Η ΕΕ αφήνει εκτός κυρώσεων το ρωσικό LNG - Δύσκολη η απεξάρτηση από τη Ρωσία

Η ΕΕ θα συνεχίσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Δεν βρίσκει εναλλακτικές. 

Παρά τις εξαγγελίες περί απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα, η ΕΕ φαίνεται πως δυσκολεύεται να βρει τις εναλλακτικές ώστε να διασφαλίσει την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών στο προσδοκώμενο κόστος. Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, η ΕΕ και στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας δεν περιλαμβάνει την απαγόρευση του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η Κομισιόν, σύμφωνα με αξιωματούχους

που μίλησαν στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας, θα παρουσιάσει επίσημα το 16ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας στα κράτη μέλη της ΕΕ την Τετάρτη. Ωστόσο, όπως είπαν, σε αυτό δεν θα προβλέπεται η απαγόρευση εισαγωγών LNG από τη Ρωσία, όπως πίεζε μια ομάδα κρατών - μελών του μπλοκ, τα αποκαλούμε και «γεράκια» της ΕΕ.

Ανάλογες ήταν και οι πιέσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, να επωφεληθούν από την αύξηση των πωλήσεων αμερικανικού LNG.

Το μόνο που θα αναφέρεται είναι πως το ρωσικό LNG δεν θα μπορεί να μεταβαίνει σε τερματικούς σταθμούς της ΕΕ που δεν είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο φυσικού αερίου της ΕΕ. Πρόκειται για έναν τυπικό - και ασήμαντο - περιορισμό που δεν πρόκειται να επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών ρωσικού LNG.

Εκτός το LNG, μέσα το Xbox της Microsoft

Αντίθετα με το LNG στο προτεινόμενο πακέτο κυρώσεων θα περιλαμβάνονται περισσότερα δεξαμενόπλοια (74 επιπλέον) από τον αποκαλούμενο «σκιώδη στόλο» της Μόσχας, που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Επίσης θα ενισχυθούν τα μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών αλουμινίου από τη Ρωσία, που αντιστοιχούν στο 6% των συνολικών εισαγωγών αλουμινίου στην Ευρώπη.

Τέλος το πακέτο θα στοχεύει και στις κονσόλες παιχνιδιών, όπως το Xbox της Microsoft, εξαρτήματα των οποίων, σύμφωνα με την ΕΕ, χρησιμοποιεί η Ρωσία για να πιλοτάρει τα drones της.

Απογοήτευση στα «γεράκια» της ΕΕ και το Κίεβο

Η συνέχιση των εισαγωγών ρωσικού LNG είναι μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα και αποδέκτες και κυρίως μια «σκληρή» αλήθεια για την ΕΕ: Η απεξάρτηση της από τη Ρωσία αποδεικνύεται ένα εξαιρετικά δύσκολο σχέδιο, πρωτίστως λόγω του υψηλού κόστους των εναλλακτικών λύσεων.

Το 2024 σημειώθηκε στην ΕΕ ρεκόρ εισαγωγών LNG από τη Ρωσία και οι ποσότητες εκτιμάται πως θα αυξηθούν περαιτέρω μετά την απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τερματίσει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου από τους αγωγούς που διέρχονται από τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως παρά τον πόλεμο το φυσικό αέριο της Ρωσίας συνέχισε να περνά από την Ουκρανία βάσει μια συμφωνίας που είχε υπογραφεί πριν τον πόλεμο. Αυτή τερματίστηκε επίσημα τον Δεκέμβρη του 2024 και το Κίεβο ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να την ανανεώσει, καθώς τα κέρδη της Ρωσίας από τις εξαγωγές φυσικού αερίου κατευθύνονται στα πολεμικά ταμεία για να συνεχίζεται η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα 10 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, κάλεσαν την Κομισιόν να απαγορεύσει καθολικά την εισαγωγή όχι μόνο ρωσικού φυσικού αερίου από τους αγωγούς, αλλά και του LNG το «συντομότερο δυνατό».

Η εξαίρεση του LNG από το 16ο πακέτο κυρώσεων προφανώς προκαλεί απογοήτευση σε αυτό το μπλοκ των χωρών, αλλά και στο Κίεβο, που βλέπει τους συμμάχους του να συνεχίζουν να πληρώνουν τη Μόσχα.

Μήνυμα και σε Τραμπ

Τα στοιχεία καταδεικνύουν την ενεργειακή «δίψα» της ΕΕ. Το 2024 οι εξαγωγές LNG της Μόσχας στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20% σε σχέση με το 2023. Η Ρωσία, στον πίνακα των προμηθευτών LNG, βρίσκεται μόνο πίσω από τις ΗΠΑ, τις οποίες ωστόσο ξεπερνούν στο σύνολο των προμηθειών φυσικού αερίου (LNG και από αγωγούς).

Η απόφαση της Κομισιόν να συνεχίσει τις εισαγωγές ρωσικού LNG είναι και ένα μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα είχε στείλει τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους, τονίζοντάς τους πως εάν δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι με δασμούς, τότε θα πρέπει να αγοράσουν περισσότερο πετρέλαιο και LNG από τις ΗΠΑ, ώστε να αντιστραφεί το εμπορικό ισοζύγιο.

Το φθηνό… είναι και «ηθικό»

Η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία κοστίζει ακριβά στις βιομηχανίες και εν γένει τα κράτη της ΕΕ. Για αυτό πολλοί προτιμούν - ακόμη και με σκιώδεις τρόπους - τα φτηνότερα ρωσικά καύσιμα έναντι αυτών από ΗΠΑ, Νορβηγία και Κατάρ.

Η συντριπτική πλειονότητα του ρωσικού LNG φθάνει απευθείας σε λιμάνια της Ισπανίας, του Βελγίου και της Γαλλίας. Άλλες χώρες του μπλοκ βασίζονται στις έμμεσες αγορές. Για παράδειγμα το ρωσικό LNG καλύπτει έως και το 9% των αναγκών της Γερμανίας.

Η απόφαση του Ζελένσκι να κλείσει τους ουκρανικούς αγωγούς, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, ενώ πλήττει σημαντικά και την Αυστρία. Πρόκειται για χώρες που εισήγαγαν το φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο από τους εν λόγω αγωγούς. Η Τουρκία μπήκε «σφήνα» προτείνοντας τη μεταφορά φυσικού αέριου μέσω του TurkStream, από τον οποίο διέρχεται αέριο κυρίως από Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν.

Οι Ευρωπαίοι - παρά τις κυρώσεις - συνεχίζουν να προμηθεύονται και ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο περνάει στη γηραιά ήπειρο με διάφορους τρόπους και κυρίως με την συμβολή πρόθυμων τρίτων χωρών εκτός ΕΕ σε ρόλο ενδιάμεσων προμηθευτών, όπως η Τουρκία και η Ινδία, που «αναβαπτίζουν» ρωσικά καύσιμα και τα στέλνουν στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.

«Ο λόγος για την άνοδο στις εισαγωγές ρωσικού LNG είναι απλός», δήλωσε ο Vaibhav Raghunandan, Ρώσος αναλυτής στην Crea. «Το ρωσικό LNG προσφέρεται με έκπτωση σε εναλλακτικούς προμηθευτές… Χωρίς να επιβάλλονται κυρώσεις στο εμπόρευμα, οι εταιρείες λειτουργούν για δικό τους συμφέρον και αγοράζουν αυξανόμενες ποσότητες φυσικού αερίου από τον φθηνότερο προμηθευτή».

Keywords
Τυχαία Θέματα
LNG - Δύσκολη, Ρωσία,LNG - dyskoli, rosia