Γιώργος Καπόπουλος: Ουκρανία - Αμήχανη Ευρώπη

Το πιο πιθανό σε ότι αφορά την διαμεσολάβηση των Σολτς-Μακρόν, είναι ότι στην προσπάθειά τους να κρατήσουν ισορροπίες, θα δυσαρεστήσουν ταυτόχρονα μια τον Λευκό Οίκο και το Κρεμλίνο με την επικοινωνιακή και ρητορική αποκλιμάκωση να είναι στα χέρια των Μπάιντεν -Πούτιν.Εξυπακούεται ότι ως Ευρώπη η Ε.Ε στην εν εξελίξει κρίση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας νοείται το Γαλλογερμανικό Δίδυμο που έχει κάθε λόγο να επιχειρήσει να μεσολαβήσει μεταξύ Λευκού… Η καρδιά του προβλήματος της εμπλοκής που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες δεν είναι τόσο οι διμερείς παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας
για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια όσο τα διαμετρικά αντίθετα προαπαιτούμενα που θέτει η κάθε πλευρά. Προς ποια κατεύθυνση να κινηθούν ο Μακρόν και ο Σολτς; - Να πιέσουν τις ΗΠΑ ώστε να προκύψει το συντομότερο δυνατό μια κοινή θέση στο ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευρωπαϊκή ασφάλεια που να εγγυάται ταυτόχρονα την ασφάλεια της Ρωσίας; - Να πιέσουν τον Πούτιν να αποκλιμακώσει τον στρατιωτικό ρώσικο κλοιό που περιβάλλει την Ουκρανία ώστε να σταματήσει η σε καθημερινή πλέον βάση αναγγελίας επικείμενης ρωσικής εισβολής από την Ουάσιγκτον; Όσο και αυτό να φαίνεται παράδοξο η διαπραγμάτευση επί της ουσίας φαίνεται να είναι λιγότερο περίπλοκη από το μπρα ντε φερ επικοινωνιακού κυρίως χαρακτήρα για το ποια πλευρά θα φανεί ότι υποχώρησε πρώτη. Το πιο πιθανό σε ότι αφορά την διαμεσολάβηση των Σολτς-Μακρόν είναι ότι στην προσπάθειά τους να κρατήσουν ισορροπίες θα δυσαρεστήσουν ταυτόχρονα μια τον Λευκό Οίκο και το Κρεμλίνο με την επικοινωνιακή και ρητορική αποκλιμάκωση να είναι στα χέρια των Μπάιντεν -Πούτιν.

Το επικοινωνιακό περιτύλιγμα μιας κρίσης πολλές φορές προβάλλει ως ισότιμο με την ουσία όπως άλλωστε το αποδεικνύει η Κρίση της Κούβας τον Οκτώβριο του 1962 όπου χρειάσθηκε να περάσουν τρεις δεκαετίες για να διαλυθεί η εντύπωση ότι τότε η ΕΣΣΔ υποχώρησε μονομερώς μπροστά στην αποφασιστικότητα των ΗΠΑ, ενώ στην πραγματικότητα η Μόσχα απέσυρε τους πυραύλους από την Κούβα κι λίγους μήνες μετά η Ουάσιγκτον απέσυρε παρόμοιους πυραύλους από την Τουρκία.

Η μεγάλη ανατροπή έχει ήδη συντελεσθεί από την στιγμή που για πρώτη φορά μετά τις ανατροπές του 1989-91 οι ΗΠΑ δέχονται να συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει για την ασφάλεια της Ρωσίας μετά την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς μετά το 1997. Για πρώτη φορά ΗΠΑ και Ρωσία συζητούν σοβαρά την αναβάθμιση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας αλλά και του ΟΑΣΕ ως φόρουμ αναζήτησης άμβλυνσης των όποιων διαφωνιών και αποκλίσεων ήθελαν μελλοντικά προκύψει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ένα είναι βέβαιο, ότι πίσω από την πρόσοψη ενότητας και αλληλεγγύης των ΗΠΑ με την Γαλλία και την Γερμανία υπάρχουν στρατηγικές διαφωνίες και αποκλίσεις με βαρύνουσα την ανησυχία της Ουάσιγκτον ότι χωρίς την Ρωσική Απειλή Βερολίνο και Παρίσι θα κινηθούν σε τροχιά στρατηγικής γεωπολιτικής χειραφέτησης της Ε.Ε. Σχεδόν είκοσι χρόνια έχουν περάσει από την Άνοιξη του 2003 που στην σκιά της επικείμενης εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ Σιράκ και Σρέντερ εγκαινίασαν τριμερείς συνόδους κορυφής με τον Πούτιν. (Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος-διεθνολόγος)

Keywords
Τυχαία Θέματα