Γιατί ο Βρούτσης διέψευσε τον Μηταράκη - Η πώληση των ασφαλιστικών χρεών σε funds και ο μπλε φάκελος Μητσοτάκη

Σε δυσεπίλυτο γρίφο για το Μέγαρο Μαξίμου εξελίσσεται η πρώτη σοβαρή κυβερνητική σύγκρουση, μεταξύ του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού του, Νότη Μηταράκη.

Το μπρα ντε φερ που σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr έχει ξεκινήσει επί της ουσίας από την επομένη της ορκομωσίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αναμένεται να κορυφωθεί το προσεχές διάστημα που η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η διάψευση του κ. Βρούτση στο δημοσίευμα του Reuters το οποίο έκανε λόγο

για σχέδιο της κυβέρνησης να εκποιήσει σε funds ληξιπρόθεσμες οφειλές 12 δισ. ευρώ, μπορεί να ήταν αστραπιαία, ωστόσο δεν απηχεί την πλήρη αλήθεια.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Μηταράκης, που φωτογραφήθηκε ως ο κυβερνητικός αξιωματούχος που έκανε τη διαρροή στο Reuters, όχι μόνο δεν διέψευσε το ρεπορτάζ, αλλά σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις επέμενε, κάνοντας μάλιστα λόγο για κεντρικό κυβερνητικό σχεδιασμό.

Και αυτό διότι σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr από το περιβάλλον του Υφυπουργού, αρμόδιου για την κοινωνική ασφάλιση, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης του έχει παραχωρήσει το εν λόγω project στον περιβόητο μπλε φάκελο που μοιράστηκε στους υπουργούς στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, με στόχο την εξυγίανση του ασφαλιστικού μέσα από ελάφρυνση του κόκκινου χαρτοφυλακίου του που αγγίζει τα 35 δισ. ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, η λύση αυτού του προβλήματος δεν είναι στο χαρτοφυλάκιο του κυρίου Βρούτση αλλά στον μπλε ντοσιέ του κ. Μηταράκη και αυτό ακριβώς είναι ένα από τα ακανθώδη ζητήματα της σχέσης των δύο υπουργών.

Αυτό που σήμανε συναγερμό στο γραφείο του Γιάννη Βρούτση δεν είναι το σχέδιο καθαυτό, το οποίο υπάρχει ως κεντρικός σχεδιασμός, καθώς θα μπορέσει να εξασφαλίσει εισροή ζεστού χρήματος και να παρουσιάσει βελτιωμένη εικόνα δημοσιονομικά, αλλά ο χρόνος της διαρροής και το γεγονός ότι έγινε εν αγνοία του.

Για αυτό το λόγο και για να αποφευχθεί μία ευρύτερη κυβερνητική κρίση, ο Γιάννης Βρούτσης πήρε το πράσινο φως απότο Μέγαρο Μαξίμου για να προχωρήσει στη διάψευση... μέχρι νεωτέρας.

Άλλωστε το σχέδιο το είχε ήδη αποκαλύψει η Καθημερινή στις 23.9.19 με τίτλο «Σχέδιο τιτλοποίησης ασφαλιστικών οφειλών», στο site της εφημερίδας διαβάζουμε:

«Τη δυνατότητα τιτλοποίησης μέρους των ασφαλιστικών οφειλών που «πνίγουν» τα Ταμεία, αγγίζοντας το δυσθεώρητο ύψος των 35 δισ. ευρώ, με παράλληλη εκχώρηση, εκ μέρους του Δημοσίου, της είσπραξής τους σε τρίτους, εγχώριους ή διεθνείς παίκτες, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν αφού λήξει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων, που θεωρείται από την κυβέρνηση η ύστατη ευκαιρία για όσους χρωστούν σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ να διευθετήσουν τα χρέη τους με τις πλέον ευνοϊκές προϋποθέσεις, που υπό όρους οδηγούν ακόμη και σε «κούρεμα» της αρχικής οφειλής. Υπάρχουν, άλλωστε, νομικά και πιθανά συνταγματικά κωλύματα που πρέπει να διερευνηθούν, προκειμένου το σχέδιο για την τιτλοποίηση να οριστικοποιηθεί και να ενταχθεί στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με εγχώριες τράπεζες, εξετάζοντας τις δυνατότητες εκ μέρους του ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), τη δυναμική που ενδέχεται να δημιουργήσει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ένα πιθανό τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να προχωρήσει, σε δεύτερο στάδιο, η κατάρτιση του σχετικού σχεδίου».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Βάσει του αρχικού σεναρίου πάντως, σε πρώτη φάση θα μπορούσε να προχωρήσει η τιτλοποίηση ενός μέρους των οφειλών, που αφορά κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις με σημαντικά υψηλά χρέη, όπως για παράδειγμα πάνω από 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΑΟ, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ (1.874 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,14% των χρεών, ήτοι 8,12 δισ. ευρώ). Χρέη πάνω από 200.000 ευρώ έχουν συνολικά 14.357 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 13 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, το 70,89% των οφειλετών έχει χρέη έως 15.000 ευρώ ο καθένας (997.430 οφειλέτες), ενώ το 82,78% των οφειλετών (1.164.672) έχει οφειλή έως 30.000 ευρώ έκαστος. Βάσει των σεναρίων που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας και τα οποία δεν έχουν υιοθετηθεί ακόμη από την κυβέρνηση, η τιτλοποίηση θα γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού, με τη συμμετοχή τόσο ελληνικών τραπεζών όσο και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων».

Επομένως, προκαλεί μεγάλη εντύπωση η διάψευση, ότι δεν υπάρχει σχέδιο πώλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τώρα το αν θα είναι αυτό που παρουσίασε το Reuters ή η Καθημερινή είναι άλλο θέμα.

Η ανακοίνωση του κ. Βρούτση βαθαίνει το χάσμα με το κ. Μηταράκη, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, «ηγείται του συγκεκριμένου σχεδίου» παρουσιάζοντάς το, όχι ως μια ιδέα, αλλά ως μια «στρατηγική να πουληθούν ορισμένα στοιχεία του ενεργητικού των Ταμείων, που, τα τελευταία χρόνια, δεν είχε καταφέρει να εισπράξει το ασφαλιστικό σύστημα» άλλωστε δικές του εκτιμήσεις μεταφέρει και το δημοσίευμα της Καθημερινής.

Πάντως, η διάψευση του κ. Βρούτση, μπορεί να αδειάζει τον υφυπουργό του αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που αυτό το σχέδιο έχει εγκριθεί από το Μαξίμου;

Άλλωστε τόσο το σχέδιο για την επικουρική σύνταξη με την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών, όσο και η ιδέα της τιτλοποίησης οφειλών ή ακόμη και η επιλογή εισπρακτικών εταιρειών, είναι στο χαρτοφυλάκιο του κ. Μηταράκη που θεωρούνται ρεαλιστικές λύσεις από τις αγορές και φέρεται να έχουν την καταρχήν έγκριση του Μαξίμου. Και όλα αυτά δεν αποσυνδέονται από την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης πόρων για το ασφαλιστικό τόσο για τις υποχρεώσεις που ανακύπτουν από δικαστικές αποφάσεις αλλά και για να προχωρήσουν οι αλλαγές που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκτός από τη βόμβα με τις οφειλές στο ασφαλιστικό υπάρχει και μια βραδυφλεγής βόμβα στο αρμόδιο υπουργείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα