Η Ρωσία απειλεί με ριζική κλιμάκωση στην Ουκρανία - Η εμπλοκή των ΗΠΑ και των «δορυφόρων» της

Κλιμακώνεται η ένταση μετά το πράσινο φως για χρήση όπλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς στα εδάφη της Ρωσίας.

Η χρήση από την Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, θα σημάνει μια ριζική κλιμάκωση της σύγκρουσης, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Το υπουργείο αναφέρει ότι μια τέτοια ενέργεια θα άλλαζε θεμελιωδώς την φύση του πολέμου και θα πυροδοτούσε μια «επαρκή και απτή» απάντηση από τη Ρωσία.

Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι θα σήμαινε την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και των «δορυφόρων» της σε εχθροπραξίες κατά της Ρωσίας.

Νωρίτερα, η πρώτη απάντηση της Μόσχας στο «πράσινο φως» των ΗΠΑ στην Ουκρανία να χτυπήσει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία ήταν με αναφορές στον «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Πιο αναλυτικά, ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ανέφερε ότι «η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει βαθιά στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θα λάβει μάλιστα ταχεία απάντηση», ήταν η δήλωση του Τζαμπάροφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νωρίτερα, δημοσίευμα των New York Times, με βάση δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον έδωσε για πρώτη φορά το «πράσινο φως» στο Κίεβο να βομβαρδίζει ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχει προμηθευτεί ο ουκρανικός στρατός από τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι «οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους» και πως «τέτοια πράγματα δεν ανακοινώνονται».

Τι είναι οι αμερικανικοί πύραυλοι ATACMS

Ο Τζο Μπάιντεν, αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο, έδωσε το πολυπόθητο «πράσινο φως» στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα εντός ρωσικού εδάφους.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ παρότι μέχρι σήμερα απέρριπτε αυτό το ενδεχόμενο υπό το φόβο της ρωσικής αντίδρασης, στο «παρά ένα» της προεδρίας του προχώρησε σε μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη και αμφιλεγόμενη κίνηση, αδιαφορώντας για τις πιθανές συνέπειες.

Τι είναι οι πύραυλοι Army Tactical Missile Systems ή ATACMS και πόσο μπορούν πραγματικά να αλλάξουν την εξέλιξη του πολέμου υπέρ της Ουκρανίας; Στο δεύτερο ερώτημα πολλοί υποστηρίζουν πως η κίνηση του Τζο Μπάιντεν είναι άνευ ουσίας, καθώς η Ρωσία έχει προετοιμαστεί όλο αυτό το διάστημα για μια τέτοια εξέλιξη. Ακόμη και ένθερμοι υποστηρικτές από το Δημοκρατικό κόμμα της υποστήριξης του Κιέβου για χτυπήματα εντός της Ρωσίας επικρίνουν τον Μπάιντεν πως η απόφασή του ελήφθη με μεγάλη καθυστέρηση.

Πολλοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ακόμη πως οι ποσότητες είναι περιορισμένες και δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ενώ πολλοί υπογραμμίζουν και το υψηλό κόστος. Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον σε δύο μήνες τα ηνία της χώρας θα αναλάβει το Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα μπορούσε να αποσύρει τη σχετική άδεια, έχοντας επισημάνει πως επιδίωξή του είναι ο άμεσος τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, γιος του νέου προέδρου των ΗΠΑ και εκ των κορυφαίων στο επιτελείο του, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα φαίνεται να θέλει να διασφαλίσει ότι θα ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος προτού ο πατέρας μου έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ειρήνη και να σώσει ζωές».

«Δεν νομίζω ότι θα είναι καθοριστικό για την εξέλιξη του πολέμου», ανέφερε στο BBC ένας δυτικός διπλωμάτης. «Ωστόσο», πρόσθεσε, «είναι μια καθυστερημένη συμβολική απόφαση να αυξήσουμε τα διακυβεύματα και να επιδείξουμε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία».

Τα χαρακτηριστικά των πυραύλων ATACMS

Οι πύραυλοι ATACMS κατασκευάζονται από την Lockheed Martin. Είναι βαλλιστικοί πύραυλοι εδάφους – εδάφους, που μπορούν να χτυπήσουν στόχους 300 χλμ. μακριά με μια κεφαλή που περιέχει περίπου 375 κιλά εκρηκτικών.

Οι εν λόγω πύραυλοι πετούν πολύ υψηλότερα στην ατμόσφαιρα από τους συμβατικούς πυραύλους πυροβολικού και πολύ μακρύτερα. Μπορούν να εκτοξευτούν από τους κινητούς εκτοξευτές HIMARS που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, καθώς και από παλαιότερους εκτοξευτές M270 που αποστέλλονται από τη Βρετανία και τη Γερμανία.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει ήδη την Ουκρανία με βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS, ωστόσο μέχρι τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε θέσει ως περιορισμό τη χρήση τους μέχρι κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Ο λόγος ήταν πως η Ουάσιγκτον φοβόταν την ρωσική αντίδραση. «Προσπαθούμε να αποφύγουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», είχε πει ο Τζο Μπάιντεν.

Πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία τους ATACMS

Παρότι λεπτομέρειες της έγκρισης δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, εκτιμάται πως το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους συγκεκριμένους πυραύλους για να ανακόψει την αντεπίθεση που σχεδιάζουν οι ρωσικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από βορειοκορεατικές δυνάμεις, για την ανακατάληψη όλου του Κούρσκ. Πρόκειται για την ρωσική περιφέρεια στην οποία είχε επιτεθεί αιφνιδιαστικά η Ουκρανία, πραγματοποιώντας την πρώτη επιχείρηση εντός ρωσικού εδάφους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι πύραυλοι ATACMS θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για χτυπήματα σε θέσεις των ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων, σε κόμβους επιμελητείας, αποθήκες πυρομαχικών και γραμμές ανεφοδιασμού βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος. Τέτοια χτυπήματα, σύμφωνα με το Κίεβο, θα αποδυναμώσουν τον ρωσικό στρατό και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της ουκρανικής άμυνας στην επικείμενη ρωσοβορειοκορεατική αντεπίθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Ουκρανία -, ΗΠΑ,rosia, oukrania -, ipa