Η Ινδία θέλει να μας πουλήσει υπερηχητικούς πυραύλους, αλλά το μπλοκάρουν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ
Η Ινδία θέλει να πουλήσει στην Ελλάδα αντιπλοϊκούς υπερηχητικούς πυραύλους BrahMos και ταυτοχρόνως να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, αυτό ετέθη (για την εδώ πρεσβεία αποφασίστηκε) στην τελευταία συνάντηση των πρωθυπουργών της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και της Ελλάδας
Ως όπλο το BrahMos είναι απο τα κορυφαία και μακάρι να μπορούσε να το αποκτήσει η Ελλάδα, όμως παραμένει άγνωστο εάν το επιθυμεί το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Πρόκειται για στρατηγικό όπλο που παράγει η Ινδία και το οποίο θα άλλαζε τα δεδομένα ναυτικής ισχύος σε όλο το γεωγραφικό φάσμα μεταξύ Αιγαίου, Κρήτης και Κύπρου.
Το BrahMos είναι υπερηχητικό όπλο με κινητήρα ramjet, που σημαίνει ότι μπορεί να έχει πολύ πιο καταστροφική διάτρηση από τους υποηχητικούς πυραύλους όπως ο γνωστός πύραυλος Tomahawk των ΗΠΑ ή ο ουκρανικός ναυτικός πύραυλος Neptune που βύθισε τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου τον Απρίλιο του 2022.
Το BrahMos μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει εχθρικά πολεμικά πλοία σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από την ακτή, καλύπτοντας έτσι μια πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή.
Όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα το επιτρέψει το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ που καμία άλλη χώρα μέλος της Συμμαχίας δεν διαθέτει τέτοιου είδους ινδικούς πυραύλους.
Είναι σαφές ότι η πρόταση Μόντι για τους BrahMos και την δυνατότητα επενδύσεων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι στρατηγικού και όχι εμπορικού χαρακτήρα καθώς επιλέγει και την Ελλάδα μετά την Ιταλία και την Ισπανία ως τον τρίτο επενδυτικό βατήρα στην Ευρώπη για να κάνει έφοδο στην ευρωπαϊκή αγορά και συγχρόνως μεγάλη βουτιά στα 100 δις ευρώ που θα διαθέσει η ΕΕ για την αμυντική της βιομηχανία.
Τελευταία μετά την συνάντηση των δυο πρωθυπουργών πυκνώνουν οι επισκέψεις στην Αθήνα εκπροσώπων αμυντικών βιομηχανιών της Ινδίας και κάνουν έρευνα αγοράς στον χώρο της υφιστάμενης ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας εξετάζοντας την δυνατότητα κοινών επενδυτικών πρότζεκτ ή ακόμη και την εξαγορά ορισμένων εξ αυτών κυρίως startup -(νεοφυών) επιχειρήσεων που δόξα τον Θεό είναι διάσπαρτη η Ελλάδα αλλά ουδέποτε το ελληνικό κράτος τους έδωσε σημασία ή βοήθησε για την περαιτέρω ανάπτυξη τους. Μάλιστα πολλές απο αυτές κάνουν αξιόλογες εξαγωγές σε ξένες χώρες αλλά όχι στην δικιά τους!
Αξιοσημείωτο είναι ότι η κινητικότητα των Ινδών που αναπτύσσεται στον χώρο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας παραμένει μη ανακοινώσιμη. Άλλωστε επισήμως απο το υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινωθεί ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών σε επιχειρηματικό επίπεδο επικεντρώνεται στους τομείς : Των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, των τροφίμων, των φαρμάκων και της ναυτιλίας.
Βεβαίως - βεβαίως κατά την τελευταία τεσσαρακονταετία πολλές φορές έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Ινδίας αλλά καμία έως σήμερα δεν έχει τελεσφορήσει.
