Η καθιστική ζωή κάνει κακό στη μνήμη μας – Τι έδειξε νέα μελέτη

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ μνήμης και αθλητικότητας.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το να ακολουθεί κάποιος καθιστική ζωή κάνει κακό στη μνήμη του, ενώ όσο πιο δραστήριος είναι, τόσο καλύτερη μνήμη έχει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Science Daily, ερευνητές του Πανεπιστημίου Γυβάσκυλα στη Φινλανδία διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση 21 μελετών στις οποίες συμμετείχαν 1.455 άτομα

για πολλά χρόνια, διαπιστώνοντας ότι οι αθλητικοί άνθρωποι έχουν «σημαντικά καλύτερη» μνήμη από εκείνους που είναι λιγότερο δραστήριοι. Τα δεδομένα της μετα-ανάλυσης ουσιαστικά συνδυάζουν την έρευνα και το συμπέρασμα που αντλήθηκε από μια σειρά μελετών σχετικών με το ίδιο θέμα, που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των ετών για να καταλήξουν σε αυτό το λεγόμενο «μετα-συμπέρασμα».

Athletes have significantly better working memory than sedentary people

Learn morehttps://t.co/KkkUHI9j48

Image: Maridav/Shutterstock.com pic.twitter.com/k468WTy0KQ

— ScienceDaily (@ScienceDaily) November 27, 2024

Τι έδειξε η νέα έρευνα για τη μνήμη

Οι προσπάθειες των επιστημόνων αποκάλυψαν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ μνήμης και αθλητικότητας, με τη μνήμη να είναι χειρότερη όταν συσχετίστηκε με την καθιστική ζωή και καλύτερη με τη δραστηριότητα. Μάλιστα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα με τη μνήμη εργασίας – δηλαδή με την ικανότητα να εργάζεται κάποιος πάνω σε κάτι χωρίς να χάνει τον προσανατολισμό του έργου και να θυμάται πολλές μικρές πληροφορίες σχετικά με αυτό. Αυτό το είδος βραχυπρόθεσμης μνήμης είναι εμφανές, για παράδειγμα, κατά την επίλυση ενός μαθηματικού προβλήματος. Το εν λόγω είδος μνήμης επιτρέπει σε κάποιον να θυμάται τους αριθμούς που εμπλέκονται ενώ λύνει το πρόβλημα, αλλά μόλις αυτό επιλυθεί, τα δεδομένα σιγά-σιγά ξεθωριάζουν από τη μνήμη.

Η μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Memory, έδειξε ότι όσοι είναι αθλητικοί – τους οποίους η μελέτη περιέγραψε ως τους ανθρώπους που ασχολούνται με αθλήματα όπως το μπάσκετ, το μπέιζμπολ ή την ξιφασκία, για παράδειγμα – είχαν ένα μικρό αλλά σταθερό πλεονέκτημα με τη μνήμη σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν πιο καθιστική ζωή.

Ενώ η συσχέτιση μπορεί να είναι εμφανής, δεν έχει γίνει σαφής ο λόγος αυτής της διαφοράς. Η μετα-ανάλυση δεν μπόρεσε να εντοπίσει μια άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος, αλλά θεωρείται ότι τα ευρήματα θα συμβάλουν στον τομέα των εργασιών γύρω από τη σωματική δραστηριότητα και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Εν τω μεταξύ, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και οι πιο βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις μπορεί να είναι βαθιά αναξιόπιστες ύστερα από μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα