Και με τη σφραγίδα του ΟΗΕ: «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»

Ειδική επιτροπή του ΟΗΕ αναγνώρισε τη μαζική σφαγή αμάχων και τις φονικές συνθήκες που επιβάλλει το Ισράηλ στη Γάζα

Οι μέθοδοι πολέμου που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «αντιστοιχούν στα χαρακτηριστικά γενοκτονίας», εκτίμησε σήμερα η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ που

έχει αναλάβει να ερευνήσει τις ισραηλινές πρακτικές.

Η επιτροπή τόνισε «τις μαζικές απώλειες μεταξύ των αμάχων και τις συνθήκες που επιβάλλονται στους Παλαιστίνιους οι οποίες θέτουν σκόπιμα τη ζωή τους σε κίνδυνο» στην έκθεσή της, η οποία θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ στην έκθεσή της αναφέρει πως από την αρχή του πολέμου «Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν δημοσίως πολιτικές που αφαιρούν από τους Παλαιστίνιους τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, τροφή, νερό και καύσιμα».

Αυτές οι στρατηγικές εξόντωσης μαζί με τη συστηματική και παράνομη παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, όπως αναφέρει η Επιτροπή, καθιστούν σαφή την πρόθεση του Ισραήλ να εργαλειοποιήσει τις προμήθειες για πολιτικά και στρατιωτικά οφέλη. Οι ερευνητές του ΟΗΕ διαπίστωσαν και καταγράφουν στην έκθεσή τους πως το Ισραήλ σκόπιμα παρεμποδίζει τη βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας και χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο, προκαλώντας μεγάλες απώλειες αμάχων.

Σημειώνεται πως ο όρος «γενοκτονία» παραδοσιακά αποφεύγεται από τον ΟΗΕ στους πολέμους του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς δίνει τη δυνατότητα ενεργοποίησης μιας σειράς διαδικασιών σε διεθνές επίπεδο.

Τα στοιχεία που επικαλούνται οι ερευνητές της επιτροπής του ΟΗΕ καλύπτουν μια περίοδο από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024. «Με την πολιορκία της Γάζας, την παρεμπόδιση ανθρωπιστικής βοήθειας, τις στοχευμένες επιθέσεις και τις δολοφονίες αμάχων, αλλά και εργαζόμενων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΟΗΕ, τις δεσμευτικές εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Ισραήλ προκαλεί σκόπιμα θανάτους, πείνα και σοβαρούς τραυματισμούς, χρησιμοποιώντας την πείνα ως μέθοδο πολέμου και επιβάλλοντας μια συλλογική τιμωρία στον ανθρώπους του παλαιστινιακού θύλακα», αναφέρει η Επιτροπή.

Στην έκθεση τεκμηριώνεται με στοιχεία πως η επίθεση του Ισραήλ έχει επίσης προκαλέσει μια «περιβαλλοντική καταστροφή», διαλύοντας βασικές υποδομές και στερώντας ζωτικά αγαθά, όπως το νερό και η αποχέτευση. «Οι επιπτώσεις αυτών των ενεργειών γίνονται αισθητές θα είναι αισθητές για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από οποιαδήποτε ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός», τονίζεται.

Η έκθεση εμβαθύνει επίσης στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης από το Ισραήλ για στόχευση ανθρώπων και κτιρίων, στο πλαίσιο των βομβαρδισμών που έχει ως αποτέλεσμα ένα υψηλό αριθμό αμάχων μεταξύ των θυμάτων, κυρίως γυναικών και παιδιών.

«Η χρήση από τον ισραηλινό στρατό τεχνητής νοημοσύνης, με ελάχιστη ανθρώπινη εποπτεία, σε συνδυασμό με βαριές βόμβες, υπογραμμίζει την περιφρόνηση του Ισραήλ ως προς την υποχρέωσή του να διακρίνει μεταξύ αμάχων και μαχητών και να λαμβάνει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή θανάτων αμάχων», ανέφερε η επιτροπή.

Διαβάστε αναλυτικά: H μυστική τεχνητή νοημοσύνη του Ισραήλ που φτιάχνει τις «λίστες θανάτου» στη Λωρίδα της Γάζας Ακούστε το Podcast του iEidiseis: Killer Robots - Όταν οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης σκοτώνουν Σχεδόν το 70% των νεκρών είναι γυναίκες παιδιά

Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσώπευαν «σχεδόν το 70%» των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2023 ως τον Απρίλιο του 2024», ανακοίνωσε ο ΟΗΕ έπειτα από ενδελεχή εξακρίβωση των στοιχείων ενός μέρους των θυμάτων του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η ταυτοποίηση από τον ΟΗΕ της ηλικίας και του φύλου των νεκρών στη Γάζα έρχεται να στηρίξει τις καταγγελίες της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις οποίες τα περισσότερα θύματα των ισραηλινών επιδρομών είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο ΟΗΕ και πολλές χώρες σημειώνουν ότι ο καθημερινός απολογισμός που δίνει στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είναι αξιόπιστος, όμως το Ισραήλ επιμένει να αμφισβητεί τα στοιχεία. Συγκεκριμένα ο στρατός του Ισραήλ ισχυρίζεται πως «αποφεύγει να βλάπτει αμάχους στη Γάζα», υποστηρίζοντας πως το ποσοστό των νεκρών αμάχων προς τους νεκρούς μαχητές της Χαμάς είναι περίπου ένας προς τέσσερις.

Μάλιστα κατηγορεί τη Χαμάς ακόμη και για αυτό το ποσοστό των θυμάτων, υποστηρίζοντας πως η παλαιστινιακή οργάνωση χρησιμοποιεί γυναικόπαιδα ως «ασπίδα», καθώς οι μαχητές της κρύβονται σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα πάντως με την Ύπατη Αρμοστεία, το ποσοστό των γυναικών και των παιδιών που είναι μεταξύ των νεκρών καταδεικνύει «μια συστηματική παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, κυρίως των αρχών του διαχωρισμού και της αναλογικότητας».

Μεταξύ των θυμάτων που ταυτοποιήθηκαν, 3.588 ήταν παιδιά και 2.036 γυναίκες, διευκρινίζεται στην έκθεση. Το μικρότερο θύμα, ο θάνατος του οποίου επιβεβαιώθηκε από τον ΟΗΕ, ήταν ένα αγόρι μίας ημέρας και το μεγαλύτερο, μια 97χρονη γυναίκα, αναφέρει η έκθεση. Συνολικά τα παιδιά αποτελούν το 44% των θυμάτων, με τα παιδιά ηλικίας 5 με 9 ετών να είναι τα περισσότερα. Ακολουθούν αυτά ηλικίας 10 με 14 ετών και μετά τα παιδιά από 0 έως 4 ετών.

«Αυτός ο πρωτοφανής αριθμός αμάχων μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών αποτελεί άμεση συνέπεια του μη σεβασμού προς τις θεμελιώσεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε και ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή (8/11). «Δυστυχώς, αυτές οι καταγεγραμμένες παραβιάσεις συνεχίζονται χωρίς διακοπή, περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Τουρκ, το 80% όλων των θυμάτων που ταυτοποιήθηκαν σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον κτηρίων κατοικιών ή αντίστοιχων καταλυμάτων και σχεδόν το 90% των ανθρώπων σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 5 ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΟΗΕ, Το Ισραήλ, Γάζα,oie, to israil, gaza