Το χρονικό των προσπαθειών έχει ως εξής :► Την δεκαετία του 1980 υπήρξε συζήτηση μεταξύ των τότε ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) με τις ινδικές αρχές. Είχαν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, ώστε οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις να επιλέξουν το ικανότατο ελληνικό αντιαεροπορικό σύστημα ARTEMIS-30 που προσέφεραν τα ΕΑΣ ! Αν και η σχεδίαση και η ανάπτυξη του ARTEMIS-30 είχε ολοκληρωθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80, είχε κριθεί από τους Ινδούς ειδικούς ότι το σύστημα εξακολουθούσε να παρουσιάζει ενδιαφέρον, έχοντας σημαντικές δυνατότητες αντιμετώπισης τόσο εναέριων, όσο και χερσαίων στόχων. Φυσικά, ενώ η ευκαιρία ήταν πραγματικά σπουδαία ώστε να αναζωογονηθούν τα ΕΑΣ με μια μεγάλη διεθνή παραγγελία, πιθανότατα, με συμπαραγωγή του συστήματος στις δυο χώρες, τίποτα δεν προχώρησε, και μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η αποτυχία σχετίζεται αφενός με την λυσσαλέα αντίδραση της ΝΔ ( Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) αλλά και με το γενικότερο πλαίσιο στρεβλής λειτουργίας που χαρακτηρίζει (ακόμη και σήμερα) το τμήμα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο και παραπαίει.
► Οι συζητήσεις αναθερμάνθηκαν το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 90 επι υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα.
► Το θέμα της ελληνο ινδικής συνεργασίας στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα αναθερμάνθηκε το 2015 όπου παραμονές Χριστούγεννων μετέβη στο Νέο Δελχί ο τότε υπουργός Π. Καμμένος συνοδευόμενος απο τον Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών και ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών της Αμυντικής Βιομηχανίας. Τότε διοργανώθηκε η πρώτη IndustryDay μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους τόσο σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας όσο και σε θέματα συνεργασίας των τριών όπλων..
► Τον Μάρτιο του 2016 η Ελλάδα υπο τον Γενικό Διευθυντή εξοπλισμών επισκέφτηκε την Ινδία καθ´ότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή Ελληνικών εταιρειών σε αμυντική έκθεση στην Goa της τον Φεβρουάριο του 2022, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση μεταξύ της Διεύθυνσης εξοπλισμών και της αντίστοιχης υπηρεσίας του Υπουργείου Άμυνας της Ινδίας.
► Τον Αύγουστο του 2023 επισκέφτηκε την Ελλάδα ο Ινδός πρωθυπουργός ενώ όπου και τον Φεβρουάριο του 2024 έγινε επίσκεψη του κ. Μητσοτάκης στην Ινδία όπου τον συνόδευαν περίπου 70 επιχειρηματίες. Στην λίστα των επιχειρηματιών διακρίναμε μία μόνο εταιρεία που σχετίζεται με την Άμυνα!
► Δύο μήνες μετά (Απρίλιος 2024) μετέβη στην Ινδία ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χούπης για την υπογραφή συμφώνου αμυντικής συνεργασίας.
► Τρεις μήνες μετά τον Ιούλιο του 2024 ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Πρέσβυς ε.τ. Μιχαήλ Σπινέλλης, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Ινδίας, πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τον Ινδό ομόλογό του. Κύριος άξονας των συνομιλιών αποτέλεσε η ενίσχυση των διμερών και αμυντικών σχέσεων μεταξύ άλλων και της αμυντικής βιομηχανίας.
► Την προηγούμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο έγινε συνάντηση στην κατοικία του εκεί Έλληνα Πρέσβυ με οικονομικούς μεγιστάνες της Ινδίας που διαβιούν στην Μ. Βρετανία.
ΠροοπτικέςΤο ζητούμενο είναι εάν σήμερα υπάρχουν ρεαλιστικές δυνατότητες αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Εαν απο την πλευρά της Ελλάδας υπάρξει σοβαρό ενδιαφέρον και πραγματική πολιτική βούληση.
