Η άνθηση της πολεμικής βιομηχανίας του Ερντογάν και το ξεπούλημα των ΕΑΣ στους Τσέχους

Η Τουρκία βάζει τα γυαλιά στην Ευρώπη και της πουλάει πολεμικό υλικό.

Πλοία στην Πορτογαλία και υπερηχητικά αεροσκάφη στην Ισπανία ενώ η Ελλάδα ξεπουλάει τις υποδομές των ΕΑΣ σε Τσέχους. Μετά την Πορτογαλία και η Ισπανία σπεύδει να αγοράσει πολεμικό υλικό από την Τουρκία. Η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία επιτυγχάνει μέσα σε μια εβδομάδα να πουλήσει δυο πλοία Γενικής Υποστήριξης στην Πορτογαλία και 24 εκπαιδευτικά αεροπλάνα στην Ισπανία!

Πρόκειται για άθλο εάν σκεφτεί κανείς ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία ξεκίνησε να στήνεται μόλις πριν από 20 χρόνια αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τ. Ερντογάν και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχει τη δυνατότητα να κάνει εξαγωγές όχι μόνο σε χώρες του τρίτου κόσμου αλλά και σε προηγμένες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η τουρκική ΕΑΒ γνωστή ως TAI που σχεδιάζει, κατασκευάζει και συναρμολογεί πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα συστήματα του χώρου της αμυντικής βιομηχανίας, υπέγραψε συμβόλαιο με την Ισπανία για την εξαγωγή του υπερηχητικού προηγμένου εκπαιδευτικού μονοκινητήριου αεροσκάφους.

Κατά τη διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού το τουρκικό Hurjet επικράτησε έναντι των αμερικανικών Boeing T-7 Red Hawk, και T-50/FA-50 Golden Eagle καθώς και του Ιταλικού Leonardo M-346.

Στις 20 Δεκεμβρίου, η ισπανική Πολεμική Αεροπορία υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την τουρκική TAI για την προμήθεια 24 Hujets με σκοπό την αντικατάσταση του παλιού στόλου των 19 SF-5M, γνωστών και ως εκπαιδευτικών Northrop F-5 Freedom.

Στο συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Hujets η Ισπανία θα έχει βιομηχανική συμμετοχή κάτι που δεν έκανε η Ελλάδα στις αμυντικές προμήθειες που έγιναν την τελευταία πενταετία επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη αγοράζοντας αεροπλάνα και φρεγάτες με απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμούς και συμπαραγωγές…

Πάντως, είναι οξύμωρο αυτό που συμβαίνει με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ενώ σήμερα πρωτοστατεί στην ΕΕ για συγκρότηση κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ο ίδιος επί πέντε χρόνια περιφρόνησε επιδεικτικά την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Όχι μόνο απέκλεισε την εγχώρια βιομηχανία από τη συμπαραγωγή των Rafale και Belharra αλλά και δεν επέδειξε καμία διάθεση στήριξης και ενίσχυσης της, προφανώς ελλείψει οράματος.

Ο Κ. Μητσοτάκης ασχολείται προσωπικά μόνο όταν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ξένους επενδυτικούς Οίκους, όπως συνέβη με την είσοδο των Τσέχων της CSG στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Εκτός από την Ισπανία ενδιαφέρον για το τουρκικό Huurjet έχουν εκδηλώσει επίσης το Αζερμπαϊτζάν και ο Καναδάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα