Γιατί το ρωσικό φυσικό αέριο κατακλύζει ακόμη την ΕΕ - Το Politico λύνει το «μυστήριο»

Τις πρώτες 15 μέρες του 2025 οι χώρες της Ευρώπης εισήγαγαν 837.300 μετρικούς τόνους LNG από τη Ρωσία.

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις πιέσεις για επιβολή κυρώσεων και την επικείμενη νέα προεδρία του Τραμπ, η «δίψα» της ΕΕ για ρωσικό αέριο παραμένει αμείωτη.

Οι πρώτες ημέρες του 2025 βρήκαν την Ευρώπη να αγοράζει ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε επίπεδα ρεκόρ, δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια,

τα οποία το Κρεμλίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη χρηματοδότηση του πολέμου του στην Ουκρανία.

Αυτό συμβαίνει λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη λήξη μιας σημαντικής συμφωνίας διέλευσης, που είχε γεννήσει ελπίδες για την απεξάρτηση της ηπείρου από τη Μόσχα.

Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης εμπορευμάτων Kpler, που ανέλυσε το POLITICO, οι 27 χώρες της ΕΕ εισήγαγαν 837.300 μετρικούς τόνους LNG από τη Ρωσία στις πρώτες 15 ημέρες του 2025. Αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος από τους 760.100 τόνους της αντίστοιχης περιόδου πέρσι, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες ότι η Δύση δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας.

Η αύξηση αυτή σημειώνεται μετά τη λήξη της συμφωνίας που επέτρεπε στη Ρωσία να μεταφέρει αέριο μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία, η οποία έληξε την 1η Ιανουαρίου χωρίς να υπάρξει νέα συμφωνία. Η Ουκρανία δήλωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί παράταση, αναγκάζοντας πολλές χώρες να στραφούν στο LNG που παραδίδεται από ρωσικά λιμάνια.

Ορισμένες χώρες, όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία, βασίζονταν στον συγκεκριμένο αγωγό για την προμήθεια ενέργειας.

Οι χώρες αυτές είχαν πιέσει για την ανανέωση της συμφωνίας, προειδοποιώντας ότι το κόστος του LNG είναι υψηλότερο. Ο φιλορωσικός πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, προειδοποίησε μάλιστα ότι θα σταματήσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία και θα περιορίσει τη στήριξη στους πρόσφυγες εάν το Κίεβο δεν επιτρέψει την επανέναρξη της διέλευσης.

Ωστόσο, η διακοπή του αγωγού δεν περιόρισε την ευρύτερη ευρωπαϊκή ζήτηση για ρωσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή LNG της Kpler, Τσαρλς Κοστερούς, οι λόγοι για τη «δίψα» της ΕΕ είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες από τα μέσα Δεκεμβρίου και η μειωμένη παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού LNG που φτάνει στην Ευρώπη προέρχεται από το εργοστάσιο Γιαμάλ στη Σιβηρία, και οι περισσότερες ποσότητες αφορούν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, υπογράμμισε ο Κοστερούς. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άννα-Καϊσα Ίτκονεν, τόνισε ότι η ΕΕ έχει ήδη περιορίσει τη ρωσική επιρροή στο ενεργειακό της σύστημα, αλλά παραδέχθηκε ότι οι εισαγωγές ρωσικού αερίου και LNG παραμένουν υψηλές, προκαλώντας ανησυχίες.

Η Επιτροπή σχεδιάζει έναν «οδικό χάρτη» για την πλήρη απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, ο οποίος αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πιέσεις για κυρώσεις και εναλλακτικές

Δέκα χώρες της ΕΕ ζητούν την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό LNG, επισημαίνοντας ότι τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας στηρίζουν τις πολεμικές της επιχειρήσεις.

«Πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα και να απαγορεύσουμε τις εισαγωγές ρωσικού αερίου και LNG το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται σε διαρροή πρότασης.

Η ΕΕ δέχεται επίσης πιέσεις να αυξήσει τις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ήδη εκφράσει τη στήριξή της στην αύξηση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ, λέγοντας: «Γιατί να μην το αντικαταστήσουμε με αμερικανικό LNG, που είναι φθηνότερο και μειώνει τις ενεργειακές μας τιμές;».

Ενώ οι κυρώσεις και οι εναλλακτικές παραμένουν στο τραπέζι, η πλήρης απεξάρτηση από τη Μόσχα φαίνεται να απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πολιτική βούληση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΕ -, Politico,ee -, Politico