Η Ινδία ως μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη που αναπτύσσει ταχύτητες υπερδύναμης έχει την φήμη στην αγορά ότι προμηθεύεται ή συμπαράγει οπλικά συστήματα τρίτων χωρών και μετά από λίγο χρόνο κάνει το αυτονόητο με την διαδικασία του reverse engineering αντιγράφει αυτά τα συστήματα και τα παράγει μόνη της.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ πολυεθνικές εταιρείες από το υπουργείο Ανάπτυξης – Ποιες είναι
- Πώς εντόπισαν τον 29χρονο δολοφόνο του Κιρίλοφ – Μετέδιδε ζωντανά τη σκηνή
- Ανδρέας Μικρούτσικος: Όσα είπε η Φαίη Σκορδά για την υγεία του
- Εύβοια: Για 12.000 ευρώ σκότωσαν τον 65χρονο – Στον εισαγγελέα κόρη, γιος και γαμπρός
- Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη η Νέα Δημοκρατία με διψήφια διαφορά από το ΠΑΣΟΚ – Το 68,4% θέλει εκλογές το 2027
- Politico: Ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει
- Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Βραδινή συνάντηση με τη Ντέμι Μουρ στο Λος Άντζελες
- Εύβοια: Αυτά είναι τα δύο αδέρφια που δολοφόνησαν τον πατέρα τους - Οικονομικό το κίνητρο
- Νίνο: «Στα γενέθλια του Παντελή Παντελίδη νομίζω ότι με επισκέφτηκε»
- Nέο μεταγραφικό σενάριο για Ολυμπιακό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEidiseis
- Εύβοια: Αυτά είναι τα δύο αδέρφια που δολοφόνησαν τον πατέρα τους - Οικονομικό το κίνητρο
- Φωτογραφίες από την κοκαΐνη αξίας 1 εκατ. ευρώ που κατασχέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά
- Κώστας Χαρδαβέλλας: «Δεν πέθανε από καρκίνο» - Η επιδείνωση της υγείας του και οι τελευταίες του στιγμές
- Ξαφνική αλλαγή στο Disney Plus σε λιγότερο από έναν μήνα
- «Έρχονται αλλαγές στην ψηφοφορία των ημιτελικών» – Τι σχεδιάζουν οι Ελβετοί για τη Eurovision 2025
- ΑΣΕΠ: Η προκήρυξη για 2.237 μόνιμες θέσεις - Πότε οι αιτήσεις
- Politico: Ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη σε εξέλιξη στην Ουκρανία
- Η Ινδία θέλει να μας πουλήσει υπερηχητικούς πυραύλους, αλλά το μπλοκάρουν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ
- Φαίη Σκορδά: Η συμβουλή της στην Ειρήνη Στεργιανού για τον Απόστολο Λύτρα – «Καλό είναι να μην απαντάμε»
- Θρίαμβος για φοιτητές του ΕΜΠ σε διεθνή διαγωνισμό – Άφησαν στη δεύτερη θέση το Columbia
- Τελευταία Νέα iEidiseis
- Η Ινδία θέλει να μας πουλήσει υπερηχητικούς πυραύλους, αλλά το μπλοκάρουν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ
- Εύβοια: Αυτά είναι τα δύο αδέρφια που δολοφόνησαν τον πατέρα τους - Οικονομικό το κίνητρο
- Politico: Ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη σε εξέλιξη στην Ουκρανία
- Φωτογραφίες από την κοκαΐνη αξίας 1 εκατ. ευρώ που κατασχέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά
- Φαίη Σκορδά: Η συμβουλή της στην Ειρήνη Στεργιανού για τον Απόστολο Λύτρα – «Καλό είναι να μην απαντάμε»
- ΑΣΕΠ: Η προκήρυξη για 2.237 μόνιμες θέσεις - Πότε οι αιτήσεις
- Ξαφνική αλλαγή στο Disney Plus σε λιγότερο από έναν μήνα
- Κώστας Χαρδαβέλλας: «Δεν πέθανε από καρκίνο» - Η επιδείνωση της υγείας του και οι τελευταίες του στιγμές
- «Έρχονται αλλαγές στην ψηφοφορία των ημιτελικών» – Τι σχεδιάζουν οι Ελβετοί για τη Eurovision 2025
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποκλειστική συνέντευξη στο OPEN του υπαρχηγού Αλ Τζολάνι
- Κώστας Χαρδαβέλλας: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του αγαπημένου δημοσιογράφου
- Πατροκτονία στην Εύβοια: «Ηταν βρόμικος. Δεν αντέχαμε άλλο» – Τι πρόδωσε τους δράστες
- Πρόστιμα €5,5 εκατ. σε οκτώ πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία
- Γιώργος Λιάνης στον Realfm 97,8: Ο Κώστας Χαρδαβέλλας ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή
- Μήπως το επάγγελμά σας μειώνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ; Τι δείχνει νέα έρευνα
- Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας από το Ελληνικό Δημόσιο
- ΕΛ.ΑΣ: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας ενόψει των εορτών - Ο σχεδιασμός
- Μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2025 παρατείνεται ο χρόνος υποβολή των δηλώσεων «Πόθεν Έσχες»