Γιώργος Γεραπετρίτης: Εισήγηση

Ο εξωκοινοβουλευτικός Γεραπετρίτης υπάρχει ως υπουργός για τους τύπους και τις τελετές.

Στο πρόσφατο συνέδριο του «Βήματος» ο Κοτζιάς του είπε στα ίσια -μπροστά στον Βενιζέλο, που το απολάμβανε: «Δεν έχετε εμπειρία στα Ελληνοτουρκικά». Βαριά κουβέντα για υπουργό Εξωτερικών. Ωστόσο εύστοχη, αν κριθεί από την αμηχανία του Γ. Γεραπετρίτη και στη νέα πρόκληση της Αγκύρας: οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας

- Συρίας, μέσω του ψευδοκράτους, με ευθεία κατάλυση ελληνικών και κυπριακών δικαιωμάτων και ενίσχυση της πίεσης για διχοτόμηση της Κύπρου.

Είναι όμως μόνο έλλειψη εμπειρίας -αλλιώς: ασχετοσύνη- ή κάτι περισσότερο; Πάντως κανονικό υπουργό Εξωτερικών δεν τον λες, από τότε που μετέφερε τις συναφείς αρμοδιότητές του σε μια… υφυπουργό του -που δεν είναι καν βουλευτής, αλλά συνδέεται στενά με την οικογένεια Μητσοτάκη

Μετά από αυτό ο, επίσης εξωκοινοβουλευτικός, Γεραπετρίτης υπάρχει ως υπουργός για τους τύπους και τις τελετές -όχι για πραγματικός επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Εικονικός υπουργός, πότε θιασώτης του περιορισμού των ελληνικών χωρικών υδάτων στα έξι ναυτικά μίλια, πότε υποκλινόμενος στον Ερντογάν και πότε πρόθυμος να σηκώσει το βάρος του «μειοδότη» -αν είναι για την «ειρήνη».

Ο υπουργοποιημένος καθηγητής απλώς παρίσταται, ως υπηρεσιακός. Ή ως ακόλουθος της πρωθυπουργικής αντινομίας: τη μια μέρα προσήλωση σε ελληνοτουρκικές συζητήσεις με «διευρυμένη» ατζέντα και την επόμενη εγκατάλειψη ακόμη και της Χάγης.

Τώρα αδυνατεί να διαχειριστεί το νέο -αυθαίρετο- «μνημόνιο» της Τουρκίας με το νέο καθεστώς στη Δαμασκό. Παρ ότι είναι πιστό αντίγραφο του « μνημονίου» με τη Λιβύη ,αμέσως μετά την πρωθυπουργοποίηση Μητσοτάκη. Το είχε καταγγείλει ως «παράνομο» και «χωρίς νομικές συνέπειες», αλλά δεν έκανε οτιδήποτε θα το ακύρωσε την πράξη:

Τι μπορούσε να κάνει; Το είχε προτάξει, ως αρχηγός του ελληνικού κράτους ακόμη, ο Προκόπης Παυλόπουλος, συμφωνούσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας και θα συνυπέγραφαν ο Τσίπρας και η Φώφη: άμεση επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης Ελλάδας και Κύπρου , στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μητσοτάκης τους αγνόησε. Ήταν περίοδος στην οποία -κατά την εξομολόγηση του Νίκου Αναστασιάδη στον εκδότη Κ. Χατζηκωστή- ζητούσε από τον Κύπριο πρόεδρο να… κάνει πίσω, στα θέματα της κυπριακής ΑΟΖ.

Αντίδραση Γεραπετρίτη απλώς δεν υπάρχει

Ανεμπόδιστη η Τουρκία «ανάρτησε» στον ΟΗΕ «τουρκολιβυκό» μνημόνιο», το υλοποιεί έκτοτε και τώρα θέλει να το ντουμπλάρει με αντίστοιχο τουρκοσυριακό -που θα εξαφανίζει τα ελληνικά νησιά και θα διευρύνει τον ελληνικό και κυπριακό αποκλεισμό στην περιοχή.

Η χαλαρή αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ότι «δεν θα το επιτρέψει». Όπως δεν επέτρεψε και στην περίπτωση τη Λιβύης -που απέληξε σε ελληνική διπλωματική ήττα; Η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών απλώς δεν υπάρχει, Πέρα από αμήχανες «διαρροές», με νομικισμούς και αοριστίες.

Βαθύς γνώστης του θέματος -τέως πρόεδρος, αλλά προβεβλημένος ακαδημαϊκός πλέον- ο Προκόπης Παυλόπουλος επανήλθε από την Καλαμάτα, με την ίδια πρόταση: άμεση επέκταση στα 12 ναυτικά μίλα -ως έμπρακτη αμφισβήτηση της νομικής υπόστασης -έστω εκ των υστέρων- του «τουρκολιβυκού μνημονίου» και ταυτόχρονα της επικείμενης επανάληψής του με τη Συρία.

Για τον Γεραπετρίτη είναι η τελευταία ευκαιρία προσωπικής αποκατάστασης. Αρκεί μια εισήγηση στον Πρωθυπουργό: να αποδεχθεί την πρόταση και ταυτόχρονα να συμβολίσει στροφή προς τη σωστή πολιτική, προτείνοντας, για τον Παυλόπουλο, δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Του πέφτουν πολλά;

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιώργος Γεραπετρίτης, Εισήγηση,giorgos gerapetritis, eisigisi