Η λίστα με τα απαγορευμένα βιβλία στις ΗΠΑ - Το «1984» του Όργουελ και άλλα χιλιάδες

Από το 2021 έως σήμερα, τα απαγορευμένα βιβλία στις ΗΠΑ ανέρχονται σε πάνω από 16.000.

Η δυστοπική περίοδος στην οποία έχουμε εισέλθει γίνεται ολοένα και πιο αισθητή. Ο λόγος για την ολοένα και αυξανόμενη λίστα «απαγορευμένων» βιβλίων στις ΗΠΑ. Οι παραλληλισμοί είναι αναπόφευκτοι με γνωστά μυθιστορήματα που περιγράφουν έναν δυστοπικό κόσμο στον οποίο δε χωρά η διαφορετική φωνή, όπου καταπνίγονται όσα θυμίζουν έναν άλλοτε δίκαιο κόσμο και αποσιωπούνται αυτά που θα άφηναν υπόνοιες για μη συμβατές με τα κρατικά προστάγματα πεποιθήσεις.

Η λογοκρισία στις σχολικές βιβλιοθήκες των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με στοιχεία του PEN America, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, άγγιξε πάνω από 10.000 βιβλία. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση ενός βιβλίου μπορεί να αφορά συγκεκριμένη μόνο Πολιτεία ή συγκεκριμένο μόνο χρονικό διάστημα - να είναι μόνιμη ή προσωρινή.

Σύμφωνα με το PEN America, η πλήρως περιορισμένη ή η μειωμένη πρόσβαση σε κάποιο βιβλίο συνιστά μορφή λογοκρισίας και αναντίρρητα επιφέρει εκπαιδευτικές επιπτώσεις.
Η παύση της διαθεσιμότητας ενός προηγουμένως προσβάσιμου βιβλίου μπορεί να απορρέει από διοικητικές αποφάσεις, νομοθετικές παρεμβάσεις, ακόμα και από παραίνεση των γονέων ή της κοινότητας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα βιβλία, ενώ μπορείτε να ανατρέξετε στον πλήρη κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

The Sun and Her Flowers, Rupi Kaur Call Me By Your Name, André Aciman The Kite Runner, Khaled Hosseini The Fault in Our Stars, John Green 1984, George Orwell I Know Why The Caged Bird Sings, Maya Angelou 19 Minutes, Jodi PicoultThe Handmaid's Tale, Margaret Atwood Sex: An Uncensored Introduction, Nikol Hasler Gender Queer: A Memoir, Maia Kobabe It Feels Good to Be Yourself: A Book About Gender Identity, Theresa Thorn Ban This Book, Alan Gratz Percy Jackson's Greek Gods, Rick Riordan The Bluest Eye, Toni Morrison The Hate U Give, Angie Thomas

Από το 2021 έως σήμερα, τα απαγορευμένα βιβλία στις ΗΠΑ ανέρχονται σε πάνω από 16.000. Στο δε στόχαστρο των απαγορεύσεων έχουν κατά κόρον βρεθεί βιβλία που άπτονται θεματικών όπως ο ρατσισμός, η έμφυλη ταυτότητα, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, το σεξ, ενώ και οι ίδιοι οι «απαγορευμένοι» συγγραφείς είναι συχνά γυναίκες, έγχρωμοι, ή ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Αναμφισβήτητα πάντως πλήττονται βαθιά αξίες όπως η συμπερίληψη, η αλληλεγγύη, η διαφορετικότητα και ο ανθρωπισμός.

Οι απαγορεύσεις, αν και πανομοιότυπες σε θεματολογία, ποικίλλουν ανάλογα με την Πολιτεία. Συγκεκριμένα, «πρώτες» στη λογοκρισία έρχονται οι Πολιτείες της Φλόριντας και της Άιοβα - κόκκινες πολιτικά πολιτείες - με περισσότερες από 4.500 και 3.600 απαγορεύσεις αντιστοίχως! Ενθαρρυντικό, βέβαια, είναι ότι σε αρκετές Πολιτείες όπως της Αλαμπάμα, της Νεμπράσκα, του Κολοράντο, της Αριζόνα δεν παρατηρείται καμία καταγεγραμμένη απαγόρευση. Στοιχεία για την εκάστοτε Πολιτεία είναι διαθέσιμα εδώ.

Σημειωτέον, πως η λογοκρισία και οι απαγορεύσεις αυτές είχαν ήδη ξεκινήσει πριν την επάνοδο του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η τακτική των απαγορεύσεων βιβλίων συνδέεται συχνά με ευρύτερες κοινωνικές απαγορεύσεις και αυταρχικές κυβερνήσεις όπως της ναζιστικής Γερμανίας ή της Νότιας Αφρικής κατά την περίοδο του Απαρτχάιντ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ανελευθερία στη διακίνηση ιδεών προελαύνει...

Keywords
Τυχαία Θέματα