Γκουτέρες: Κίνδυνος για επταετή ύφεση λόγω κορονοϊού

Ο Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει σε άρθρο του, πως ο κορονοϊός απειλεί με επταετή ύφεση τα κράτη και ότι αναδείχθηκαν οι οικονομικές και φυλετικές ανισότητες εξαιτίας της πανδημίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιεί για κύμα επταετής ύφεσης, σε άρθρο του με τίτλο: «Ένα παγκόσμιο κάλεσμα αφύπνισης».

Ο ίδιος εκτιμά ότι σε ένα δυσχερές σενάριο αντιμετώπισης της πανδημίας, θα αναπτυχθεί η ξενοφοβία

στα κράτη και θα υπάρξει ύφεση που αναμένεται να διαρκέσει από τρία χρόνια, έως επτά σε όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικά, έγραψε πως «νέα κύματα του ιού συνεχίζουν να έρχονται. Η κατάσταση στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι σαν μία βόμβα που εκρήγνυται. Η δημιουργία του εμβολίου καθυστερεί ή ακόμα κι αν υπάρχει εμβόλιο σχετικά σύντομα, γίνεται αντικείμενο έντονου ανταγωνισμού, ενώ οι χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη αποκτούν πρόσβαση σε αυτό πρώτες, αφήνοντας τους υπολοίπους πίσω».

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «στο παραπάνω σενάριο, ενδέχεται να βλέπαμε μεγαλύτερη τάση κατακερματισμού, λαϊκισμού και ξενοφοβίας. Κάθε χώρα μόνη της ή στις λεγόμενες συμμαχίες των προθύμων, θα αντιμετώπιζε μόνη της συγκεκριμένες προκλήσεις. Στο τέλος, ο κόσμος θα αποτύγχανε να κινητοποιήσει το είδος της διακυβέρνησης που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις».

«Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια παγκόσμια ύφεση, που θα κρατήσει τουλάχιστον πέντε ή εφτά χρόνια πριν από μια νέα κανονικότητα, τη φύση της οποίας είναι αδύνατο να προβλέψουμε», σημειώνει ο Γκουτέρες.

Παρόλα αυτά, σημειώνει πως στο αισιόδοξο σενάριο «ο κόσμος θα τα κουτσοκαταφέρει".

«Οι χώρες του Βορρά θα σχεδιάσουν μια επιτυχημένη στρατηγική εξόδου. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα λάβουν αρκετή υποστήριξη και τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά, δηλαδή το ποσοστό των νέων ανθρώπων, θα συμβάλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων. Έπειτα, ίσως εμφανιστεί ένα εμβόλιο μέσα στους επόμενους εννιά μήνες, το οποίο θα είναι δημόσιο αγαθό, ένα “εμβόλιο του λαού”, διαθέσιμο και προσβάσιμο σε όλους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Κοινωνικές ανισότητες

Ο Αντόνιο Γκουτέρες στο άρθρο του, κάνει λόγω και για τις κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες θεωρεί πως αυξήθηκαν και εντάθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Έτσι, ο γ.γ. του ΟΗΕ, διαπιστώνει πως «πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που συνεργάζονται τα έθνη».

Ειδικότερα, επισημαίνει πως η πανδημία έχει αποκαλύψει τις σοβαρές και συστημικές ανισότητες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και μεταξύ των χωρών και των κοινοτήτων, και έχει υπογραμμίσει τις αδυναμίες του κόσμου μας, όχι μόνο μπροστά σε μια ακόμα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, αλλά και την αδύναμη αντίδραση στην κλιματική αλλαγή, την ανομία στον κυβερνοχώρο και τον κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

«Οι άνθρωποι παντού χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε πολιτικά καθεστώτα και θεσμούς. Διαπιστώνει επίσης, πως στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης προστίθενται και άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις: διαμάχες που συνεχίζονται ή εντείνονται, αριθμοί ρεκόρ ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σμήνη ακρίδων στην Αφρική και στη νότια Ασία, απειλή ξηρασίας στη νότια Αφρική και την κεντρική Αμερική, όλα σε συνθήκες αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα