Ιατροδικαστική Εταιρεία: «Τραγικό» το λάθος με το νεκρό βρέφος - Πιθανή η πειθαρχική τιμωρία

Ο Πρόεδρος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας μίλησε για τον χειρισμό της υπόθεσης με το νεκρό βρέφος από τη Συρία στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», κάνοντας λόγο για «τραγικό λάθος» που δεν πρέπει να ξαναγίνει.

 

Για το «τραγικό λάθος» των ιατροδικαστών που χειρίστηκαν την υπόθεση με το βρέφος που μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.

Σε δήλωση που έκανε στον Θέμα 104,6 ο κ. Λέων σημείωσε πως «δεν τηρήθηκαν οι βασικοί ιατροδικαστικοί κανόνες. Από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε είναι

να λάβουμε το ιατρικό ιστορικό. Αν αυτό είχε συμβεί και είχαν ενημερωθεί για την φαρμακευτική αγωγή και τον τρόπο λήψης της θα είχαμε αποφύγει όλα αυτά που ακολούθησαν».

Όπως είπε, «είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ανήκουν στο υπ. Δικαιοσύνης, προφανώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεκινήσει πειθαρχικός έλεγχος για το τραγικό σφάλμα που έκαναν. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οποιαδήποτε πειθαρχικής τιμωρίας, αυτό θα το αποφασίσει η υπηρεσία τους».

«Δεν πρέπει να ξαναγίνει αυτό το τραγικό λάθος» τόνισε, σημειώνοντας πως «η νομοθεσία δίνει τη δυνατότα σε εμπλεκόμενα μέρη να ορίσουν τεχνικούς συμβούλους. Όταν αυτοί υπάρχουν τότε όλα γίνονται με πολύ μεγαλύτερη προσοχή».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «η ΕΛΑΣ έκανε σωστά την προανακριτική διαδικασία. Η αλήθεια βγήκε μέσα από την ίδια την διαδικασία. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, μην φοβίζουμε τον κόσμο ότι είμαστε έρμαιο στα χέρια ορισμένων ανθρώπων».

Ελεύθεροι ο πατέρας και ο θείος του βρέφους

Τέλος και τυπικά στην ταλαιπωρία του πατέρα και του θείου του βρέφους, καθώς και των υπόλοιπων συγγενών του 11 μηνών βρέφους από τη Συρία, μπήκε το απόγευμα της Τρίτης.

Η εκδοχή της σεξουαλικής κακοποίησης ανατράπηκε από την επίσημη έκθεση νεκροτομής, η οποία υποβλήθηκε γραπτώς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στο Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

Η έκθεση, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, δεν κάνει καμία αναφορά σε σεξουαλική κακοποίηση. Αναφέρει ότι από τη νεκροτομή παρατηρήθηκαν στην πρωκτική και την περιπρωκτική περιοχή του βρέφους σαφή στοιχεία εισόδου αμβλέος οργάνου.

Αυτό, όπως λένε οι αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση, είναι απόλυτα συμβατό με τη θεραπεία με υποκλυσμό που γινόταν στο μωράκι, λόγω συχνών κρίσεων επιληψίας από σοβαρό πρόβλημα μικροεγκεφαλίας από την οποία έπασχε, κάτι που επιβεβαιώνει και ο θεράπων ιατρός.

Κατόπιν αυτού οι δύο άνδρες, οι οποίοι από την αρχή ήταν απόλυτα συνεργάσιμοι με τις αρχές, αφέθηκαν και τυπικά ελεύθεροι και θα αποχωρήσουν από την Ασφάλεια, όπου παρέμεναν με δική τους θέληση μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, αφού δώσουν μια τυπική τελευταία κατάθεση. Στο πλευρό των δύο Σύρων ήταν και αλληλέγγυοι ομοεθνείς τους, οι οποίοι περίμεναν έξω από την ΓΑΔΑ σε ένδειξη συμπαράστασης, για να τους συνοδεύσουν στο σπίτι τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα