποθήκη για να αποθηκεύσει βιβλία.

Δύο είναι τα στοιχεία που τον «καίνε». Το πρώτο ότι μίσθωσε το χώρο με πλαστά στοιχεία. Το δεύτερο ότι φέρεται να προσπάθησε να ξεφορτωθεί τα ρούχα που φορούσε την ημέρα που έκανε την τελευταία κατάθεση του ενοικίου (5 Νοεμβρίου 2024) σε ΑΤΜ που βρίσκεται στην περιοχή του Βύρωνα. Οι κάμερες τον είχαν καταγράψει και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Το μυστήριο έγκειται στο πως κατάφερε ο 49χρονος φιλόλογος να περνά κάτω από τα «ραντάρ» των ειδικών υπηρεσιών για 16 χρόνια. Το σημείο-«κλειδί» για την Αντιτρομοκρατική είναι η χρονολογία μίσθωσης της αποθήκης. Η ενοικίαση έλαβε χώρα το 2008. Πρόκειται για μία χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται από τους αστυνομικούς «φουρτουνιασμένη», διότι υπήρχαν αρκετές εν ενεργεία τρομοκρατικές οργανώσεις ενώ παράλληλα ήταν μία περίοδος κατά την οποία «γεννιόντουσαν» νέες ομάδες ένοπλης βίας.

Άγνωστο παραμένει με ποια οργάνωση θα μπορούσε -δυνητικά- να είχε επαφές ο φιλόλογος από το Βύρωνα. Η αρχική εκτίμηση της Αντιτρομοκρατικής ότι η γιάφκα του Παγκρατίου συνδέεται με κάποιους από την «παλιά φρουρά» τρομοκρατών «κουμπώνει» -σύμφωνα τουλάχιστον με την ΕΛ.ΑΣ.- με την ηλικία του συλληφθέντα.

Ένα άλλο ερώτημα είναι πως ρίσκαρε ο 49χρονος να νοικιάζει μία αποθήκη γεμάτη όπλα και εκρηκτικά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μόνο ένα απροσδόκητο συμβάν, όπως για παράδειγμα η έκρηξη στο διαμέρισμα των Αμπελοκήπων, θα μπορούσε να θορυβήσει τον ιδιοκτήτη, ο οποίος νοίκιαζε για τόσα πολλά χρόνια την αποθήκη σε άνθρωπο που δεν γνώριζε και δεν έβλεπε ποτέ.

Ο οπλισμός που εντοπίστηκε μέσα στην αποθήκη χαρακτηρίζεται «συντηρημένος», με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι δεν επρόκειτο για υλικό σε εγκατάλειψη και ότι πιθανότατα υπήρχε παρουσία ατόμων στο χώρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η εκδοχή να πρόκειται για γιάφκα τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει εξαρθρωθεί και «μεταβιβάστηκε» σε ανύποπτο χρόνο είτε σε ασύλληπτα μέλη είτε σε πρόσωπα που επιδίωκαν την αναβίωση του αντάρτικου πόλης. Μέχρι στιγμής πάντως δεν προκύπτει σύνδεση της γιάφκας του Παγκρατίου με την υπόθεση της έκρηξης στο σπίτι της οδού Αρκαδίας στους Αμπελόκηπους.

Αυτό που εξετάζεται είναι κατά πόσο η γιάφκα του Παγκρατίου αποτελούσε μία «δεξαμενή» από την οποία αντλούσαν εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές και όπλα οργανώσεις της νεοτρομοκρατίας.

Τέλος, η Αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι στο εσωτερικό της αποθήκης υπάρχει «πλούτος» στοιχείων, κυρίως σε σχέση με τα δακτυλικά αποτυπώματα και το γενετικό υλικό. Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών θα έχει για καιρό «φόρτο» εργασίας, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναμένουν με ενδιαφέρον και τυχόν ταυτοποιήσεις «ορφανών» αποτυπωμάτων ή dnaπου σχετίζονται με σοβαρές υποθέσεις του παρελθόντος.

Τα όπλα και τα εκρηκτικά στη γιάφκα στο Παγκράτι

Η αποκάλυψη του οπλοστασίου έγινε από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της αποθήκης και τον διαχειριστή της πολυκατοικίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το με τον διαχειριστή της πολυκατοικίας που μίλησε στο iEidiseis.gr, ο ιδιοκτήτης της αποθήκης τον κάλεσε τη Δευτέρα (18/11), προκειμένου να του ανοίξει την κεντρική είσοδο, καθώς είχε έρθει με έναν υποψήφιο αγοραστή για να του δείξει την αποθήκη, προκειμένου να την πουλήσει.

Ωστόσο, όταν πήγε να βάλει το κλειδί στην υπόγεια αποθήκη, αυτό δεν έμπαινε. Είχε γίνει αλλαγή κλειδαριάς, ενώ είχε προστεθεί και ένα λουκέτο. Τότε ειδοποίησε κλειδαρά, ο οποίος με τροχό άνοιξε την πόρτα της αποθήκης. Τότε οι δύο τους βρέθηκαν μπροστά στη θέα όπλων και εκρηκτικών.

Στο σημείο μετέβη άμεσα το βράδυ της Τρίτης (19/11) η Αντιτρομοκρατική και κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για να εξεταστούν για αποτυπώματα και DNA.

Ειδικότερα, κατά την έρευνα, την οποία συνέδραμαν εξειδικευμένα στελέχη του ΤΕΕΜ και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

3 χειροβομβίδες, υποπολυβόλο, 6 πυροβόλα όπλα, διάφορα μέρη όπλων, γεμιστήρες και πλήθος φυσιγγίων, 25 πυροκροτητές, 7,5 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας, 3 κιλά ζελατοδυναμίτιδας, 2 κιλά Τ.Ν.Τ., 220 γραμμάρια πυρίτιδας, βραδύκαυστο φιτίλι, 37 κιλά νιτρικής αμμωνίας, πλαστή πινακίδα και λάπτοπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιάφκα, Παγκράτι, Τρίτη,giafka, pagkrati, triti