Η κωμωδία των «ντε Γκρες» και τα δεξιόστροφα παιχνίδια της κυβέρνησης

Η ελληνική ιθαγένεια στους γιους και τα εγγόνια του Κωνσταντίνου Γλύξπουργκ και το «τάιμινγκ» των κυβερνητικών χειρισμών.

Να αποσείσει τους υπαινιγμούς της αντιπολίτευσης ότι με τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στους γιους και τα εγγόνια του Κωνσταντίνου Γλύξπουργκ «κλείνει το μάτι» στη δεξιά της ΝΔ επιχείρησε χθες η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι απλώς ...τηρείται ο νόμος και τα δέκα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας κάνουν χρήση των διατάξεων ενός νόμου που δεν είναι προσωποπαγής,

αλλά ισχύει για τους πάντες.

Το γεγονός, πάντως, ότι η εκκρεμότητα αυτή, η οποία παραμένει ανοικτή από το 1994 έκλεισε τη δεδομένη χρονική συγκυρία φούντωσε τη συζήτηση αλλά και τα σενάρια, τόσο για τις δεύτερες σκέψεις που πιθανόν κρύβονται πίσω από την επιλογή των Παύλου και Νικόλαου να χρησιμοποιούν εφεξής ως επίθετο το «De Grece» όσο και το γεγονός ότι με τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας, τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας αποκτούν όλα τα προνόμια των Ελλήνων πολιτών, μεταξύ των οποίων και το εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, γνώστες του Διοικητικού Δικαίου αλλά και κυβερνητικά στελέχη με πρώτον τον υπουργό Επικρατείας Μ. Βορίδη και τον Γενικό Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Νάσος Μπαλέρμπας, το επίθετο «Ντε Γκρες» (που στα γαλλικά σημαίνει «της Ελλάδας»), ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος προσφύγει, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από τα Δικαστήρια.

Οι ίδιοι, επικαλούνται το παράδειγμα του πρώην πρίγκιπα Μιχαήλ που πήρε το επίθετο Ντε Γκρες. «Κανείς δεν είχε εγείρει ζήτημα και ως εκ τούτου θεωρείται δεδικασμένο. Μπορούν να διαλέξουν και επίθετο «βασιλιάς» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επικαλούμενοι το νόμο Βενιζέλου που δεν θέτει κανέναν περιορισμό.

Όπως σημειώνουν, πάντως, έγκριτοι Συνταγματολόγοι, αυτό που αλλάζει εφεξής είναι ότι θα φέρουν Ελληνικά διαβατήρια, ενώ ως Έλληνες πολίτες θα έχουν όλα τα προνόμια που προβλέπει η Ελληνική Δημοκρατία, ακόμα και αυτό του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Τα διαδικαστικά

Χθες, κατέθεσαν αίτημα για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας στο Ληξιαρχείο Αθηνών και συγκεκριμένα τα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου (ο Παύλος, ο Νικόλαος, ο Φίλιππος, η Θεοδώρα και η Αλεξία) αλλά και τα παιδιά του Παύλου και της Αλεξίας.

Αμέσως μετά, ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνος υπέγραψε τη διαπιστωτική πράξη ότι συντρέχουν οι λόγοι για την ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας της τέως βασιλικής οικογένειας.

Με τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης), θα πρέπει να γραφτούν στο Μητρώο Πολιτών, κάτι που θα τους επιτρέψει να βγάλουν ελληνική ταυτότητα και ελληνικό διαβατήριο, καθώς μέχρι σήμερα είχαν δανέζικα.

Ερωτηθείς αν η χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας συνιστά «κλείσιμο του ματιού» προς τα δεξιά της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης υποστήριξε χθες ότι πρόκειται για τον νόμο 2215 του 1994, ο οποίος έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας σχετικά με το καθεστώς της αστικής κατάστασης του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Β’ και των μελών της οικογένειας του. «Εδώ καταρχάς μιλάμε για μια ειδική διάταξη, η οποία δεν είναι προσωποπαγής» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας θα αποκαλούνται πλέον με το επίθετο που επέλεξαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα